Studiedag i morgon

Det går inte att påstå att jag direkt jublar inför morgondagens studiedag. Under alla dessa år jag jobbat i skolans värld är det väldigt få sådana dagar som gett mig en behållning värd namnet. Det fanns en tid i början av min yrkeskarriär då studiedagarna handlade om förkovring och möten med ämneskolleger. Då kunde studiedagarna ha viss betydelse för jobbet.  Men man ska aldrig sluta förvånas för tänk om jag får en riktigt stor wowkänsla just i morgon. 
 
Idag har jag varit ledig och ägnat en hel del tid åt att läsa i gamla husförhör. Jag har en riktigt stor knut som bara måste lösas kring en person som föddes 1784 i Östergötland och sedan hamnade i Nättraby i Blekinge där han dog 1827. Anteckningen om honom i dödboken berättar att han jobbade som en arbetskarl men jag vet också att han var en avskedad sjöartillerist. Dödsorsaken var frossa och han blev 45 år (?).
Förr var det vanligt att man dog av frossa eller feberfrossa och med det menades för det mesta att man fått malaria. Det sista kända fallet av malaria inträffade på 1930-talet. Men då vi fick bättre bostäder, mera hygieniskt och dikade ut sumpmarker där malariamyggen trivs så försvann de från landet. Måtte de inte återvända.
 
På bordet....
Morotsbollar med jordnötssmör och saffranspasta
Tofubitar i dragonsås med råris
 
Jag undrar hur en person på 1800-talet hade reagerat om de fått en tallrik framför sig med det vi äter idag. Hade de varit skeptiska eller vågade man sig på nyheter? 
Vi äter som bekant först med ögonen och tilltalas ofta av färgglad mat. Sedan ska maten dofta gott och gärna vara bekant. Trots det är det bara 15-20 olika rätter de flesta varierar med på sina tallrikar. Men med allt utbud som finns idag skulle vi nästan kunna äta olika rätter varje dag. Mat är för mig inte bara ett näringsintag och bukfyllning utan mat är ett intresse där belöningen är att få njuta varje dag.
Gårdagens tallrik var morotsbollar och saffranspasta. Pastan var en rest sedan dagen innan och den var bara att värma upp i såsen jag gjorde. Receptet på morotsbollarna finns på Vegomagasinets receptsida. Istället för att mixa jordnötter använde jag jordnötssmör.
 
Dagens måltid bestod av råris som är aningen grövre men även näringstätare än vanligt ris. Till det serverades en gryta med tofu, lök, mangold (dagligen) morötter, tomat, havrefraiche, havregrädde och kryddor. Jag testade för första gången att riva färsk gurkmeja. Den ger fin gul färg men inte så mycket smak. Gurkmeja sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och ingår bl.a. i kryddblandningen curry.
 

Sensommarvarm söndag

Det här är Nalles hus.
Det är en sen eftermiddag och jag sitter på altanen, i solen som sakta försvinner bakom grannens tak. Det har varit härligt med en njutardag efter veckans omväxlande väder. Igår var jag med yngsta barnbarnet på en Nallekonsert i Malmö Live Konserthus. De körde tre fullsatta föreställningar med pedagogisk musikförmedling av Beethovens musik. Malmö Symfoniorkester kan det där riktigt bra! Vi satt på första bänkraden vid den andra föreställningen. Barnen fick gissa namnen på de olika instrumenten, blunda och gissa varifrån musiken spelades och sjunga Nallesången som Gullan Bornemark skrivit. Efter en timmes häftig musik bjöds barnen på prinsesstårta. Nalle råkade fylla 30 år just igår.
Beethoven däremot levde för väldigt många år sedan (1770-1827) och gjorde redan som sjuåring sitt första publika framträdande.
På vägen till centralen där vi skulle ta bussen hem igen stoppade en man oss. Han undrade varför det var så många barn omkring oss. Jag berättade då om den uppskattade Nallekonserten.
- Det är bra, sa han, att barnen får lyssna på riktig musik.
Jag kunde inte annat än hålla med men lade till att det är bra om det finns olika alternativ när man vill lyssna på musik.
Väl hemma igen plockade jag fram den första klassiska skiva jag själv köpte för måååånga år sedan.
Det var då man hade skivspelare och det finns ingen inkopplad här i huset numera så det fick bli en Spotifylyssning istället. Tiderna förändras.
 
Lunchen idag blev skördepizza
 
 
Så härligt det var att sitta ute ännu en måltid innan kylan tar över helt.
Två pizzor gjorde jag av den lite grövre men snabbakade sorten. Med en bakpulverdeg gick allt så mycket snabbare och var fantastiskt gott med en nykokt grönsaksröra på och veganost på toppen.
Osten har jag köpt på Coop och den är gjord av kokosolja är glutenfri, sojafri och mjölkfri. Lite åt parmesanhållet och supergod. Den smälte dessutom bra på pizzan vilket inte alla veganostar gör.
Skördepizza
2 st enligt bild ovan
ugnen 225 grader
 
Degen:
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
 ½ tsk salt
1 msk olja
½ dl havreyoghurt
½ dl havremjölk
 

  • Värm ugnen och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Tillsätt sedan resten och blanda ihop snabbt.
  • Lägg en klick av degen på varje plåt och kavla ut den tunnt.
Toppingen
Fräs ihop lite blandade grönsaker i en stekpanna och krydda väl.
Jag tog :
1 hackad gul lök
400 g finfördelade färska tomater
2 stora färska champinjoner
några hackade mangoldblad ( går att ta spenat )
1 msk hackade oliver
salt
peppar
färska kryddor som 
basilika och timjan
 
Efter att den frästa toppingen fått koka ihop lite i stekpannan sprids den 
ut på bottnarna och sedan är det ostens tur.
1 dl ost per pizza tycker jag är lagom.
 
