Söndagstankar

Så var "höstens" första arbetsvecka avverkad. Tiden på jobbet räcker inte till för allt som behöver göras. Så idag blev det provmatlagning och annat inför den kommande veckan. Samtidigt blev det ju påfyllning i de egna förråden. Jag började också att gnida energiknölarna extra och få fram ett lockande och säljande material till fredag.Tanken är att jag ska undervisa i en elevens valgrupp och vad är då inte naturligare än att ha ämnet KLIMATSMART. På fredag ska jag alltså presentera för eleverna vad som är tänkt kring detta. Samtidigt är det deras val och många andra spännande valmöjligheter erbjuds. Men ännu har jag några dagar på mig att fundera över uppdraget.
Helgen har för övrigt innehållit ett besök på IKEA. Där innhandlades nya kastruller till spisen vi installerade förra veckan. Några presenter hittades och så blev det lite till hemkunskapen, alltså det ämne jag undervisar i på jobbet. Visserligen har ett stort antal prylar inköpts dit från en grossist men komplettring behövdes ändå av lite småprylar. Några vaser blev det och till dem tar jag med lite gröna kvistar från vår trädgård. Till kökslådorna köptes plast som gör att redskapen inte glider runt. Ordning och reda ska det vara. I morgon är det dags för de första lektionspassen i den nya skolan. Ska bli kul att se vad eleverna gillar de nya lektionssalarna och ett annorlunda sätt att arbeta på mot vad de gjort tidigare.
I fredags lagade jag en variant av moussaka. Det blev så mycket att det räckte till morgonens matlådor och ytterligare någon dag. Moussaka brukar göras på aubergine men det bytte jag ut mot tunna potatisskivor och egenodlad skivad squash. Köttfärssås ersattes med en sås av sojafärs blandad med bitar av våra växthustomater, lök och kryddor från trädgården plus malen kanel. Någon ostsås kokade jag inte utan körde med en snabbsås där jag vispade ihop Oatlys matlagningsgrädde och riven veganost. Moussakan blev så otroligt god och extra plus var att använda egenodlade produkter.
Trädgårdsslit
 
Efter söndagens frukost och olika hushållssysslor bakade jag en långpannekaka. Vi har massor av fina äpplen som mognat och varje dag ingår det därför äpplen i vår mathållning. I kakan testade jag att använda ett mjöl som min ena dotter gav mig när hon var besök här för en dryg vecka sedan. Det är vetemjöl och vita bönor tillsammans. Ett bra sätt att tänka extra grönt och att få i sig protein på. Att tänka på var att det krävdes lite extra av vätskan i receptet då mjölet suger upp mer sådant. Smakmässigt var det ingen som helst förlust att ersätta det vanliga vetemjölet.
Vegansk äppelkaka i lånpanna
225°
No-egg motsvarande 3 ägg
2dl socker
6 dl mjöl av vete och vita bönor
4 tsk bakpulver 
1 msk vaniljsocker
200 g smält mjölkfritt margarin
4 dl vatten
6 äpplen i klyftor
kanel och strösocker att ha över

Vispa ihop no-eggblandningen med socker i en bunke. Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det smälta margarin och vatten och blanda till en lagom smetig konsistens. Häll ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna.  Häll över äpplen. Pudra socker och kanel över. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 25min.
 


Taggar: vegansk äppelkaka;

Valet närmar sig

Om en knapp månad är det val i Sverige och för att lägga min röst på bästa parti och sida är det inte fel att se en och annan partiledardebatt, läsa olika artiklar och lyssna in vad som är bra eller dåligt. Se, lyssna, diskutera och dra egna slutsatser innan dagen VAL äger rum är ett måste anser jag om den demokratiska rättigheten att rösta ska bli bra. Visst kan politik stundtals tyckas tråkig men som medborgare i "landet brunsås" som det lite humoristiskt kallas ibland vill jag ändå veta vad som erbjuds. Om de där politikerna ändå kunde sluta smutskasta varandra och istället helt ärligt berätta vad de vill göra och hur.
Dagens middag
Mitt matval för dagen blev en blandning av gammal husmanskost och modern vegankost. Ett sätt att tänka klimatsmart men ändå behålla smaker och den bekanta känslan på tallriken. Kokt potatis, rivna morötter, vegansk "kålpudding" på spisen och till det rårörda lingon. Hyfsat snabblagad mat med genvägar som inte gör avkall på kvalitet.
 
  • Potatisen får behålla skalet på och delas i klyftor innan kokningen. På så sätt mer än halveras koktiden. Värms dessutom vattnet i en vattenkokare eller på en snabb spis ;) minskas koktiden ytterligare.
  • Moroten som skulle rivas skalades inte heller. Varför skala bort en massa fibrer?
  • Rårörda lingon är snabbt och lätt göra. Frysta lingon tinas lite och rörs ev. med lite sött av något slag. Vitaminrikt, fiberrikt och väldigt gott.
  • Kålpuddingen gjorde jag i en stekgryta på spisen och använde veggofärs som proteinkälla.
Vegansk kålpudding
1 liter hackad vitkål
ev. någon annan grönsak som squash
2 msk olja
4 dl veggofärs
1 tsk salt
svartpeppar eller kryddpeppar
1 msk mörk sirap
3 dl vatten
 
  1. Bryn vitkålen i olja och tillsätt färsen efter en stund och låt allt få färg.
  2. Krydda och rör om.
  3. Häll på vatten och packa ihop puddingen med en sked.
  4. Lägg på ett lock och låt allt koka i 15 minuter.
 
I morgon bjuds det på potatis- och broccolisoppa med toast.
 
 
 
Taggar: vegansk kålpudding;

Måndag med utsikter

Det regnade när jag tog mig till jobbet idag och väl framme tog jag trapporna upp till översta våningen där utsikten inte är helt fel. Till vänster syns det blå höghuset Kronprinsen och till höger det något nyare Turning Torso som finns i Västra hamnen. Jag befinner mig alltså i Malmö. Mitt framför mig syns taket på en del av skolbyggnaden där jag håller till. Om några dagar börjar eleverna men än råder lugnet i korridorerna ett tag till. 
 
Dagen har fortsatt i samma spår som i fredags med planeringar och uppackningar. Idag började vi lärare att tänka till om vad vi ska erbjuda för ämnen  till Elevens val. Det var ett lätt beslut för mig. Klimatsmart är det här årets erbjudande från hemkunskapsköket. Nu ska jag bara sätta ramarna för en termin och sedan detaljplanera tillsammans med eleverna - om de nu kommer att välja mitt valalternativ.
 
Kvällens middag på hemmaplan blev en Marockansk kikärtsgryta med bulgur till. Den kokta bulgurn blandades med torkade tranbär och solroskärnor. Receptet på grytan finns i senaste numret av tidningen Vego, 5 / 2018.
Marockansk kikärtsgryta
4 port
1 hackad gul lök
1 msk olja
400 g krossade tomater
4 dl vatten
1 dl jornötssmör
1 msk curry
1 msk oregano
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
2 st förp. kikärter à 400 g
klippt persilja
 
  1. Löken fräses i oljan en liten stund.
  2. Tillsätt sedan allt utom kikärterna.
  3. Rör om och småkoka i 10 minuter.
  4. Häll sedan i kikärterna och låt grytan koka ytterligare 4 minuter.
-------
I morgon bjuds det på vegetarisk kålpudding med potatis och rårörda lingon.

Taggar: Marockansk kikärtsgryta;