Þórrs-daghur

Torsdagen har fått sitt namn efter asaguden Tor som hette Þórr på fornnordiska. Hans mor var Fjorgyn (jordens, regnets och åskans gudinna) och fadern Oden. Deras son Tor blev den starkaste av alla gudarna och han styrde över vädret. Tor for omkring bland molnen men sin vagn dragen av två bockar. I sin hand hade han en hammare som hette Mjölner och när den användes bixtrade det.
 
 
Det är spännade att läsa om de nordiska myterna, sagor eller sanna är upp till var och en att bedömma. Innan människor kristnades var det olika gudar som människor trodde på och tillbad av olika anledningar. Jag kan se framför mig hur människor sitter runt elden under kalla vinternätter eller ute på sommaren. De berättar för varandra om asagudarna och gudinnorna samt deras bedrifter. Några fruktade de och visade respekt, andra såg de upp till med viss form av avund. Berättelserna vandrade muntligt mellan generationerna innan de så småningom skrevs ner. I boken Nordiska myter berättas en del av alla historier som finns men som det står i författarens inledning. "Så mycket har gått förlorat."
 
Soppa på en torsdag
Under medeltiden när Sverige var katolskt skulle fredagarna vara köttfria. Eftersom ärtsoppa med fläsk redan då var något man åt blev det vanligt att äta det på torsdagar för att hålla sig extra mätt inför fredagens fasta. Att äta ärtsoppa eller andra soppor på torsdagar är en tradition som håller i sig än idag, även om det inte behöver ha med någon religion att göra, utan snarare för att det är gott.
Den här gången blev vår torsdagssoppa en tomatsoppa med danska rågbrödsskivor till. Pälägget bestod av mjukost gjord på havre. 
 
 
Nytt transportmedel
Tänk om man haft ett sådant transportmedel som Tor. Klimatvänligt, snabbt och motorer i form av bockar som är självladdande med gräsätning. Sådant finns inte att tillgå för mig utan jag har istället inhandlat en ny järnhäst som kom igår. Den levererades hem och jag blev först en aning misstänksam när paketet såg ut så här:
 
 
Packbandet var avslitet och ett hål uppskuret men då allt var helt när paketet öppnats kunde jag dra en lättnadens suck.
 
 

Kommentera inlägget här :