Dagen mitt i veckan - onsdag

Dimman låg tät när jag i morse åkte till jobbet. Pärlbandet från bilarnas framlyktor som mötte mig syntes oändligt. Skönt var det då att färdas i rätt riktning. När jag körde utmed havet i Höllviken blickade jag snabbt ut över vattnet. Det gick inte att se så långt pga den täta dimman som fanns där.  Det jag ändå kunde se var klungor som av moln sakta guppande på vattnet. Det var svanar.
Bild från Wikipedia.
Resan fortsatte mot målet som var Falsterbo och jag steg in på min arbetsplats 30 minuter före första lektionspasset. Å sen gick hela dagen lång uti en enda fläng som det heter i barnvisan "Kungens lilla piga". Den visan sjöng mamma ofta med oss syskon när vi var små för över femtio år sedan. 
 
Nu är det åter kväll och vi har nyss ätit middag. Ärtsoppa och därefter veganska pannkakor med riven squash i och lingonsylt på toppen. Smarrigt! 
 
Veganska squashpannkakor
2 -3 port.
2 dl vetemjöl
1 msk chiafrön
1 stor nypa salt
2 msk rapsolja
4 dl mjölk, gärna soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl riven squash
 
------------------------------------------------------
Ur adventskalendern 2002
 
Julen och vintern är skön
men visst finns längtan efter våren grön.
 
Jag hade för några år sedan en liten kvarterskrog i Lund som hette Zeppelin. (1990-talet) En av de rätter som serverades där skulle kunna passa att servera en kväll nu inför julen. Tända ljus på bordet och en pastarätt på tallriken blir nästan som på julafton med Lady och Lufsen. Min rätt har dock en mera vuxen smak. På Zeppelin serverade vi även en pastarätt till barn som kallades för Pasta Lady och Lufsen och såg ut precis som bilden här nedanför. Den hade premiär hos oss på julskyltsöndagen 1994.
 

Pasta Zeppelin 4port.

   Koka tagliatelle till 4 personer enligt beskrivning på förp.

  Blanda följande såsingredienser i en kastrull och låt koka ihop någon minut.

  2 dl creme fraiche

1 dl mjölk

½ fiskbuljongtärning

  2 msk klippt dill 

citronpeppar

  Därefter läggs 100 g rensade räkor i och såsen värms upp. 

Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll såsen över och garnera med några laxromkorn eller lite svart kaviar samt en vacker dillkvist och en citronskiva.

----------

PS

Idag väljer jag att göra pastarätten vegansk och byter ut mjölprodukterna mot vegetabiliska, buljongen till en grönsaksvariant, räkorna hoppar jag över och tar istället tångrom i. Så lätt kan ett recept göras om efter ett nytt behov.

Taggar: Pasta Zeppelin, pannkakor med squash;

Sakta börjar mina axlar att sänka sig

Idag har jag varit ledig och därför kunnat ägna i stort sett hela dagen åt att sätta de sista av årets över 200 betyg. Nu ska de bara skrivas in i betygskatalogen men det är ju den lätta delen i det hela. Varje elev ska även erbjudas ett litet betygssamtal där jag ska informera om och motivera varför de får det betyg de får. Ingen elev ska bli överraskad när de har betygskuvertet i sin hand nästa vecka. Så är det och just den här delen av lärarjobbet ska bli så SKÖNT att slippa.
Därför känner jag att sakta, sakta kan jag börja andas ut och mina axlar kan få sänka sig. Om en dryg vecka får jag lämna skolmiljön och all den stress som finns där, inte bara för elever utan även för personal. Då blir jag FRI!
 

Är det inte så att först när granen är klädd så börjar julstämningen infinna sig? Förr pyntades ofta granen med sådant som gick att äta som äpplen, kakor och karameller. I min barndomsgran fanns blåsta färgade glaskulor, smällkarameller, flaggor, glitter och flätade pappershjärtan. Belysningen i den bestod av levande ljus. Vackert men farligt!

Så skrev jag 2002 men på de senare åren har det inte alltid varit någon julgran här i huset.

Årets julgran står utomhus på altanen så vi kan se den från vårt vardagsrum. Den är väl förankrad i en parasollfot för att stå emot de skånska vindarna. Pyntet består endast av små lampor och det får minsann räcka.

Leva som man lär

 

Min bärbara Mac-dator från 2011 har börjat få ålderskrämpor i form av att batteriet vill ge upp. Nu ska därför tas ett beslut om den ska förpassas till datorkyrkogården eller om den ska få ett livräddningskit i form av ett nytt batteri. Även om lockelsen av en ny digital pryl finns så får förnuftet segra och därför blir det ett nytt batteri. Billigare för mig och det ger även en skön känsla att inte belasta vår miljö i onödan med teknikskräp. Så här får det säkert bli med flera prylar framöver. Det finns secondhanddoktorer inom många områden.

 

Drygt två veckor till jul

 
 
Dags att baka lussekatter då Lucia kommer på besök i slutet av veckan. Jag har bakat vanliga bullar med saffran det här året men när jag gör riktiga lussekatter använder jag yngsta dotterns recept som jag hade med i min adventskalender 2002. Numera blir det med små förändringar som passar oss bättre. Utbudet på vegetabiliska liknande livsmedel är stort i butikerna.
 

Ur min adventskalender från 2002

Andra advent

Gå in i domen som är vacker och stor.

Titta vem som i dess källare bor. 
 
Det fanns en tid då man trodde på tomtar, troll och jättar. En tid då sagorna spelade en stor roll och berättades från mun till mun. Man satt runt den varma spisen på kvällarna och lyssnade på skrönor som kan ha varit sanna eller uppdiktade. En del tror än idag på det som berättas. En saga är den om Jätten Finn och hans hustru som med ett av deras barn finns förstenade vid två pelare nere i källarvalven under Lunds domkyrka. Läs själv här och tänk sedan efter om det kan vara sant som sagan säger.
Sagan berättar att Jätten Finn lovat bygga en  kyrka i utbyte mot solen och månen eller Sankt Lars båda ögon. Men om Lars lyckas gissa jättens namn ska han göra det gratis. Lars lyckades till slut lista ut jättens namn och sprang till kyrkan och ropade namnet högt så att alla kunde höra. Jätten förstod att han nu var lurad på lönen och utom sig av raseri rusade han hem till sin håla och hämtade hustrun. Tillsammans sprang de båda jättarna ner i kyrkans krypta för att störta omkull hela bygget. Men då skedde ett under. I samma ögonblick de grep om en av grundpelarna för att vräka den över ända, förvandlades de till - sten. Och där står de än idag.
 
Lite saffransbröd smakar gott nu i december. Här är ett bra recept.
 
Jossans Saffransbröd ca 20 lussekatter 

1 pkt jäst smulas ner i en skål. 

1 dl olja och 3 dl mjölk ljummas och hälls över jästen.

100 g Kesella, ½ kuvert saffran, 3/4 dl socker, 2 krm salt och ca 7-9 dl mjöl i omgångar. Allt blandas till en deg.

Jäs i 30 min. Tag sedan upp och arbeta degen smidig.

Baka ut till lussekatter eller längder (2 st.). Garnera med russin. Låt jäsa i ytterligare 30 min.

Pensla med ägg och grädda 225gr. i 8 min för lussekatter och ca. 20 min för längder.

 
 
Taggar: lussekatter;