Solfjäder

Idag är det tisdag och temperaturen pendlar mellan 19 och 21 grader. Emellanåt kommer det regn och vindarna friskar på. Igår klippte jag en av häckarna och idag kan jag se de missade små grenarna som sticker upp här och där. Får bli en liten efterputsning mellan skurarna innan kvällen. 
För någon dag sedan var det mycket varmt och då gällde mest skuggläge. Det fanns en tid i mitt liv då jag gärna dyrkade solen och kunde uppsöka den på stränder för att verkligen "pressa" fram en solbränna. Idag tänker jag annorlunda.........
I hettan kan det vara skönt att svalka sig genom att fläkta med en solfjäder. Solfjädrar finns det mycket historia kring, från det forntida Egypten och framåt i tiden.
 
Men en solfjäder av ett helt annat slag är en som kommer från den portal där jag har en del av min släktforskning. Det blev en fin bild när jag klickade fram sex generationer inkl. mig själv. Jag noterar att jag är den enda nu levande, vilket inte är så konstigt även om mina förälrar hade kunnat leva och då varit i senare åttioårsåldern. Bland de sex generationerna är det tre luckor som jag inte kunnat fylla i. Det står fader okänd i kyrkboken vilket ibland kan spåras ändå men inte i det här fallet. Det här sättet att se släktträdet tycker jag inte bara är överskådligt utan även vackert.
 
På sex generationer kommer jag ner till tidigt 1800-tal och i något fall sent 1700-tal men de små pilarna i ytterkanten på fjädern indikerar att historien och min forskning öppnar sig betydligt längre bak i tiden.
Det som fångar mitt forskarintresse för tillfället är smeden Petter Sandberg som föddes 1769 och redan 1782 började som smedgosse vid Carlsfors bruk utanför Värnamo. Väven kring honom och hans bakgrund tätnar men källorna måste testas fram och åter innan jag kan släppa den. Petter Sandberg var far till Gustafva som föddes vid Carlsfors Manufakturverk 1798. Hon finns med i min solfjäder högst uppe på dess mitt. 
Fadern Petter dog 1831 då som afskedad smed, han hade alltså fått gå i pension. När han dog var dödsorsaken lunginflammation som man förr kallade håll af styng. Han hade hunnit bli 62 år och bodde då i en backstuga som löd under gården Wellesten (Vällesten) utanför Värnamo.
 
Dottern Gustafva gifte sig med en smed som hette Sven Isak Berg och hon hamnade så småningom med sin familj i Barnarps socken söder om Jönköping. Där bosatte de sig i Granarps Bäck.
Vid en sökning på nätet hittade jag en timmerstuga som var till salu på Granarps gård. Då området skulle bli ett industriområde såldes stugan för bortforsling till annan plats. Året var 2015, på hösten, och beskrivningen över stugan lät så här:
 
Stugan är väldigt gammal och har stora renoveringsbehov. Det är i princip endast stommen kvar av timmerstugan. Grunden är i väldigt dåligt skick samtidigt som stugan är uppdelad i 2 rum med en svag struktur i mitten vilket gör det svårt att lyfta bort hela stugan på en gång. Centralt i stugan står en stor eldstad som är lika gammal som stugan. Stugan har en uppskattad yta om ca 65 m2. För den händige bör stugan vara ett attraktivt objekt.
När jag läser om den gamla timmerstugan på Granarps gård kan jag se framför mig när mina äldre anor vandrade där i området och kanske kände de folket i stugan som nu var till salu. Deras egen stuga såg kanske likadan ut och barnen i husen lekte säkert och gick i skola tillsammans. I kyrkan träffades de med all sannolikhet, för att sova bort en ledig söndag var helt uteslutet.
Släktforskning är inte bara namn, årtal och platser. Släktforskning är att lära sig förstå historien och se sammanhang.
Taggar: Granarp;

Så kom regnet - tag skydd!

