Äntligen kom den....

 
Efter 35 år som lärare kan jag nu titulera mig en legitimerad sådan. Något att fira?
Nästan lika länge sedan som jag tog min examen är bilden på min äldsta dotter som speglar sig hos sin mormor. Hon hade då fått sin första ryggsäck, en röd Fjällräven. Bilden intill visar min dotterdotter som nu i somras var på besök och hamnad framför spegeln i en liknande posé.
 
 
 
Det är på barnen man märker att åren går och möjligtvis om en spegel hamnar framför näsan. 
För att hålla kroppen i trim räcker det inte bara att äta hälsosamt, tänka snälla tankar och nyttja lite alkohol eller liknande. Det måste även till gymnastiska övningar och det kan kännas tradigt ibland men ger en väldigt behaglig tillfredställelse efter så det är värt den kämpiga stunden. Det här året är det styrketräning för min del varje måndag på Bulltofta motionscenter. Någon eller några längre promenader varje vecka blir det också och sedan har jag en sambo som är cykeltokig. Detta har smittat av sig en del på mig även om jag ännu är långt ifrån hans nivå. Igår drog han ut mig på en tramptur på 3½ mil. Mina ben kändes aningen stumma när vi kom hem men som sagt jag var väldigt nöjd över att jag klarade mig hem. Nu är det bara att bli bättre till nästa gång. :) 
Det var ett härligt cykelväder igår och vi for på små vägar med underbar natur runtomkring. Det enda som stör lite är en del bilisters framfart. Ett stopp på vägen gjordes vid Torups slott där vi tog en fika i de nyrenoverade stallarna. Där fanns även en ny utställningshall där "personer från förr" berättade om sitt slott. Riktigt häftigt!
Nästa helg har de en Humlefestival då man ska kunna smaka på öl från lokala bryggerier och smaka på delikatesser som är närodlade. Får bli en tur dit igen då.
En fikapaus på stallbacken en skön septembersöndag 2013.
 

Nu är det dags för:
Matsedeln vecka 40 i Skrivis hus
 
Måndag: Potatisgratäng, bön/tomatröra och quornfärsbiff.
Tisdag: Pizza ( hem sent pga möte)
Onsdag: Stuvade makaroner, morotsbiffar och köttbullar, vitkålssallad
Torsdag: Tomatsoppa med minipasta, osttoast. Våffla med sylt
Fredag: Morotspannkaka med matiga tillbehör
Lördag: Rödbetspaj och tomatpaj, tsatziki
Söndag: Svampwok med nudlar
 
Bakeriet:

Grahamsrutor
 
Några slutord
 
Brevbäraren kom precis med ett stort kuvert till mig. Det innehöll en bok som jag fick som tack för att två av mina recept fanns med i den. Känner mig lite stolt just nu!
 
Taggar: Torup;

Så var det fredagsmys

Jag har under många år haft ett schema som möjliggjort att jag slutat vid lunchtid på fredagarna. Nu inser jag vad bra det var att kunna gå ner i varv efter veckans händelser och stress de där eftermiddagstimmarna. Det här läsåret har jag full arbetsdag på fredagarna och dessutom är min sista elevgrupp väldigt "aktiva och krävande". Jag är helt slutkörd varje fredag. Fullt medveten om att många känner samma trötthet när veckostressen börjar lägga sig och fredagskvällen kommer, går det inte annat än att förstå betydelsen av FREDAGSMYS. Mitt mys är inte i form av godis, chips och läsk utan någonting gott på mattallriken och lite vin till det.
Igår blev det en härligt höstig kantarellpaj med tomater i. Till detta serverades kokta majskolvar, gurka, klyftade trädgårdspäron och en filsås. Vitt vin och en tänd brasa dessutom och jag var mycket nöjd. 
 
