När ute blir inne

Vår altan på husets baksida har den här sommaren blivit en tydlig förlängning av huset. Vi befinner oss där mer än inomhus (frånsett nattetid förstås). Att kunna sitta utomhus och äta frukost och sedan alla andra måltider är hur härligt som helst. Idag blev det frukost med Ernst. När han körde en reklampaus passade jag på att bläddra i senaste numret av tidningen Vego och få inspiration till kommande veckas middagar. Ernst lyckades med sitt jobb och jag med mitt.
Efter frukosten plockade jag fram en gammal tvättsäck som användes på den arbetsplats jag hade 1973-74. Det var året efter gymnasiet och innan jag skulle börja min lärarutbildning i Göteborg. Att arbeta på en tvättinrättning kanske inte var drömjobbet men efter att ha börjat som ett sommarjobb blev jag kvar där i ytterligare ett år. Arbetet där finansierade mitt körkort och startpengen till min första (sprillans nya) bil. Förutom det bidrog jag till familjens gemensamma hushåll också. Så gör man bara!
På Värnamo -Tvätten var min huvudsakliga uppgift att tillsammans med en annan person ta hand om ångmangeln. Alla lakan och handdukar manglades i sin fulla bredd och det gick fort så det blev en bra träning att springa fram och åter. På andra sidan av mangeln skulle lakanen tas emot och ibland när det var underbemanning fick vi gå runt och sköta mottagning och vikning också. Dessutom var det varmt och den första tiden brändes fingertopparna ständigt, men jag vande mig vartefter. Det var en tuff arbetssituation men ack så nyttigt att ha med i min kappsäck.
Den där gamla tvättsäcken fick jag i min ägo för några år sedan och nu äntligen har jag stoppat den med nya fina kuddar och den får tjäna som en stor myskudde på golvet eller var det passar.
Vi tog en tur till Jysk och till Jula igår. På Jysk var det rea så de båda kuddarna i säcken kostade bara 40 kr/st mot 119/st annars. Där köptes även två gardinlängder som placerades på en stålvajer mellan två altanstolpar. Det blev perfekt som skugggardiner som behövs när eftermiddagssolen blir för stark. 
På Jula inhandlades droppvattnare som sätts på petflaskor. När flaskorna fyllts med vatten och sticks ner i jorden når vattnet rötterna och gör bättre nytta än det ytliga vattnandet gör nu i värmen. Jag har använt sådana i växthuset i flera år och de är toppenbra.
Ett stormkök köptes också men ska inte användas nu utan finnas i den krisutrustning som alla hushåll rekommenderas äga numera. Blir det strömavbrott eller så kan vi ändå laga mat och värma vatten eller vad som behövs. Vid en ev. camping i framtiden kan det också komma väl till pass, dock inte nu när det råder eldningsförbud.
 
Kommande veckas middagar
 
 
Linsbiffar, rotsaker i ugnen, lök/äppelröra. Detta blir dagens rätt.
 
Resten kommer att serveras utan inbördes ordning.
Chili sin carne med choklad
Veganska bullar med pepparsås och potatis
Falafel, pannbröd, tomatsallad och tsatziki
Tofupinnar, dillsås, pressad potatis
Indisk dal med bulgur
 
 

Återbruk

Så här såg stolen ut när den lämnat källaren.
I källaren fanns tre vilstolar som varav iaf en sett betydligt bättre dagar. Den användes senast för några år sedan i växthuset och blektes där samt fick fläckar på tyget som liknade rostfläckar. För någon dag sedan plockades den "trista" stolen upp på altanen och kläddes av ända inpå skelettet. 
Jag sökte igenom bland mina tyger och hittade ett tyg som blev över då jag sydde skötväskor när barnbarnen var små. Rött tyg fanns kvar sedan något annat sömnadsprojekt. Svarta sidenband som varit runt en present kom till nytta, några udda knappar och en sparad dragkedja likaså.
Så här såg en av flera skötväskor ut som jag sytt.
 
Dags att mäta, klippa och nåla. Symaskinen fick sedan ta hand om de långa sömmarna till stolens och kuddens sömmar. Att sitta ute på altanen med sömnaden var härligt, inomhus stod luften helt stilla. Det är ju som bekant väldigt varmt i Sverige den här sommaren.
Slutligen plockades nål, stark tråd och god vilja fram för att för hand sy fast tyget på stolsramen. Färdigt blev mitt verk igår och idag har jag kunnat sitta bekvämt i skuggan och läsa ut ännu en sommarbok. Nog blev resultatet lyckat!
 
