En bit på väg

Nu har vårt senaste projekt kommit en bit framåt. Den första ramen är ihopsnickrad och målad. Röda krokar har den fått och armeringsjärn att hänga på. Resten ska monteras på i morgon. En grannkatt besökte oss när anordningen skulle provhängas. Hon drack lite friskt vatten från fatet som alltid finns framme och lade sig en stund på den numera gula gräsmattan. Vår egen innekatt satt vid altandörren utan att bry sig det minsta. Hon är så van vid att här passerar katter förbi.
Bygget idag tog T. hand om medan jag skulle fixa i växthuset. En lagerhylla som stått där skulle sågas och förminskas på höjden. Tji fick jag, när det visade sig att hyllan var helt murken och får förpassas till sopstationen. Men när jag ändå höll på städades växthuset på ännu mer än hyllan och därmed har sittytan bl.a. blivit större.
Dagens lunch
I kylen fanns potatissallad kvar som jag gjorde för någon dag sedan. Den passade perfekt till stekta veganska korvar med en grov senap. (Tack till Leo som sålde den.) Samtidigt som korvarna stektes passade jag på att steka broccoli, äppelbitar och paprika. Kryddningen var förutom salt och peppar även citrontimjan från egna kryddlandet. Där har växt så mycket nu att det är dags för torkning av kryddor till vinterbehovet. Jag funderar även på att göra någon form av örtsalt. 
Fredagsfika
Kaffestunden utomhus, när man lever semesterliv, kräver ibland något gott till. Idag bakade jag två mjuka veganska kakor. Smeten jag gjorde räckte till en springform som var 23 cm och en liten av typen barnformat. Jag hittade ett recept som idékälla men använde sedan än det ena än det andra som fanns hemma. Resultatet blev väldigt bra.
Mannagrynskaka utan ägg
ugnen 175º
30 minuter för lilla formen och 40 för stora.
 
Formarna smordes och bröades.
 
2 dl mannagryn
2 dl vetemjöl
50 g finhackad mandel
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 msk chiafrön
Allt ovanstående blandas i en skål.
 
I en annan skål vispas följande ihop.
150 g smält mjölkfritt margarin.
2 dl socker
2½ dl havregrädde 
2½ dl havremjölk
 
Sedan blandas de båda skålarnas innehåll och allt får stå och svälla i 10 minuter.
Smeten hälls i en lämplig form och sedan dekoreras det med bär på toppen.
Jag tog frysta hallon.
Nu ska det gräddas strax under mitten i ugnen.
Servera med vaniljsåså eller glass.
 
Njutning för trötta fötter
Efter en dag där närstrid  med växthusspindlar och sådant ägt rum, kändes det helt underbart att ta ett fotbad och sedan smörja in fötterna med en väldoftande foot gel. Det doftar nu tropisk frukt om mina fötter då jag placerar dem i högläge och startar tvn och ett avsnitt av serien Falsk identitet. Den finns på SVT Play. Se den och du blir säkert lika fast som vi som nu är inne på tredje säsongen.
 
Taggar: Mannagrynskaka utan ägg;

Morgon till kväll

Torsdag i första semesterveckan. Känner fortfarande stressen i kroppen och extra stressad blev jag idag när jag inte kunde htta bilnycklarna. Vände ut och in på både mig själv, alla tänkbara fickor, väskor och lådor. Bara för att så småningom hitta nycklarna på en köksbänk. Sömnen är fortfarande orolig men betydligt bättre mot för en vecka sedan. Det brukar ta en dryg vecka innan semesterlugnet dyker upp. 
 
En av de bästa sakerna med semester är frukostarna. Att dessutom kunna sitta ute bland fågelkvitter, flugor, bin och annat som hör till är helt underbart.
Havreyoghurten fick idag sällskap av en god müsli av det nyttigare slaget. Det finns så många sorters färdiga flingblandningar. Ibland gör jag egna varianter. Bland det jag värderar högst förutom den goda smaken är att de ska var osötade och fiberrika. 
Sommarlunchen i skuggan är en annan njutningsstund, speciellt då även T. har sin semester nu. Idag kokade jag färsk, färdig tomatfylld ravioli. Den behövde bara koka i ca. 4 minuter. Under tiden gjorde jag en tomatsås med skivade färska champinjoner och gul lök och så krossade tomater på burk. Lite kryddor på det och så blandades allt. Färsk klippt basilika på toppen och lunchen kunde serveras. Allt serverat i favoritpannan.
Ikväll blev det ett Hornbachbesök igen då lite byggmaterial inköptes. Nu ska här målas, sågas, skruvas och konstrueras. Min lilla bil är perfekt att lasta i men för att skydda den extra placerades ett gammalt påslakan på sätet. Hem kom vi med armeringsjärn, trälister, akrylplastskivor, skruvar, beslag och krokar.
Vad ska det bli av allt detta?

En lek med eld

En lek med eld, så heter boken jag just nu läser. I ett tidigare inlägg har jag plockat ihop tre sommarböcker som skulle inleda min lässommar. Två är avklarade och nu är alltså nummer tre på gång. Det är en deckare av Peter Robinson och den handlar om bränder som verkar vara anlagda av en pyroman. Då människor dog där det brann, går alltså en mördare lös. En spännande bok som passar solstolen.....
Solstolens placering i ett hörn av trädgården är inte så tokig. Där kan jag sitta i solen och må gott! Så här ser det ut från min plats.
Tre nya böcker har plockats fram och ligger i beredskap när det fortsatta läsbehovet ska tillfredställas. Bra att ha ett eget bibliotek att välja från. Det låter kanske väl pretentiöst men så är inte fallet utan jag har helt enkelt samlat på mig böcker under livet och köper en hel del nya när jag får lust. Många av böckerna har jag redan läst medan andra passar vid tillfällen som nu. Vilken jag börjar med vet jag inte så det får väl bli ole, dole, doff.......
Vi har haft en underbar sommardag idag som innehållit pyssel med trädgården, omplantering av växter, bokläsande och vanliga hushållssysslor. När solen framåt kvällen försvann bakom grannens gran passade jag på att plocka körsbär på vårt lilla träd som återigen levererat bra. 2 liter körsbär ligger nu i frysen och lika mycket finns kvar på trädet för plockning i morgon.
 
Dagens lunch - squashpannkakor
 
Jag gjorde pannkakor utan ägg och de smakade riktigt bra. Veganska alltså och med riven nyss inplockad squash i. En matsked chiafrön i smeten istället för ägg  höll ihop smeten, havremjölk som vätska och så mjöl förstås. Chiafrön är för övrigt både proteinrika, mineralfulla och iinnehåller omega 3. 
Pannkakorna serverades med tångromsröra som var över från midsommarbuffén och lingonsylt till andra omgången på tallriken. Flädersaft i glasen förhöjer sommarkänslan.
Veganska squashpannkakor
2 port.
2 dl vetemjöl
1 msk chiafrön
1 stor nypa salt
0,5 dl rapsolja
4 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl riven squash
 
Taggar: veganska pannkakor;