Kantarellpaj med tomater 4-6 portioner 
Ugnen: 200º
Degen:
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ev. lite kallt vatten
Fyllningen:
  • smör att steka i
  • 2 lökar
  • 300 g svamp
  • ½ tsk salt
  • peppar
  • 3 tomater i tärningar
  • 3 dl riven ost
Äggstanningen:
  • 4 ägg
  • 2½ dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 2 tsk örtkrydda
  1. Värm upp ugnen och plocka fram alla ingredienserna.
  2. Smält smöret till degen och ta sedan bort kastrullen från plattan. Blanda ner mjölet och gör en deg. Om den blir för torr tillsätts lite kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform, nagga den och förgrädda mitt i ugnen ca 7 minuter.
  3. Finhacka löken och svampen. Fräs detta i en stekpanna tills allt vatten i svampen kokat bort. Krydda med salt och peppar.
  4. När pajskalet förgräddats fördelas svampfräset i det. Fyll på med tomater och riven ost.
  5. Vispa ihop äggstanningen och häll den på fyllningen.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen ca. 30 minuter tills pajen stelnat till.
 
 
 
 
Ska sanningen fram så blev det lite halvonyttigt kvällstuggande till vinet senare på kvällen. En 400 g påse med osaltade nötter och torkade frukter för runt 40 kronor räcker till många småskålar vid olika tillfällen. Bättre än chips och godis och mycket godare enligt mig. :)
 
Fredagskvällens mediaupplevelse blev ännu ett avsnitt av den norska tvserien Halvbrodern. Serien är nästintill en fullpoängare. Den går för tillfället på SVT och min vana trogen ser jag den helst när det bäst passar mig, dvs. på SVTplay. Nu har ett litet problem uppstått när det återstår två avsnitt som ännu inte sänts på tv och jag måste invänta dem. Så trist sådant är.
 
 
 
 
Taggar: Halvbrodern, nötter, svamppaj;

Hösten avspeglar sig på mattallrikarna

Förra veckan kändes höstlik med mörker, regn och blåst. Idag skiner solen igen och det är ju mycket bättre, eller hur? Höstens färger har avspeglat sig på mina sjätteklassars tallrikar när de gjort grönsaksdipp som är ett bättre alternativ till de oftast chipsätande barnen. För vi vuxna har väl bättre förstånd och hoppar över friterade potatisskivor? Jag gör det iaf. Några elevers skapelser visas här:
 
 
Här hemma hade vi nyponsoppa med nybakade bisquotti en kväll. Nyponpulvret köptes på Torups statarmuseum för ett tag sedan. Gott och lite mera nyttigt kändes det mot det som säljs i tetraförpackningar.
 

 
Recept på bisquotti med solroskärnor
 
Ingredienser: ca 40 st 
 
4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl solroskärnor
1 tsk malen kardemumma
75 g smör
2 ägg
 
Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål eller matberedare.
  3. Fördela smöret till en smulig massa.
  4. Blanda ner ett ägg i taget och blanda snabbt. (överarbeta inte).
  5. Ta upp degen på en bänk och gör en rulle som delas i fyra bitar.
  6. Varje bit rullas till samma längd som tvären på en plåt. (30cm)
  7. Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 20 minuter.
  8. Ta ut plåten och sänk samtidigt värmen i ugnen till 100°.
  9. Skär rullarna i bitarna när de fortfarande är varma.
  10. Sätt in plåten i ytterligare 15 minuter.
  11. Skorporna hårdnar lite till när de kallnat.

Barnbarnet Agnes var här några timmar i lördags och då fick hon en liten docka att leka med. Så intressant det är att se hur ett litet barn direkt tar sig an sin leksak, kramar, matar och bär omkring på den. Om det sedan är en flicka eller pojke som får dockor tror jag inte spelar någon roll utan där är det vi vuxna som styr och vill ändra mycket. Min åsikt är att barn ska ha tillgång till alla sorters leksaker oavsett kön för att kunna utveckla alla sina känslomässiga sidor. I söndags dök Agnes med föräldrar upp igen, denna gång när vi veckohandlade på ICAMaxi. Det är härligt med spontana träffar och jag önskar det kunde ske med resten av barngänget också.
 
 
Så glider jag naturligt över från veckoinköp till veckans mat.
 
Matsedel vecka 39
  • Måndag: Sweet chiliwokade grönsaker,pasta
  • Tisdag: Palsternackspizza, paprika- och vitkålssallad
  • Onsdag: Blomkålsstuvning, potatis, stekt quornkorv
  • Torsdag: Spenatsoppa, majspannkakor
  • Fredag: Kantarellpaj, rosensås
  • Lördag: Pasta, broccolipesto, ostsås
  • Söndag: Champinjonsoppa, banan/kokosplättar
Ja, ni läser rätt, det är soppa två gånger den här veckan! 
Taggar: bisquotti;