Hösten är här med ännu ett kokboksval - del 5

Den här veckan har jag sällskap av min kära sambo igen. Han har sin sista semestervecka och första dagen av den började med solsken. Temperaturen har varit strax över 20 grader och det märks att hösten är här. T. var snäll och åkte iväg för att köpa ett planteringsbord till växthuset som vi sedan monterade. Det var lite mindre än det förra som nu ska köras till tippen efter tio års tjänstgöring. Största fördelen är att det nya har en zinkskiva som bordsyta vilket jag saknat. 
När han kom hem hade jag bakat blåbärsscones och det blev teatime i trädgården. Mumintemat går väl knappast att ta miste på. Under brickbordet fångas Lilla My in då hon ville vara med och smaka.
Jag återkommer med receptet om någon dag då sconesen är från en annan kokbok än den jag ska skriva om idag. Jag börjar ha lite väl många bollar (bullar) i luften nu märker jag. 
Här har planteringsbordet monterats ihop och ännu en linslushöna dyker upp. Jag påbörjade städning och utrensning i växthuset men det kommer att ta några timmar av min tid imorgon också. Ska bli skönt när det är färdigt. Å, då ska krukväxterna planteras om - lovar!
 
Kokboksutmaning dag 5
Boken som jag valde recept från igår heter "I kökslandet" och är en mycket vacker bok med bilder från Läckö slott. Kocken Rune Kalf-Hansen lär trädgårdsmästaren Simon Irvine att laga mat och Simon lär ut om trädgårdsarbetet. Deras mötesplats är kökslandet som är gränslandet mellan mat och trädgård. Jag älskar verkligen det sättet att tänka och se på kokkonst och odling.
MIn köksdag började efter frukosten igår med att jag tog den grova saxen och klippte en kvist timjan ute i kryddlandet. Jag plockade även upp några salladslökar och plockade några fina tomater. De sista mogna paprikorna fick också följa med in i köket. Det finns flera nya på gång och med en flytt av paprikakrukan in till växthuset så kanske, kanske de hinner mogna.
Tanken var att jag skulle baka portionsbröd där mixade tomater blev degspadet och sedan skulle bröden fyllas med en grönsaksröra. Bröden kan liknas vid små calzone. Jag följde receptet i boken vad gällde degen men fyllningen blev lite annorlunda eftersom jag ville använda råvaror som odlats här.
Tomatbröd
10 portionsbröd
ugnen 225 grader
 
4 tomater
2 msk tomatpuré
25 g jäst
½ tsk salt
2 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl
  • Tomaterna mixas med tomatpurén. Det ska bli 2 dl och om inte så fyll på med vatten.
  • Blanda sedan i salt, smulad jäst och mjöl i omgångar tills det blir en deg som inte kladdar.
  • Låt degen jäsa 1 timme.
Fyllningen
 
2 dl hackad lök och paprika
1 msk pepparrot
150 g färskost
salt, peppar
färsk krydda ex. timjan
Alla ingredienserna blandas i en skål och smakas av om det behövs extra kryddning.
 
Bilden ovan visar hur degen delas i bollar som kavlas ut och en klick fyllning läggs på mitten. Sedan stängs kanterna ihop och trycks samman med en gaffel. Bröden gräddas ca. 15 minuter i ugnen. Vill man pensla bröden går det bra och sesamfrö på toppen passar fint.
Jag serverade de fyllda tomatbröden till kvällens veganska bouillabaisse som innehöll potatis. fänkål, lök, ärter, vita bönor, matlagningsgrädde och saffran. Men ingen fisk som dess namne gör.
 
Imorgon ska det visst vara en solig dag igen och då ska gräset klippas och häcken ansas. Ja, så var det växthuset som ska pysslas om. Undrar hur många hönor som vill hjälpa mig med det?
Kanske blir det en fikapaus någon gång under dagen och till den kan det passa med en mjuk kaka med äpplen i. Denna frukt finns med i någon form varje dag nu.
 
 

Taggar: Tomatbröd med fyllning;

Söndag ljuva söndag med nya kokboksutmaningar - del 4

Uppe med tuppen är något vi inte är i det här huset och dessutom har vi bara hönor på vår gård. De är till stor glädje för oss med sina påhittigheter. Två av de fyra vi har vill gärna sitta i någons knä och bli klappade. Då somnar de en stund innan något annat pockar på uppmärksamheten. Nyfikenheten vet knappast några gränser. 
För många, många år sedan fick jag en ask med magnetisk kylskåpspoesi. Kommer ihåg hur kul det var att få till tokigheter med hjälp av alla ord som den innehöll. Vid flytten från Lund till Malmö 2007 packades magneterna ner i sin låda och först idag tog jag fram dem igen. Tyvärr uppskattade inte T. ordknåperiet lika mycket som jag men det bryr jag mig inte om utan kör på. Det är trots allt ett väldigt oskyldigt sätt att hålla hjärnverksamheten igång, precis som att skriva en blogg. 😉
Min föresats idag var att hinna plantera om krukväxterna som finns inomhus men av detta blev intet gjort. Därför är det ju tur att det kommer en dag imorgon......
För att vända lite på orden i ett känt talesätt:
 Du kan alltid skjuta upp till imorgon det du inte hann idag.
Dessutom hinner jag köpa hem ett nytt planteringsbord nu när det gamla är helt utslitet.
 
