Win-win

Vår svenska husmanskost lämpar sig verkligen som vintermat. De gamla recepten går hur bra som helst att omsätta till en vegetarisk eller vegansk måltid. När det ändå ska tillagas är det bra att något även hamnar i frysen.
Saffransbullar fyllda med riven mandel och kardemumma.
 
Idag har jag bl.a. bakat kanelbullar till ett barnbarns födelsedagskalas och passade också på att baka saffransbullar till det egna hushållet. Då var det bra att det fanns några portioner kålpudding i frysen. Så ut med det gamla därifrån och in med det nybakade. Win-win.
Kålpuddingen hade jag gjort med färsk rödkål som gjorde den lite spooky till färgen men smakade som den skulle. Färsen bestod av sojafärs.
Till puddingen gjorde jag idag mos av Ölandspotatis, kokade frysta lingon till sylt och skivade gurka och lade in i ättika. Så gott!
 
I förmiddags regnade det med lite inslag av blötsnö så därmed kan vi säga att vintern närmat sig Malmö. Här är ännu plusgrader så det tar nog någon dag till innan vi får riktg vinter - Skånevinter.
 
Såg på nyheterna ikväll att det varit mängder med människor som shoppat denna Black Friday. Hysteriskt galet då vi borde dra ner på det som är "lyxkonsumtion". Men visst, om det är ett behövligt inköp som ska göras och det dyker upp en dag som denna får det kanske passera. Kanske, kanske....
 
Sedan kommer julhandeln och så är vi igång igen. Personligen önskar jag mig då bara umgänge med nära och kära tillsammans med gott tilltugg, god dryck och härliga samtal med skratt och kramar. Kanske lite pussel och filmstunder också, det är mysigt!
Då kommer lite bullar i frysen väl till pass.........
 
 
 
Inlagd gurka
1/2 dl ättika (24%)

3 1/2 dl vatten

2 1/2 msk socker
1 gurka

2 msk persilja, finklippt
1 nypa salt

1 nypa vitpeppar
 

1. Blanda ättika och vatten.

2. Tillsätt socker och rör tills sockret har smält.

3. Krydda med salt, peppar och persilja.
4. Skiva gurkan med kniv eller osthyvel och lägg i lagen.
5. Låt gurkan stå i minst 30 minuter innan servering.
Taggar: inlagd gurka;

Rivna morötter istället för kött - skojar du?

Så sa några 12-åriga elever idag när de skulle laga mat i hemkunskapen. Nej, jag skojade inte.
Den här pastasåsen är alltid lika kul att låta eleverna göra för deras första reaktion är nästan alltid likadan. De vågar inte tro att det blir gott, om ens ätbart. När sedan maten står på bordet sprids så mycket positiva ord.
En flicka sa idag att hon egentligen inte gillar någon sås till spagetti, en kille sa att det var så viktigt med ketchup osv. När alla hade ätit upp sina egenlagade portioner fick de gå fram till tavlan och göra ett streck vardera för att visa hur de gillade maten. Den först så skeptiska flickan sa att jag inte fick titta när hon gjorde sitt streck. Sedan gick hon och visade det längsta strecket som var hennes. Killen med ketchupen undrade om jag skulle bli ledsen om han satte ett negativt streck. Jag svarade att det skulle jag inte, då alla bör visa vad de verkligen tycker. Även han var jättenöjd trots att han inte fick någon ketchup.
Nästan alla var helnöjda med dagens måltid som bestod av tagliatelle och en pastasås med rivna morötter i. Endast en elev gillade inte såsen men sa att hade de bara varit halva mängden morötter hade den fått ok.
Receptet vi använde finns på ICAs receptsida HÄR
 
På skolan där jag jobbar några veckor till är måltidspersonalen mycket tydliga med budskapet att mat ska ätas och inte kastas. Det här hade de hängt i skolans matsal idag. Mycket tänkvärt!
En IPhone 11 kostar cirka 13000 kronor så liknelsen är hur bra som helst och gör förhoppningsvis att eleverna förstår att mat är pengar. Sedan finns ju en massa andra aspekter att väga in i att lägga upp på en tallrik för att sedan kasta i en soppåse.
 
 
 

Som den smålänning jag är

Även om jag bott i Skåne den längsta tiden i mitt liv är det i Småland mina rötter finns. Smålänningar sägs vara snåla och sparsamma men jag tycker inte det är snålhet utan de / vi har snarare ett ekonomiskt tänkandet. Det låter inte lika negativt. 😉
Just nu känner jag mig extra nöjd över den varuleverans vi fick ikväll från MatHem. Så här ligger det till:
Igår satt jag och sammanställde en matlista som skulle beställas och levereras idag eller en av de närmaste dagarna till oss. På webbsidan gjordes reklam för en Black week-kasse med hemliga varor värda 250 kronor. Klockan tolv varje dag den här veckan skulle det släppas ett begränsat antal sådana kassar för 1 krona stycket. Varför inte försöka få en sådan kasse tänkte jag för även om inte alla varor passar oss, som helst väljer vegansk kost, går det ju att skänka bort det vi inte vill ha. Så smålänningen i mig lade upp en taktik som funkade. 
Därför var jag beredd med hela inköpslistan och prick klockan 12 idag tryckte jag på sändknappen och lyckades få en av de hemliga kassarna. För några timmar sedan kom den tillsammans med övriga beställda varor hem till oss och det var ett kanonbra innehåll. Allt kan användas av oss, jag måste erkänna att jag blev mäkta förvånad. Så här var innehållet som jag betalade 1 krona för:
 
En smakrik pastarätt till middagen
Det räcker inte att bara inhandla livsmedel utan det ska tillagas också. Ikväll snickrade jag ihop en pastarätt som lika gärna kan göras med nudlar. Kokt pasta blandades med frästa grönsaker och en dressing hälldes över. Slutligen kompletterade jag rätten med panerade stekta quornbitar. Det blev en lyckad måltid med den bästa av drycker till - kallt vatten.
 
Så här gjorde jag pastarätten som räckte till en middag för två plus en lunchlåda.
 
Först tinade jag upp 150 gram quornbitar i en skål. När de tinat hällde jag på 2 msk rapsolja och blandade runt. Jag kryddade med salt, peppar och paprikapulver som motsvarade den mängd jag brukar ha på vår mat. Slutligen tillsatte jag 3 msk ströbröd som bitarna vändes runt i. Dessa stektes sedan i en ytterligare 1 msk olja så de fick lite färg. Det blev som en sorts nuggets.
 
Spagetti till 3 portioner plus 2 dl frysta gröna ärter fick koka i saltat vatten.
Samtidigt fräste jag olika sorters grönsaker som delats i bitar. Jag tog 1 paprika, 1 näve champinjoner och 1 bit purjolök. 
När spagettin var färdigkokt hälldes vattnet av och pastan blandades med de frästa grönsakerna.  Över rätten hällde jag en dressing som blandats. Den bestod av:
2 msk olja
1 msk japansk soja
2 krm salt
1 krm peppar
2 krm torkad ingefära
2 krm torkad koriander
 
Den här rätten kan varieras hur mycket som helst med pasta eller nudlar, olika sorters grönsaker och kryddor och andra tillbehör. Dessutom går det snabbt att tillaga och är GOTT!
 
Taggar: Grönsakspasta med quornnuggets;