Ett efterlängtat regn kom idag efter en mycket varm period. Jag tog då skydd i växthuset för inomhus var det så kvavt och inte alls lockande. Genom glasväggarna kunde jag följa hur det sköna regnet strilade ner och totalt blev det 3 mm i regnmätaren. 
Det är rogivande med regn och bokläsning på samma gång. Nu återstår 100 sidor i den bok som jag gett mig månaden juni att läsa ut. Boken är mycket bra men då jag har så mycket annat som pockar på min uppmärksamhet har läsandet kommit i andra hand ett tag. Men så är det - allt går i vågor.
Dagens frukost serverades utomhus och visst är det så att man njuter väldigt mycket mera då? Luften, ljuden, dofterna påverkar smaken och det är bara så mycket härligare och speciellt om man är helledig också. Som en krona på våra yoghurtportioner fanns sommarens två första hallon och bara det höjer upplevelsen ett snäpp. 
Hur många hönor får plats i en tunna?
I en trätunna intill platsen där vi sitter härjade tre hönor och grävde ner sig i jorden. Det var deras morgonbad kan jag tänka mig. För någon dag sedan rensade jag ut nästan allt från tunnan för att plantera lite nytt där men nu undrar jag om det är någon idé?
Efter frukosten tog jag beslutet att nu äntligen ska det bli en uppfräschning av husgrunden . Skrapa, borsta och måla var vad jag hade tänkt mig. Men det visade sig att på vissa partier behövdes även lite murande. Så det blev som man säger: Har man inget jobb så..........
På min "attgöralista" fanns noterat att fixa en hussida i juni. Med lite bra musik i hörlurarna var det en bra söndagssysselsättning jag valt. 
Här är en del av den nymålade grunden där den grå färgen känns bra mycket bättre än den gamla, solblekta som gått över i en lila ton. Jag fortsatte mitt uppdrag och när jag kom till hörnet på huset och en sida var färdig - då kom regnet.
Perfekt timing var att T. kom och sa att han fixat kaffe,men det fick alltså bli inomhus. Ett avsnitt av serien Tudors hann vi med också.
 
Efter kaffet blev det växthuset med bokläsande och någon timme senare tittade solen fram igen och det var bara att torka av trädgårdsstolarna för att kunna äta middag på altanen.
Som numera har blivit vanligt finns alltid någon egenodlad ingrediens med i måltiden. Idag var det några små squash och persilja. Jag gjorde falafel av det plus kikärter, lök, kryddor och lte annat. Potatis kokades i klyftor och stektes sedan. Veg. creme fraiche blandades med en örtpesto som sås. 
Maten var god, luften kändes renare och även om det var svalare än i förmiddags kändes det som ett bra avslut på helgen.
Nu är det bara en vecka kvar för T. att jobba innan han har semester och det ska bli härligt att få några veckor ledigt tillsammans. Semester på hemmaplan blir det och kanske någon utflykt där man kan hålla avstånd som rekommendationerna faktiskt är.

Lördag på Skrivis Hus

Sitter ute på altanen med skenet av en ljuslykta på bordet. Vi har precis öppnat en flaska gin som köptes efter vår vistelse på Ven 2017 då T. fyllde 60 år. Idag kändes den mogen att öppna men vi hade ingen tonic hemma, dock en flaska lemonad ur Kiviks sortiment. Det visade sig fungera ypperligt.
För en stund sedan "lullade" hönsen in i sitt hus för att sova men innan det hann de med att ha lite kul på gården. Busan tyckte att krukan med ett olivträd måste undersökas.
Snorkfröken och Lily undrade vad det var för konstig svart fågel som flöt omkring där i vattnet.
Idag skurade jag äntligen färdigt det sista partiet av altangolvet och T. lagade solstolarna så de kan hänga med ett tag till. Annars har vi tagit det ganska lugnt i värmen. En vända runt odlingarna resulterade i potatis som nu vuxit till sig ordentligt. Sockerärter plockade jag en hel näve av och den första egenodlade tomaten fick också följa med in i köket. Vilken lyckokänsla det är att sätta sig till bords och äta sådant man själv odlat.
Alspånsrökt tofu skars i mindre bitar och hamnade i en gryta med svamp, lök, paprika, tomater, fänkål. morötter, kokosmjölk och kryddor. En somrig rätt som passade bra när dagen övergick i tidig kväll.