En kaka som föder minnen från svunna dagar

Fredag
 
En skön höstvecka är snart tillända men ännu återstår några helgdagar. Två s.k. röda dagar närmar sig. Alla helgons dag är det i morgon, Halloween för de som vill ha det lite mera spöklikt. Det sista är enligt mitt tycke för påträngande, för kommersiellt. Inget som jag själv väljer för då kan jag råka ut för bus. Så antingen gäller det att bunkra upp med godis som vanligtvis inte köps av mig eller att fly fältet. Får nog bli det senare. Däremot uppskattar jag dekorerande med pumpor och annat i höstens färger, både inne och ute. För det är trots allt väldigt vackert på hösten. 
Jag började veckan med att tänka efter vad jag ville få utfört och mycket om inte allt har jag kunnat stryka från min lista. Det gör att den duktiga delen av mig känner sig nöjd. Lite barnbarnshäng blev det igår med dagishämtning, pannkaksstekande och partyleken. Enligt 3,5- åringen är det när man släcker alla lampor och lägger sig i soffan eller på golvet där man låtsassover en stund. Problemet var bara att det finns en 1,5- årig lillasyster med i bilden som inte alls ville ha lamporna släckta så därför fick jag inte veta fortsättningen på leken.
Innan jag var med de båda småflickorna bakade jag några mjuka kakor och fick lite minnesbilder.
 
 
 
1978 tog jag min lärarexamen i Göteborg och min första tjänst hade jag på hösten samma år i Hammarkullen som ligger i Angered, i den norra delen av staden. Som nybakad hemkunskapslärare placerades jag i en tillfällig lokal som låg i ett höghusområde intill skolan. Det var många elever så den vanliga skolans lokaler räckte inte till. När terminen startade och jag kom till "mina lokaler" möttes jag av en uppbruten dörr. Jag stegade in och såg öppna skåp och det var skräpigt på golvet. Strösocker och mjöl på golvet är inget kul. I ett tvättstugerum var sladden till tvättmaskinen avklippt och maskinen borta. Tja, vad göra? Jag ringde efter hjälp och polisen kom. Några lektioner blev det inte för min del den första dagen utan jag fick göra en lista över vad som saknades. Hur lätt var det när jag var ny, men en del inventarieförteckningar fanns att gå efter. Sedan fick jag städa och förbereda för nästa dag.
Det var alltså en trist start men så småningom flöt jobbet på och jag stannade på Hammarkulleskolan mitt första år som lärare.
I ämnet hemkunskap använde jag en ganska nyutkommen lärobok som du ser på bilden ovan. I den finns ett recept på en mjuk kanelkaka som alltid gjorde succé när eleverna fick baka den. Under åren som gått har jag bakat den då och då och gjorde så även igår. Varje gång jag bakar den tänker jag på min första arbetsplats och den får symbolisera bus eller godis ( Kanske långsökt, vad vet jag? ) En bit av den goda kakan är snäppet bättre än tomma kalorier i form av karameller.
 
 
Kanelkaka med äpplen
Ugnen 175 grader
Det behövs en form som rymmer 1,5 liter.
 
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
100 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
1 äpple
ströbröd till formen
  1. Smörj och bröa formen.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort det från plattan. Tillsätt sockret och rör ihop det.
  4. Tillsätt ett ägg i taget till smörblandningen. Rör kraftigt.
  5. Blanda sedan ner smörblandningen försiktigt i mjölet och varva det med mjölken.
  6. Häll smeten i formen och stick ner klyftor av äpplet. 
  7. Grädda kakan långt ner i ugnen i ca. 45 minuter.
 
Visa fler inlägg