Påskledighet...........


Några lediga dagar innan påskhelgens reseäventyr till ett grannland i öster, började med ett glas skumpa. Okey då, mousserande vin om det ska vara rätt. 
Vad firade vi?
Att det var måndag. Att jag varit på en intervju för en karriärtjänst. Att sonen skrivit ett kontrakt på en bostad. Att sambon skaffat en efterlängtad amerikanare som han kan leka/meka med. 
Det finns alltid massor av anledningar för att dricka lite bubbel. Inte minst att kvällen kan bli lite fnittrigare. :)


Igår målade jag vår nya redskapsbod. Vädret inbjöd till utevistelse och därför blev det måleri. Vartefter jag höll på sjönk temperaturen och jag frös riktigt mycket mot slutet. Men skam den som ger sig. Idag skiner solen och det känns något varmare så det få bli en sista strykning innan inflyttningen i boden sker. Nästa projekt är att fixa miljön runtomkring den nya byggnaden. Kullersten är det tänkt till marken, husgrunder ska målas om, trappräcket vill ha en uppfräschning och allt annat som följer med. Den som inte har jobb, skaffar sig.

När det finns så mycket kul att ägna sig åt är det bra när middagen är av det snabba slaget. Igår blev det en pastarätt med svamp och parmesan. Mmmmm så gott!


Pasta med svamp, ärter, paprika och parmesan
4 portioner

4 portioner pasta
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
250 g färsk svamp ( jag hade ostronskivling )
1 röd paprika
3 dl matlagningsgrädde
2 dl frysta gröna ärter
Salt
Peppar
1 msk oregano
1 dl riven parmesan

Gör så här:
1. Koka pastan enligt förpackningen.
2. Fräs hackad lök och vitlök i oljan i en stekgryta.
3. Tillsätt skivad svamp och paprika.
4. Rör ner grädden och koka upp.
5. Smaksätt med kryddorna och häll i ärterna så de får tina.
6. Låt koka upp igen och lägg i den avrunna pastan innan serveringen.
7. Servera med den rivna parmesanen.



Idag är det Dymmelonsdagen, en dag i den Stilla veckan enligt kristen tro. Den här dagen ska metallkläpparna i kyrkklockorna bytas ut mot dymblar som är träkläppar. Finare och mjukare ljud för öron som vill ha tyst omkring sig.
Jag är inte troende utan beger mig istället iväg på en skärtorsdagsfärd i morgon. Färden går österut, som jag skrev tidigare. Klädsel svart med färgglatt huckle. Katten följer med och vi ersätter kvasten med ett modernare fartåk. Kaffekitteln har fått en ny konkurrent i en kapselmaskin. Moderna häxor gillar latte.

På bilden är jag häxan till vänster och året är 1964.




Taggar: påskhäxa pasta med ärter och parmesan;

Ibland är det enkla gott nog

Varning,
här kommer matsnack och ännu mera matsnack!
 
Dagens middag var snabb, lättlagad och god. Precis så som man vill ha det ibland när det börjar kurra i magen och suget kommer efter energi. Då det gäller att stå emot den där påskchokladen som ligger i skåpet och trycker.
Ja, du läser rätt - påskgodis, äckligt sött chokladgodis. Men låt gå för den här gången när Ica låter sina stamkunder hämta ett helt kilo godis, utan kostnad. Så gärna jag hade velat ha ett kilo frukt istället! Nu finns det ju ändå frukt här i huset så det är inga fara.
Oj, nu spårar jag nästan ur, middagen var det.
 
 
Spagetti i en kastrull och en god sås i en annan och hungern var snart ett minne blott. Middagen behöver inte vara svårare men en del små knep kan ändå höja maten till nåt spännande. Jag fräste lök. tärnad potabello  och quornfärs i en panna. Hällde över krossade tomater och kokte upp. Kryddade sedan med tomatpuré, salt, peppar, kanel och spiskummin. Rätten serverades med riven parmesan på toppen. Så gott!
 
Veckan har bjudit på tre dagar med råvaror och recept från Linas matkasse och de fick blandat mottagande av mig/oss.
 
Betyg 3
 
Först ut var en vegetarisk burgare med sötpotatisklyftor. Sojabönsbiff, stekt portabelloskiva, dressing och grönsaker. Limedressingen var riktigt god men resten ganska medelmåttigt och jag är ingen älskare av svampigt hamburgerbröd så det blev bara en trea i betyg av mig.
 
Betyg 4
 
Nästa rätt blev en grönsaksmoussaka med många smaker och en fantastiskt god sallad med svarta bönor, stjälkselleri, tomat, persilja, lök och en dressing över den
Dressingen bestod av finrivet skal och 2 msk pressad saft från1 citron1 msk olivolja2 tsk honung och 1 krm salt. 
Hon är bra på dressingar och såser, den där LIna.  :)
 
 
Betyg 4,5
 
Så kom då den rätt som fått högsta beyget av mig av de fyra matkassar vi nu fått hem. En fempoängare som tappade lite i betyg, då det medföljande knäckebrödet kändes lite för simpelt  till den fantastiskt goda ljumma salladen som syns på bilden. Smaker som valnötter, krämig ädelost, gröna linser, rödlok, stjälkselleri, blandsallad och rostad persiljerot var som en sommarddröm. Till detta en god dijondressing med balsamvinäger. Så hade det inte varit för brödet hade den första fempoängaren suttit där. Ett surdegsbröd eller liknande hade jag hellre serverat till. 
Kanhända kommer rätten med den perfekta sammansättningen i nästa kasse?
 
 

Morotens dag


Idag är det fredag och morotens dag. Igår fanns receptet på mina goda morotsbiffar med i tidningen Metro. Lite kul men framförallt gott! 
Du kommer inte bli besviken om du tillagar biffarna, gör det, gör det........
Skrivis


Taggar: morotsbiffar Metro;