Gröna fingrar
 
Jag har inte mått helt 100 idag (som man säger) och därför har det inte blivit så många sysslor utförda som jag hade tänkt. Ett av våra äppelträd klippte jag och hoppas att det uppskattades och att trädet därmed får ny växtglädje. Vitlök planterade jag oxå och det har jag aldrig testat innan. Ska bli spännande att se resultatet.
 
Lite omplanteringar blev gjorda i växthuset. Basilikan som växt hela sommaren toppade jag för några veckor sedan och nu hade det bildats fina rötter. Nu har jag några nya basilikaplantor på gång. De kommer så småningom få flytta in till köksfönstret.
Samma sak hade jag gjort med lavendel som planterades ute i olika rabatter. Jag ska även beskära mina övriga lavendelbuskar men det får bli en annan dag.
Sedan fick svärmorstungan äntligen flytta till en större bostad. För många år sedan fick jag svärmorstungan av min mamma. Den var då liten men har nu bildat en större familj. Det är en lilja som tillhör sparrissläktet och växer vilt i Sydafrika.
De blommar med en tunn stängel som får kladdiga sötdoftande blommor. Min svärmorstunga har blommat flera gånger men mamma berättade när jag fick den att hon aldrig lyckats få sina att blomma.
De gula bladen kastade jag bort och resten delades upp i tre olika krukor med ny jord som nu är nya växtbostäder i våra fönster. Återstår att se om det blir några blommor framöver.
 
 Vad står på bordet i morgon?
Ja, inte en katt som det gjorde på altanen när jag tittade ut i morse.
 Enligt min planerade matsedel inleds veckan med:
 
Måndag
Morotsbollar med jordnötssmör i och saffranspasta till
Tisdag
Tofu i dragonsås med råris och coleslaw
Onsdag
Kikärtsgryta med grönsaker och tunnbröd
 
Välkommen åter!

Hemma på våran gård

Jag kan nästan se Tjorven när hon står framför farbror Melker och tjatar på honom. Men nu syftar jag inte på Saltkråkan utan på VÅR gård här i Malmö.
Trots att det inte är så stor tomt i kvadratmeter räknat så är nästan varje yta planerad för att användas optimalt. Odling sker främst i pallkragar och växthus finns både två i pallkrageformat och ett större. Det är så härligt att nu på hösten kunna gå ut och plocka ihop egenodlade grödor och sedan tillaga i köket. Redan nu har jag börjat planera för det som ska planteras nästa säsong. Jag njuter!
En skördestund kan exempelvis resultera i följande: 
Dagens middag bestod av persiljestuvade morötter, potatis och falafel. En del var trädgårdsodlat, annat inte. Stuvade morötter var en vanlig vardagsrätt när jag var barn. Det var när konserverade, tärnade morötter var populära, alltså innan frysta grönsaker slog igenom. Idag tärnade och kokade jag morötter som finns precis utanför köksdörren. Stuvningen bestod av havregrädde och persiljan var från det egna kryddlandet. Detta är lycka!
Havrestuvade morötter med persilja, kokt potatis, falafel, tomater och trädgårdspäron.
 
I väntan på hönsen....
Det verkar vara strejk i hönsgården som ska leverera våra kycklingar. Inte ett enda ägg har de lagt de senaste veckorna har vi fått veta.
När det väl kommer hyregäster till vårt hönshus gäller det att de inte kan rymma och att inte obehöriga kan ta sig in i deras gård eller hus. Därför har v nu satt skydd runt gårdens reglar och även börjat placera stenar runt allt.
T. håller på med inredningen av huset. En korkmatta har lagts dit och sittpinnar har satts upp. Nästa steg är att egna små krypin/reden ska fixas.
 
 
Vårt dagliga bröd
Hembakat bröd är så gott och ungefär en gång i veckan passar jag på att baka för vårt husbehov. Idag blev det grova hålkakor med rivet äpple i. Det var de sista av det som fanns på våra egna träd. Förra året fick vi massor av äpplen men det här året var det minimalt eftersom frosten tog de flesta blommorna i våras.
Jag fick ihop 5 dl rivna äpplen som blandades i degen som också innehöll rågkross som först kokats i vatten för att bli som en gröt. För övrigt var det inga konstigheter i degen. Provsmakade varsin hålkaka  gjorde vi till söndagskaffet i eftermiddags. Hålen hamnade i frysen tillsammans med resten av brödkakorna.
 
Hålkakor med rivet äpple, växthusodlad paprika och veganost samt björnbärsmarmelad.
Grova hålkakor
18 mindre eller 12 större
ugnen 275 grader
 
Koka först 1 dl rågkross i 2 dl vatten i 5 minuter.
Riv äpplen, gärna med skalet på, så det blir 5 dl.
Smält 100 g matfett.
Tillsätt 5 dl havremjölk
Blanda därefter allt som nu förberetts.
 
Smula ner 1 paket jäst och blanda så det smälter.
1 msk honung är bra för jäsningen.
Därefter är det dags för
1 tsk salt och 
2 tsk kardemumma eller kanel.
Nu är det mjölets tur.
Först 3 dl grahamsmjöl och sedan
så mycket vetemjöl som behövs tills 
degen inte är kladdig längre.
Jäs i 30 minuter.
 
Dela sedan upp degen och kavla till runda kakor.
Ta ut ett hål i mitten och nagga kakorna.
Jäs på en plåt innan det är dags för gräddning i den 
mycket varma ugnen. 
Det tog 10 min. per plåt för mina hålkakor.
 Observera hålen i högra hörnet.
 
Taggar: grova hålkakor;