Kokboksutmaning dag 4
Medelhavets kök, med en touch av Le Creuset var en jobbjulklapp som T. fick för några år sedan. Boken plus en stor fin Le Creusetgryta var uppskattad både av honom och av mig.
Ur kokboken valde jag igår inte att använda grytan men väl två recept, pesto och pannacotta blev det till kvällsmiddagen i lyktans sken.
Panna cottan gjorde jag vegansk och bären som låg på toppen var egenodlade, blåbären nyplockade medan hallonen fanns i frysen.
Peston passade bra till pastan och morotsbiffarna som var vår middag och där smakade också det nybakade surdegbrödet fint.
Tidigare under dagen hade jag plockat fram det som skulle användas av egenodlat. Peston blev det mycket över av som ska användas till pestomuffins om några dagar.
 
Pesto
1 stor näve persilja
2 nävar basilikablad
2 dl olivolja
1 dl solrosfrön ( eller pinjenötter)
1 dl riven parmesan (jag hade en vegansk)
salt och peppar efter smak
 
Alla ingredienserna mixas ihop och smakas sedan av med den mängd kryddor som man vill ha. Jag använde vitlökssmaksatt olivolja vilket höjde peston ytterligare.
 
Panna Cotta
så står det i boken 
 
Jag bytte ut vanlig grädde mot havregrädde, gelatin mot en vegansk variant och hade 1 tsk hemgjord björnbärssnaps  som extra smaksättning.
Receptet i boken är följande:
Panna cotta
4 port
 1 vaniljstång
2 msk rörsocker
rivet skal av en halv citron
½ liter vispgrädde
2 blad gelatin
bär till dekorering
 
  • Vaniljstången delas och fröna skrapas ur. De blandas med socker och citronskal i en gryta där även grädden hamnar.
  • Koka upp och småkoka ca.10 minuter.
  • Gelatinbladen blötläggs 5 minuter i vatten.
  • Lägg sedan gelatinet som kramats ur i gräddblandningen.
  • Sila grädden som kokt om du så önskar. Jag silade inte den.
  • Häll upp i portionsskålar och ställ in i kylen ca. 4 timmar.
 
Idag var det min femte utmaningsdag och då har jag bakat fyllda portionsbröd. Recept kommer imorgon. Då kommer jag göra två nya rätter där ännu mer tomater ska användas. Det finns en hel del av den varan här på gården nu. Hoppas du vill fortsätta följa min kokboksresa.





Taggar: panna cotta, pesto;

Oliver och lök blev en utmaning i vårt kök - kokboksutmaning del 3

Efter regn kommer solsken och då det kom hela 8 mm i natt är alla våra regntunnor nu överfulla. Så kom solen fram och det blev en så skön dag. Mina matlagningsutmaningar har jag gjort och hur det gick idag skriver jag först imorgon. Gårdagens utmaning/inspiration tänker jag berätta om strax.
När jag jobbar i köket har jag oftast dörren ut till gården öppen men där finns en grind i öppningen så inte vår innekatt Tindra smiter ut. Nu händer det allt som oftast att Tindra står på insidan av grinden och hönorna ställer sig på utsidan. Lite kul ser det ut men när jag skulle ta en bild idag ville Tindra inte vara med.
 
Då det regnat så mycket i natt var vårt stora plankbord ordentligt blött. Äntligen fick jag energin att skura bordet som mörknat så mycket av regn och luftföroreningar (gissar jag). En flaska linoljesåpa plockades fram och sedan skurade jag bordet ordentligt och blev förvånad över hur lätt smutsen lossnade med skurborstens hjälp. Efter grovtvätten gjorde jag samma procedur två gånger till men nu med regnvatten och utan såpa. Det tog några timmar innan bordet hade torkat och det blev så fint. Blommorna på bordet fick jag av mina syskon i somras och de förgyller varje dag ute på bordet.
 