Sommarmat 
Sverige brinner på en hel massa platser i värmen och det råder nu inte bara bevattningsförbud utan även totalt eldningsförbud. Det är bra när myndigheterna pekar med hela handen, när inte människor själva alltid förstår hur man bör handla, när det är kristider. Nu är inte vi några grillande personer här i huset så för vår del är det inget problem med grillabstinens. Vi fortsätter med vårt vanliga sätt där spis och ugn används. Sommarmaten är extra god nu när en hel del av ingredienserna finns utanför dörren. Förutom kryddor är vi nu självförsörjande på tomater och squash som är så himla gott. Äpplen plockar jag också från trädet och tillsätter varhelst det passar.
Måndagens middag bestod av pastarester som blandades med wokad sparris, lök och förvälld broccoli. Några sojakorvar stektes till rätten. Lite stark senap passade bra till.
Igår gjorde jag en curry nam-nam som serverades med en bulgur/risblandning. Receptet till currygrytan hämtade jag i tidningen Vego nummer 5/2018. Det skulle vara både vanlig potatis och sötpotatis men jag hade bara vanlig hemma. 
Curry nam nam-gryta
4 port
2 msk rapsolja
1 gul grovt hackad lök
1 finhackad vitlök
1 tsk curry
1 tsk riven ingefära
500 g potatis i mindre bitar
1 burk kokosmjölk
salt och peppar
2 dl gröna ärtor
hackad persilja
 
  1. Fräs först lök och vitlök i oljan under några minuter.
  2. Tillsätt curry och ingefära och stek ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt sedan resten förutom ärtor och persilja.
  4. Koka på medelvärme under lock ca. 15 minuter.
  5. Häll i ärtorna och smaka av med kryddor.
  6. Toppa med kryddgrönt.
Taggar: curry nam nam-gryta;

Sommardrycker för vuxna

Att vara turist i sin egen stad är inte helt fel men görs alltför sällan. Nu har det blivit några turistdagar då vi haft besök av min bror och svägerska. Malmö med omnejd har massor att erbjuda och vi har tillsammans promenerat en hel del både på trottoarer och i annan miljö. I torsdags och fredags blev jag väldigt sur på mig själv då jag ständigt snubblade och ena sandalen vek sig vid tårna. Det var dessutom innan vi stannade för att dricka öl på Lilla Torg och senare även göra en ölprovning på Malmö Brewing Co.
Igår kollade jag upp hur skon såg ut och nja, den mådde inte helt bra som syns på bilden ovan.
Vi hann med en hel del på de nästan tre dagarna tillsammans. Malmöhus besöktes i torsdags och vi gick en guidad tur där och hälsade på i dåtiden. Malmö saluhall var vi inne i och handlade lite. En måltid vid en av Malmös kanaler blev det. Skeppsbron 2 hade inte bara kött som min kära bror vill ha utan även veganska goda burgare till mig och T.
Allt för allas tycke och smak!
Fredagen bjöd på en mils vandring på Malmös gator. En möbelaffär fick besök, en byggnadsvårdsaffär likaså och som tur var hade bilen lämnats hemma och vi gynnade busstrafiken istället. Därför kunde dagen och kvällen avslutas med den ölprovning jag skrev om tidigare.
 
Andra drycker
 
I helgen har här serverats sangria som är lätt att blanda ihop och göra flera olika varianter av. Här är mitt recept.

1 flaska rött vin 

1/2 apelsin i bitar

1/2 äpple

1/2 dl skivade jordgubbar

2 msk honung

1 kanelstång

1/2 dl koncentrerad flädersaft

6 cl brandy  (går också med rom eller annan sprit)

mineralvatten

is    

Kaffe frappe
Idag gjorde jag iskaffe eller kaffe frappe som det blir i den här blandningen. Kaffe fanns kvar sedan frukosten och till de båda glasen ovan mixade jag följande:
2 dl kaffe
2 dl havremjölk
1 msk honung
2 dl is
2 msk kaluha
och
glass på toppen

Söndagssysselsättning som är rogivande blev det idag.

En bra sommar och en semester ska aldrig vara komplicerad utan bara skön. Något liknande det sa den som verkligen hör svensk sommar till, Ernst Kirchsteiger nyligen i ett sommaravsnitt av "Sommar med Ernst". Jag kan inte annat än hålla med och den här sommaren har hittills inte varit annat än skön för mig. Ingen stress, trevligt umgänge, svalka under druvklasarna på vår gård, några härliga utflykter, god mat med dryck och sådant. I morgon börjar T. jobba då hans semester är slut nu men jag har drygt två veckor kvar. Jag ska fortsätta njuta, läsa någon bok till, lukta på blommorna, ta hand om trädgårsskördar, måla lite och sedan när höstterminen närmar sig så kanske, kanske kommer jag tänka lite på jobbet igen. Det sista tar emot just nu men senare har jag knappast något val.

Matlådan till min kära sambo står laddad i kylen inför morgondagen, som lär inleda ännu en varm vecka här i Sverige, och jag tackar honom för våra härliga gemensamma semesterveckor.

 
 
 

 

 


Taggar: kaffe frappe, sangria;