Söndagstankar

Så var "höstens" första arbetsvecka avverkad. Tiden på jobbet räcker inte till för allt som behöver göras. Så idag blev det provmatlagning och annat inför den kommande veckan. Samtidigt blev det ju påfyllning i de egna förråden. Jag började också att gnida energiknölarna extra och få fram ett lockande och säljande material till fredag.Tanken är att jag ska undervisa i en elevens valgrupp och vad är då inte naturligare än att ha ämnet KLIMATSMART. På fredag ska jag alltså presentera för eleverna vad som är tänkt kring detta. Samtidigt är det deras val och många andra spännande valmöjligheter erbjuds. Men ännu har jag några dagar på mig att fundera över uppdraget.
Helgen har för övrigt innehållit ett besök på IKEA. Där innhandlades nya kastruller till spisen vi installerade förra veckan. Några presenter hittades och så blev det lite till hemkunskapen, alltså det ämne jag undervisar i på jobbet. Visserligen har ett stort antal prylar inköpts dit från en grossist men komplettring behövdes ändå av lite småprylar. Några vaser blev det och till dem tar jag med lite gröna kvistar från vår trädgård. Till kökslådorna köptes plast som gör att redskapen inte glider runt. Ordning och reda ska det vara. I morgon är det dags för de första lektionspassen i den nya skolan. Ska bli kul att se vad eleverna gillar de nya lektionssalarna och ett annorlunda sätt att arbeta på mot vad de gjort tidigare.
I fredags lagade jag en variant av moussaka. Det blev så mycket att det räckte till morgonens matlådor och ytterligare någon dag. Moussaka brukar göras på aubergine men det bytte jag ut mot tunna potatisskivor och egenodlad skivad squash. Köttfärssås ersattes med en sås av sojafärs blandad med bitar av våra växthustomater, lök och kryddor från trädgården plus malen kanel. Någon ostsås kokade jag inte utan körde med en snabbsås där jag vispade ihop Oatlys matlagningsgrädde och riven veganost. Moussakan blev så otroligt god och extra plus var att använda egenodlade produkter.
Trädgårdsslit
 
Efter söndagens frukost och olika hushållssysslor bakade jag en långpannekaka. Vi har massor av fina äpplen som mognat och varje dag ingår det därför äpplen i vår mathållning. I kakan testade jag att använda ett mjöl som min ena dotter gav mig när hon var besök här för en dryg vecka sedan. Det är vetemjöl och vita bönor tillsammans. Ett bra sätt att tänka extra grönt och att få i sig protein på. Att tänka på var att det krävdes lite extra av vätskan i receptet då mjölet suger upp mer sådant. Smakmässigt var det ingen som helst förlust att ersätta det vanliga vetemjölet.
Vegansk äppelkaka i lånpanna
225°
No-egg motsvarande 3 ägg
2dl socker
6 dl mjöl av vete och vita bönor
4 tsk bakpulver 
1 msk vaniljsocker
200 g smält mjölkfritt margarin
4 dl vatten
6 äpplen i klyftor
kanel och strösocker att ha över

Vispa ihop no-eggblandningen med socker i en bunke. Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det smälta margarin och vatten och blanda till en lagom smetig konsistens. Häll ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna.  Häll över äpplen. Pudra socker och kanel över. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 25min.
 


vegansk äppelkaka