Jag hann hem innan glassen smält

Dagens middag är tacopaj med tillbehör.
 
Idag har vi haft en studiedag på jobbet. Fick veta att den skulle pågå till 16.00. Perfekt tänkte jag och beställde hem mat för leverans från den tiden och fram till 19.00. Förra gången kom varorna strax innan 19 men det beror förstås på hur många som ska ha leverans den aktuella dagen. Igår sa min chef att vi fått fel tid och att det var 16.30 som skulle gälla. Att få veta det en dag innan var inte bra för min del när det var för sent att ändra matens leveransdag. Därför chansade jag och bad att få gå hem redan 16.00 och förklarade varför. Inga problem fick jag till svar, och tackade för det. 15.45 ringer min telefon och en röst säger att nu står varorna på min trappa men att jag inte är hemma. Nej säger jag, men är du inte lite tidigt ute? Jo, men kan jag lämna varorna här frågade chauffören? Vi kom då överens om att kassarna fick ställas utanför dörren eftersom jag snart skulle komma hem.
 
16.30 parkerade jag utanför huset, kassarna stod mycket riktigt utanför dörren och i en speciell kylpåse fanns det mest ömtåliga - glassen. Döm om min förvåning när det låg två frysklampar i påsen och att glassen var hur bra som helst. Tack för den servicen, från en nöjd kund som var beredd på glass i form av milkshake.
För ett par veckor sedan var det mycket skriverier om matleveranser där man inte hade kyl/frysbilar. Jag har testat flera företag under året som gått och alla har skött sina leveranser perfekt. Idag var det dock med en extra fjäder i hatten och berömmet riktar jag till coop.
 
Nu är skåp av alla de slag laddade för ännu en eller två veckors behov i vårt lilla hushåll. Katten har fått sina matskålar serverade med sådant en katt kan tycka om och själv tänker jag värma en bit tacopaj. Därefter vidtar kvällens lärarjobb - rätta ett prov och göra ett prov. Det som ska göras handlar om konsumentköplagen och dess rättigheter samt skyldigheter. Sådant kan vara bra att kunna så man inte hamnar i knipor som deltagarna i program som Lyxfällan. 
 
 
Receptet på tacopajen.
Jag gjorde vår paj med en bakpulverdeg och använde quornfärs i fyllningen. Av receptet blev det fem portioner. En bra maträtt om man vill ha till någon matlåda också.
Taggar: Tacopaj;

Ett brev på posten

Vissa dagar är det skönt att ha snabbt lagad mat men ändå inte göra avkall på det goda eller näringen. Så var det idag. Med en lång intensiv arbetsdag som avslutades med ett möte som drog över tiden fanns inte så mycket energi kvar när jag steg in över tröskeln därhemma. 
Så kul det då var att få ett stort brunt kuvert i brevlådan från min äldsta dotter och hennes sexåringa dotter. Glädjen över en sådan sak ger plötsligt en extra kick och en mamma/mormor skuttar nästan högt av fina teckningar och snälla ord. Kuvertet innehöll dessutom en tidning med stickmönster till en mängd olika sorters sockar. Sådant gillar jag och så fort den hektiska betygssättartiden är över kommer jag att sätta fart på stickorna igen. Kanske någon som önskar något varmt till fötterna?
 
Dagens snabba middag
Tomatsoppa med fetaost och lite kokt pasta som fanns i kylen. Några matmuffins värmdes i micron och smakade bra till soppan. Det blev även en dessert, saffranspannkaka med sylt till. Det lönar sig att göra en pannkaka extra att ha på lut till en sådan här dag.
Recepten på middagen får du här: matmuffins   tomatsoppa    saffranspannkaka
 
 
Nu i vintertider finns det alltid en skål med vitaminrik färgglad citrusfrukt på bordet. Bara att ta när man blir sugen och även om det finns fruktsocker i så är det många gånger bättre än andra sötsaker som bara är tomma kalorier. Valet är alltså lätt att göra!
 
 

Skuldfri.....

Har idag betalt livets sista studielånsavi. Jag är skuldfri efter en massa år. 1978 blev jag färdig med min lärarexamen och två år senare påbörjade jag återbetalningen av det lån/studiebidag jag fått under mina tre studieår. Under årens lopp har jag haft några små uppehåll med betalningen. Det var när barnen var små och min inkomst inte var mer än föräldrapenning. Jo minsann, uppskov gick bra att få men samtidigt ökade skulden med räntorna. Något jag bestämt mig för är att aldrig göra är att räkna ut vad det där lånet kostat mig. Förmodligen många gånger mer än vad jag lånade. Bra affär? Inte för mig iaf, men nu kvittar det då jag bara kan skörda frukten av min utbildning. För så är det väl för en lärare? :)
 
Gröt till frukosten
Ofta tänker jag att det vore gott med grötfrukost men för det mesta stannar det vid tanken. Men idag blev det av med en god gröt med olika sorters gryn i. En klick lingonsylt på toppen för min del medan T. valde att lägga en smörklick i sin gröt. Smaken är olika men båda gillade vad vi åt. Min vana trogen kokade jag någon portion extra som sedan blev till grova grötbullar. Jag fick nämligen lust att baka idag. Så nu är frysen rustad för adventstiderna. Förutom frukostbullarna bakade jag en långpanna med saffransvetebröd där små hål fylldes med en god kräm. Receptet kommer från tidningen VEGO. Jag använde mandelmjölk i degen och penslade också med det. Kul att testa och det blev lyckat. Länkar till brödet sist i inlägget.
 
Kakan ovan finns i tidningen Buffès senaste nummer. Det är en glutenfri mandel- och saffranskaka. Mycket saftig och god. Istället för vetemjöl användes polenta som inte innehåller gluten då det tillverkas av torkad mald majs. Kakan kändes lite lyxig och påminner om en engelsk fruktkaka. Det finns mandelmassa, russin, mandel och hackad choklad i den. Ingen vardagskaka alltså.
Vardagskakor blir istället de här pepparkasmuffinsen med lingonsylt i. Jag använde nya silikonformar som köpts av mitt äldsta barnbarn som startat sin försäljarkarriär vid snart sju års ålder. Formarna fungerade perfekt. Kakorna lossnade hur smidigt som helst när de var färdiga.
Kvällstankar
Första ljuset har tänts och glöggen har vi smakat på med en godsakstallrik fixad av bästa sambon. Månadens räkningar är betalda och det blev lite pengar över till snälla barn. Middag har vi ätit så kroppen fått näring och blivit nöjd. Skrivningar har jag rättat till mina elever som ska få se sina resultat i morgon. På det stora hela har helgen inneburit både vila och arbete. Nu återstår soffmys med ett avsnitt Person of Interest, på Netflix. Kanske kan det bli ett glas "starkt" att fukta strupen med? I morgon blir det klockväckning igen.
 
Receptlänkar
 
 
Pepparkaksmuffins
8 st
 
1 st ägg
1 dl socker
25 gram smält smör
0.5 dl mjölk
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0.5 tsk ingefära, mald
0.5 tsk Nejlikor, malda
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt formarna på en plåt
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ner smöret.
3. Mjölken och mjölet blandat med kryddor blandas slutligen ner och allt rörs ihop med en slev.
4. Fyll formarna till hälften. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
 
Taggar: glutenfri saffranskaka, långpannebröd med saffran, pepparkaksmuffins;