Linser och linser

Grynotto med solrosfröbollar och hembakat bröd.
Linser 1
Dagens middag var en kanongod måltid med en variant av risotto. Jag hade köpt hem en påse av Zetas orzomix (matkorn), bestående av olika sorters korn, linser och annat. Vilka det är ser du på påsen som finns på bilden. På Vegomagasinets receptsida hittade jag ett snabblagat recept på en rätt som kallas grynotto. I frysen fanns några solrosfröbollar som värmdes upp. Rivna morötter fanns som det numera oftast gör i vårt kylskåp och brödet bakades i helgen. Allt som klippt och skuret för vår tisdagsmiddag. På 20 minuter var maten fixad och vi kunde äta oss mätta. Vi orkade inte äta upp allt av grynotton, fastän jag halverat receptet. Kan vara bra att tänka på om du också vill testa denna goda maträtt, att den är väldigt generöst tilltagen med sina mått. Här är receptet.
 
 
Idag har jag haft en arbeta- hemifråndag. Jag är nu inne på min fjärde vecka på den nya arbetsplatsen men har ännu inte träffat alla elever som jag ska undervisa. Dock har jag idag fått ordning på alla grupplistor, klassrumsplaceringar och annat samt börjat få kläm på de rutiner som gäller mig. Det är många nya ansikten som ska präntas in och många nya namn som helst ska kombineras med rätt ansikte. Med åldern så tar detta aningen längre tid att få till än vad det gjorde förr, men ska säkert fixa sig. Några av veckans lektioner planerades också idag.
 
 
Linser 2
och
Veckans ris
Nu menar jag inte ris som ska ätas utan något jag är förb....d på.
Jag har sedan många år använt linser men för att vila ögonen bl.a. på kvällstid har jag glasögon som byte. Då jag är närsynt har det fungerat så att mina ögon har en lins för att se på nära håll och en för att se på långt håll. Det är fantastiskt hur bra hjärnan och ögonen klarat av att få det att fungera. Mina glasögon har däremot alltid varit enbart för avståndsseende på båda ögonen. 
För drygt ett år sedan ville jag testa om det gick att göra med glasögon som med linser och köpte därför ett par glasögon enligt detta system. Det visade sig var helt omöjligt att fungera för mig så efter att bara ha testat glasögonen på hemmaplan några gånger blev de liggande i sitt fodral i en låda. 
Ännu ett par nya köptes med bara avståndsseende och det blev bra. Jag har ett tag gått och funderat på de där glasögonen i lådan och i fredags gick jag iväg till min optiker med dem. MIn enda önskan var att få veta vad det skulle kosta mig att byta det ena glaset så glasögonen skulle kunna komma till användning igen. Döm om min förvåning när deras svar blev att sådant sysslade de inte med!!!!!!! De ville inte byta ut något glas åt mig och om jag anlitade någon annan att göra det skulle det vara på egen risk. Där stod jag och förklarade att bågarna var att betrakta som nya, jag skulle själv stå för kostnaden och att det var vansinnigt att kasta ett par användbara bågar i soporna. Jag gav upp och gick därifrån.
Väl hemma kollade jag på företagets websida och fick där veta att de visst kunde byta ut glas mot nya om man så ville. Det där är ju självklart kan man tycka och "förr" gjorde jag det många gånger men då oftast för att glasögon var något som var ganska dyrt. Uppretad som jag var skrev jag på glasögonföretagets Facebooksida om mitt ärende och fick igår ett meddelande därifrån. Lämna dina kontaktuppgifter så ska vi ta kontakt med butiken och lösa det hela, stod det. Det lät ju bra!
----
Idag ringde en person från butiken. De hade blivit ombedda att ta kontakt med mig. En lång utläggning följde om varför de inte ville byta ut glas utan hellre sålde nya kompletta glasögon. Jag svarade att jag endast ville veta vad det skulle kosta mig och att bågarna var som nya och att det är vansinnigt att i dessa upplysta miljötänkartider kasta sådant som inte är förbrukat. Det var som att tala till en vägg. Personen vidhöll att de trots sin information på hemsidan informerade sina anställda att inte låta kunder byta glas av olika skäl och att de helt enkelt inte sysslade med sådant. Till slut tackade jag för mig och lade på luren. (Om jag ska vara ärlig hann jag nog bli liiiite arg dessförinnan.)
----
Den här gången fick kunden inte rätt men de förlorade också samtidigt en tidigare nöjd kund. För att väva ihop min glasögonhistoria med den lektion jag idag har planerat att hålla för en klass i morgon blir jag mycket fundersam. Lektionen handlar om hållbar utveckling. I den lärobok vi använder står det:
 
" Tillsammans kan vi förändra.
Det finns mycket du kan göra för miljön utan större uppoffringar. Till exempel bli medveten om dina konsumtionsval........ Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det enda som krävs är att du försöker. Du har alltid ett val! "
 
Källa: Hem- och Konsumentkunskap, Interskol Förlag AB 2016
 
Taggar: grynotto;

Snöblask

Men se det snöade idag! Visserligen snö med stora inslag av blask men skolbarnen blev som tokiga då det gick att göra snöbollar. Jag höll mig på rätt sida av fönstret och slapp få någon snöig boll på mig. När det var dags att bege mig hem från jobbet blev det nästan med krypfart, som de flesta av oss hade som ville komma hem välbehållna. Ett antal galningar fanns det förstås som bara susade förbi i omkörningsfilen och stänkte stora mängder blask omkring sig. 
Hade lastat med mig påsar med återvinningsskräp på morgonen och tog därför en tur till en avfallsstation innan jag landade hemma. Som vanligt var containrarna väfyllda och när jag turligen lyckades trycka in alla plastemballage, lästa tidningar, plåtburkar och annat tänkte jag på vad skönt det blir när de nya soptunnorna levereras till oss. De lär hamna i våra trädgårdar (Malmö) under våren och sommaren 2019.
Bilden är hämtad från den webbsida som VA-syd har.
 