Surdegen mår bra
Förra veckan bakade jag inget surdegsbröd utan matade bara degen, men igår satte jag en deg som fick vila under natten i ett kylskåp. Efter vår frukost idag började jag proceduren med att vika brödet och vrida det runt med jämna mellanrum under en tretimmarsperiod. Under tiden fick det sakta jäsa. Efter ett tips från min ena son som också är surdegsentusiast skulle jag testa att baka brödet i en gjutjärnsgryta. Därför satte jag in en tom gryta med locket på samtidigt som ugnen startades och värmdes till 225 grader. Att det skulle bli varmt var jag beredd på men att det skulle börja ryka så från ugnen med en tom gryta där hade jag inte räknat med. Brandvarnaren talade om det för mig. Nå, allt gick bra och den varma grytan fylldes med den jästa degen och gräddades först med lock och sedan utan lock. I ugnen hade jag även en skål med vatten.
Resultatet blev ett av de bästa bröd jag någonsin bakat med en hård skorpa och ett saftigt inre. I receptet jag utgick från skulle det vara valnötter i brödet men det bytte jag ut mot solrosfrön. Tack för tipset om grytan Axel.
 
Kokboksval 3
Den tredje boken med lockande recept som jag angrep kom ut 2011 och receptmakaren är Michael Krantz. Han ger tips om sådant som utan alltför mycket ingredienser eller krångel kan passa på en picknick eller fest. Mina val föll på en rabarberkaka med marängtäcke och oliv-och löksnittar av smördeg. Då det var fredag igår hade T. sin lediga dag och därför gjorde jag lite fika på eftermiddagen där rabarberkakan kunde avsmakas. De blev som bakelser och mycket goda.
Tack B. för fin rabarber!
Rabarberkakan i boken görs i en större pajform med avtagbar botten men jag valde att göra portionsformar och plockade då fram sex plåtformar som det finns ett reseminne kring. 
Under senare delen av 1980-talet gjorde jag flera resor till Grekland, varav några med en toppenvän. Vi bodde grannar, hade jämngamla barn och var båda ensamstående mammor. Så kul vi hade på våra resor!
På en resa skulle vi båtluffa och besöka flera grekiska öar. Vi utgick från Aten och var först där några dagar innan vi tog en båt från Pireus ut på havet. När vi traskade runt i Aten kom vi till en liten bakgata där det satt en plåtslagare som gjorde kakformar. Jag kunde inte låta bli utan köpte åtta stycken som han snabbt formade med sax och tång. 
Igår gjorde jag enligt receptet en mördeg som även innehöll en äggula vilket gjorde att kakorna fick en gulaktig nyans. En rabarberkompott hade kokats och av äggvitan gjorde jag en maräng. 
Här har mördegsformen svalnat och rabarberfyllningen hamnat på plats och på den klickade jag ut den vispade marängen. Jag gjorde bara två portioner med maräng då våra hönor lägger så små ägg. 
De fyra formarna som inte användes sparas till ett annat tillfälle och rabarberfyllningen kan användas som sylt eller till glass exempelvis.
För att få de fina bruna topparna på kakorna satte jag in dem i ugnen några få minuter med ugnsluckan på glänt och grillvärme.
Rabarberkaka med marängtäcke
ugnen 175 grader
 
Kakan
100 g margarin eller smör
2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
 
Fyllning
500 g rabarber
1 dl vatten
1 dl gelésocker
 
Marängen
2 äggvitor
1 dl florsocker
 
  • Mördegens ingredienser blandas till en deg och trycks sedan ut i en form där degen går några cm upp på kanten.
  • Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter. Låt sedan kakan svalna.
  • Fyllningen görs med rabarber som delas i mindre bitar som kokas fem minuter med vatten och socker. Låt den sedan svalna.
  • Marängen består av äggvita som vispas med florsocker till ett hårt skum.
Oliv- löksnittar
I trädgården plockades några fina salladslökar och en timjankvist klipptes i kryddlandet.
På kvällen avsmakades snittarna till kall öl och de var försvinnande goda. Dock gjorde jag bara en halv sats av receptet.
 
Oliv- och löksnittar
 
ugnen 200 grader
 
i kyld smördeg
oliver
2 gula lökar eller flera små lökar
2 vitlöksklyftor
timjan
1 nypa socker
salt
peppar
persilja
 
  • Löken skivas och steks i olja med socker och timjan. Salta och peppra när den fått färg. Rulla ut en smördeg och dela den i längder. Vik in kanterna och lägg lökröran på degen. 
  • Fördela oliver på röran. Jag hackade oliverna först.
  • Baka mitt i ugnen 15 minuter.
  • Skär de färdiga längderna i sneda snittar.
 
 

Taggar: Oliv- och löksnittar, Rabarberkaka med marängtäcke, Surdegsbröd;