I startgroparna

Sitter med morgonkaffet framför mig. Laddar för att åka upp till Lund om någon timme. Där ska jag besöka min gamla arbetsplats och främst min dåvarande kollega. Det är kul att hålla kontakten och att utbyta erfarenheter. I eftermiddag ska jag författa ihop en ansökan om att få bli förstelärare på min nuvarande arbetsplats. Vore kul att få göra karriär i sluttampen på min yrkesverksamma tid. Så håll tummarna, gott folk!


Som säkert ingen missat vreds klockorna fram en extra timme härom natten och det är lika svårt att komma in i den nya tidsrytmen som alltid. Visst är det skönt att kvällarna blir ljusare men att stiga upp mitt i natten! Nej, jag vill ha ordning på klockorna och önskar att man kunde sluta med att tidsstudsa så där.


Igår byggde T. och jag en redskapsbod för att förvara trädgårdsprylarna i. Den stora frågan är nu vilken färg boden ska målas i. Det lutar mot svart eller grått. Miljön runtomkring den nya byggnaden ska också fräschas upp. Stenarna ska bytas ut mot kullersten och lite ny växtlighet fixas. Det är precis som när ett nytt klädesplagg köps - hela garderoben behöver bytas ut.  :))

Eftersom det är måndag kommer här veckans matsedel.

Skrivis matkasse vecka 14
Måndag: Nudelwook, kasslerstrimlor eller tzayspett
Tisdag: Fiskburgare, dilldressing
Onsdag: Rostade rotsaker, nuggets, tomatsalsa
Torsdag: Linssoppa. Våfflor med hallonsylt
Fredag: Pastagratäng
Lördag: Ostpaj, mandelbullar modell mini
Söndag: Quornkålpudding, potatis och lingon

Chevrerisotto med honungsrostade rödbetor

I lördags hade vi bl.a. honungsrostade rödbetor till middagen och det är en rätt som kan passa till sommarens grillpartyn. Här är receptet till 4 personer.

500 g färska skalade rödbetor i små klyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
2 krm salt
1 fänkål
1 förpackning machesallad eller annan sallad
1 dl solrosfrön
1 kruka finhackad timjan
Dressing:
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 tsk flytande honung
1 krm salt

Gör så här:
1. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form med olja, honung och salt. Tillaga cirka 30 minuter i 250 grader.
2. Halvera och strimla fänkålen fint. Lägg på ett fat med salladen.
3. När rödbetorna är färdiga läggs de på salladen. Solrosfröna och den hackade timjanen blandas ner.
Dressingen blandas ihop och hälls över.








Taggar: honungsrostade rotsaker;

Äntligen fredag

Ja, egentligen har veckan gått fort men det har varit en vecka i trötthetens tecken. Efter en intensiv helg med småttingar i huset var det filmpremiär med kvällsmingel i måndags. Vi var hemma innan tolvslaget men det ska erkännas att det snurrade en aning i huvudet vid sänggåendet. Kan det månne ha berott på glasinnerhållet?


Tröttheten satt där sedan som ett skruvstäd hela veckan. I onsdags var jag på en ekonomiinformationsträff. Som inköpare av varor till jobbet finns det många bestämmelser om vad som får och inte får göras. Ibland undrar jag om kommunala upphandlingsavtal inte är väl dyra i slutänden. Det bjöds på god kladdkaka på träffen och det tackar jag för. Väl använda skattepengar!
I måndags fick vi vår tredje Linas matkasse. Det är alltid lika spännande att packa upp dess innehåll och kika på recepten. Maten är ofta lite annorlunda, har god smakrikedom men tar lång tid att tillaga. Nu anser jag mig vara duktig på matlagning efter att ha jobbat i branschen i snart fyrtio år. Fortfarande gillar jag receptutmaningar men jag undrar om folk i allmänhet har lust att lägga ner så mycket tid på matlagningen vanliga veckodagar. Två av veckans Linainnehåll har smakats och utfallit till vår belåtenhet. Först ut var falafel med en tomatsalsa och vitlöksyoghurt serverad i libabröd.

Brödet är enligt mig lite tråkigt, segt och smaklöst men det som låg i brödet var väldigt gott. Vitlöksyoghurten som är det vita såsen gjordes så här till 4 personer:

- 2 dl matlagningsyoghurt blandades med
- 1 tsk flytande honung och
- 1 vitlöksklyfta (pressad) samt
- 1 krm salt

I dag gjorde vi en mycket smakrik nudelsoppa med kokosmjölk, shitake och till detta var det marinerade tzayspett.


På en femgradig skala gav jag soppan en fyra och spetten en trea. Marinaden på spetten var supergod och kan passa till kött och annat som ska grillas i sommar, men tzayspetten var en sojaprodukt som har en seg konsistens blev lite trista efter ett tag. 
Marinaden blandades av följande:

- 1 dl japansk soja
- rivet skal från 1 lime
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 3 msk finhackad ingefära 

Det var matsnacket för den här gången, nu ska fötterna få vila, huvudet gå ner i varv och smaklökarna utmanas med ett glas Bowmore och en bit mörk choklad.










Taggar: vitlöksyoghurt grillmarinad;

10 000 timmar

Igår var det galapremiär i Malmö. Filmen som visades heter 10 000 timmar och är en svensk komedi. Någon galapremiär har jag aldrig varit på tidigare och det gör jag gärna flera gånger. Röda mattan var framrullad vid entrén, champanjen stod i foajén och dryck samt godispåse låg vid varje sittplats i salongen. 
 
 
Efter filmen var det mingel med mat och dryck. Allt var fritt hela kvällen. Är det så kändisarna gör när de "visar upp sig" på olika tillställningar? Gratis är bra men filmen var oxå bra. Jag riktar ett stort tack till sonen som bjöd oss på kvällens spektakel eller ska jag kanske rikta tacket till hans arbetsgivare, Way Creative Films i Malmö.
Taggar: 10000 timmar;