Det är på barnen man märker att tiden går

Idag fyller mitt äldsta barnbarn Leo 11 år. Ikväll blir det därför ett digitalt kalas för att fira honom. Bilden togs vid ett kort besök i somras när Leo bekantade sig med våra hönor. En stor kram till honom! 💕
Som kalasfika har jag på vårt bord tänkt servera saffransostkaka och recept på den lämnar jag i slutet av det här inlägget.
OBS! På dagens kalas kommer det inte att serveras starka drycker. 
 
Dagen efter första advent
Så här såg det ut idag utanför köksfönstret, när årets första snö fallit i Malmö. Kanske för att stanna, kanske försvinna. Det vita ser ut som florsocker och ger mig ingen anledning att ta fram en snöskyffel. På vägarna kan det däremot uppstå problem när temperaturen befinner sig runt nollan. Så ta det försiktigt!
 
I lördags kom två barnbarn hit då deras föräldrar var upptagna med något under förmiddagen. Flickorna sysselsatte sig själva med Barbielek och filmtittande men vi spelade även Alfapet, barnvarianten. Det är så intressant hur barn i olika åldrar spelar spel. Teknik, tålamod, samarbete och fusk eller inte testas vid sådana tillfällen.
Inte alla som vill vara med på bild.
 
Efter några timmar kom föräldrarna åter, men inte ensamma utan en liten söt hundvalp vid namn Hasse följde med. Att valpen skulle hämtas visste barnbarnen om men de hade varit knäpptysta om denna hemlis. Nu finns det ännu en söting att tycka om!
 
När vi ändå var i farten med spel plockades den vuxna varianten fram och det är bara att konstatera att spela på det analoga sättet är det bästa.
 
Saffransostkaka
 
4 portioner
ugnen 225 grader + 175 grader
 
1½ dl grötris 
3 dl vatten
3 dl havremjölk
en nypa salt
 
Börja med att koka en gröt av ingredienserna ovan. Koka på svag värme under lock i 30-40 minuter tills riset mjuknat. Ta extra vätska om det behövs.
 
½ dl sötmandel skållas och rivs.
(Jag tog flagad sömandel som hackades fint)
 
3 droppar bittermandelolja
3 dl växtbaserad grädde
2 msk socker
2 msk majsstärkelse
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
 
Rör ihop gröten med alla övriga ingredienser och blanda väl.
Häll smeten i en penslad form som rymmer 1 liter eller ta flera mindre formar. (Minska då på gräddningstiden.)
Grädda kakan i mitten av ugnen i 225 graders värme 30 minuter
Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20-30 minuter 
Taggar: saffransostkaka;

Det närmar sig.....

Snart är december här med en massa olika traditioner på lut. Då tänker jag inte på julklappar utan alla dofter, färger och smaker som vinterns traditionella mat och drycker innehåller. Vi använder kryddor som förr var rena lyxen och där vissa köptes på apoteken. Kanel, kardemumma, saffran, nejlika och peppar för att bara välja några.
 Det allra första stadsapoteket i Malmö hade ett lejon som sin symbol. Det var det första som fick ett privilegiebrev från kungen att vara ett apotek i staden. Detta var redan 1571. 1731 öppnade ännu ett apotek i Malmö som fick heta Örnen. 1896 byggdes ett nytt apotek Lejonet som när  det öppnades ansågs det vara Europas största. Bilden visar detta apotek som numera är ett s.k. kulturapotek i statens ägor.
Många av kryddorna fraktades förr med karavaner därifrån de odlades och hamnade sedan på olika försäljningsplatser som i Venedig. 1731, samma år som Malmö fick sitt andra apotek startade också Ostindiska kompaniet i Göteborg. Deras båtar seglade till Kina och köpte på sin resrutt upp siden, porslin, te, kryddor och andra lyxvaror. Många av kryddorna användes då som nu som läkemedel och de kryddor vi använder i julens glögg anses vara bra för mag- och tarmbesvär. Så ta gärna ett glas glögg innan julmaten. Glögg har för övrigt fått en egen temadag, den 1 december. Så nu väntas glögg både på söndag då det är första advent och på tisdag när glöggens egen dag infaller.
 
Igår gjorde jag årets första hemgjorda glögg. Nu står den i ett dygn för att suga åt sig alla smaker i kryddorna innan glöggen ska silas.
Här är alla ingredienser till glöggen blandade i en kastrull där den ska sjuda (inte koka) i 15 minuter. Sedan vilar den i ett dygn i ett svalt utrymme.
 
Skrivis vinglögg
1½ liter vin, gärna sött åt portvinshållet
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
2-3 stjärnanis
12 hela nejlikor
juice och skal från ½ apelsin
ca 1 dl socker 
 
Jag använde hemgjort vin med mycket sötma. Om man köper vinet kan man ta 1 tredjedel sött och två tredjedelar vanligt vin. I annat fall går det också att söta lite extra. Glögg ska ju vara relativt sött i smaken. 
När glöggen har silats håller den hela julmånaden men jag tror att här kommer göras glögg flera gånger. När december sedan är över brukar de flesta vara mätta på glöggsmaken.
 
Det blev lite pepparkaksbakning igår också. Det doftade så gott med alla kryddsmakerna som sätter igång minnen från förr.
 
 
Taggar: vinglögg;

Munskydd eller ej med glögg och pepparkakor

Tidigare idag var jag iväg till den plats som tar hand om paket och andra försändelser i vårt närområde, alltså i mitt fall ICA-Maxi. Det känns numera ganska olustigt att besöka en plats där mycket människor möts. Men nu var det ett måste då ett paket till ett barnbarn som snart fyller år skulle skickas. När jag ändå var där inhandlades ett häfte frimärken där varje märke nu kostar elva kronor styck. Nog för att det är ok men ändå en häftig höjning. Undrar om postgången blir bättre nu?
I vart fall är paketet på väg, men min egentliga fundering är kring munskydd eller ej. Jag bar munskydd idag och gör det också vid andra tillfällen när ett besök sker inomhus av typen butik. Jag kan konstatera att även om jag inte är ensam om att ha ett sådant så är vi inte många  som har det. Sverige sticker som bekant ut mot många andra länder som vill att invånarna ska bära munskydd vid kontakt med andra. Här sägs att man inte vet om det är verkningsfullt eller ej och att vi ska hålla avstånd, tvätta händerna och använda handsprit som den bästa åtgärden.  Jag är tveksam till att människor skulle bli mer oaktsamma och släppa avstånden för att de använder munskydd så jag känner istället att varför chansa och kör vidare med skydd.
 
Det finns en webbsida som heter forskning.se  där jag hämtat bilden nedan. Där finns en artikel som heter just munskydd eller inte. Läs den gärna! Forskning.se har som sitt uppdrag att se till att resultaten från svensk forskning når ut brett i samhället. Därför publicerar de forskning från olika lärosäten och institut. 
 
Det är inte så dumt att själv läsa vad andra kommit fram till genom forskning och inte bara följa med strömmen. Som bekant kan vatten rinna på flera håll......
 
 
Nu till något helt annat och mer traditionsbetonat. - Glögg och pepparkakor
I vår enkla vinkällare hittade jag en flaska ganska sött hemgjort vin med några år på nacken. Det ska nu upphöjas till adventsglögg. Men innan så sker passade jag på att provsmaka och vinet kommer att göra susen i sin nya tappning. Recept kommer senare.
En annan sak som det ska pysslas med i köket under några timmar är pepparkaksbakning, innan kvällens Bondfilm startas. Det gäller att ta till vara traditioner och nöjen som förgyller vardagen.