Att ta hand om sina sopor på bästa sätt är en kunskap som är bra att ha. Anslaget nedan har jag satt upp l trappan ner till vår källare. Det är sopsorteringsregler från 1907.  Vissa likheter med vår tid finns minsann fortfarande kvar.
 
När det är kallt ute är det extra gott med en varm soppa. En sådan gjorde jag igår och använde då som grund ett recept från matbloggen Zeinas kitchen. Bloggen ägs av Zeina Moutada som bl.a. var med i matprogrammet Timjan, tupp & tårta som visades på SVT i höstas. I Zeinas blogg finns massor av god matinspiration och där kan man finna en Libanesisk linssoppa.
På torsdag ska mina elever i sjuan göra en linssoppa men då Zeinas soppa tar för lång tid förändrade jag den lite för att ändå göra ursprunget rättvisa. Så här blev min soppa:
Med olika inspirationskällor och min egen fantasi snickras linssoppan ihop här.
Linssoppa 
2-3 portioner
1 dl röda linser
½ dl ris (gärna råris)
6 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar
1 tsk olja till stekning
1 liten hackad gul lök
2 msk hackad persilja
ev. extra salt
 
  1. Koka upp linser och ris i en kastrull. Sänk sedan till medelvärme.
  2. Om det bildas skum på ytan tag bort det med en sked.
  3. Lägg i buljongen och låt allt koka under lock, så länge som riset ska koka enl. förpackningen.
  4. Stek under tiden löken i en stekpanna. 
  5. När soppan kokat färdigt tillsätts resten av kryddorna, den stekta löken och persiljan.
  6. Koka allt i några minuter till.
Servera soppan med bröd.
 
Nu återstår att se om eleverna tycker om soppan lika mycket som jag gjorde.


Taggar: Linssoppa med ris;

Helgen har varit lugn

Bastun fick jobba igår på kvällen och så har det varit nu några lördagar. Därför har en för oss ny tradition startat. Det är så avstressande och skönt med en timmes värme varvat med svalt duschande (och kanske en öl). Tänk att vi använt denna fantastiska bastu som vinförråd och annat som måste ha en förrådsplats! Men nu är det nya tider och bättre tider som inletts.
 
Andra val och kanske därmed bättre framtid är vad många människor bör få upp ögonen för. Det är budskapet som media förmedlat den senaste tiden. Enligt en ny stor vetenskaplig forskningsrapport med forskare från olika länder kommer nu med budskapet att vi borde äta betydligt mer grönsaker och frukt, och mer än halvera mängden kött. Det har räknats ut att en daglig köttmängd på högst 14 gram, den röda fliken i cirkeldiagramet ovan, kan både hälsan och miljön må bättre. Allt detta krävs för att rädda planeten, och göra den hållbar tills år 2050 då vi förväntas bli mer än 10 miljarder invånare.
Som varande ickeköttätare ser jag ingen svårighet i att äta som det rekommenderas men vet att massor av människor gör det. Det är en svår nöt att knäcka då mat och matval innebär att så mycket känslor och åsikter triggas igång.
Här är en bra statistiköversikt från en del av forskningsrapporten EAT- lancet.
 
Jag fortsätter mina hemkunskaplektioner i hälsans, ekonomins samt miljöns tecken. Den här veckan ska mina sjuor göra en libanesisk linssoppa, åttorna en vegetarisk pizza och niorna ska baka havrekex. Innan det är dags för eleverna att använda recepten testar jag alltid hemma om de är bra eller inte.
Havrekexen provbakade jag i fredags och de är lättbakade och goda. Serverade med en ost och grönsak till passar de som ett mellanmål, på en ostbricka eller som alternativ till fredagssnacksen. Den här gången är de smaksatta med oregano.
Vet du namnet på redskapet på bordet?
Havrekex ca. 25 st.
Ugnen  200º
  • 75 g mjölkfritt smör
  • ½ dl havremjölk
  • 1½ dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm salt
  1. Ugnen värms och bakplåtspapper placeras på en plåt.
  2. Smöret får smälta i en kastrull.
  3. Mjölken tillsätts i smöret och kastrullen tas från värmen. Svalna lite.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Häll över smörblandningen och blanda snabbt med en sked.
  6. Ta upp degen på en bänk och arbeta den lite till en deg.
  7. Kavla ut degen till en rektangel.
  8. Skär med hjälp av en sporre eller kniv degen i 25 bitar som flyttas över plåten. 
  9. Nagga bitarna med en gaffel.
  10. Grädda mitt i ugnen ca.10 minuter.
 

Taggar: havrekex med oregano;