Mat för alla sinnen vecka 35, 2009

Vi fick trevligt besök i helgen. Inte bara av sönerna som ofta är här utan även av min äldsta dotter och hennes sambo. Kul med en uppdatering av livets små och stora händelser och så himla skönt att få ge en kram, som inte bara är virtuell. Middagen vi åt blev helt á la vad som finns i kylskåpet.
Jag hade gjort en ugnsform köttfärs och en hallonparfait fanns på lut i frysen. Med lite ris och grönsaker samt en sås av squash och lök till blev alla förhoppningsvis mätta. Det är alltid bra att vara rustad för ev. besök. Jag gör inte så gärna stekt köttfärs utan föredrar att tillaga den i ugnen. Mitt recept finns här >>>

Hösten är en härlig tid, frånsett att semestern är slut. Hög luft, växtligheten som är kraftigare och skördar som kan göras. Synd bara att det inte riktigt hinns med att njutas av. I vårt växthus hänger nu nästan färdiga, vackra vindruvsklasar som snart kan ätas. Ett mirakel av många.

 

Så till veckans meny:

 Veckans matsedel 24 aug - 30 aug 2009


 Måndag:

Pyttipanna, ägg, rödbetor 

 Tisdag:

Pasta, bacon, ostsås

 Onsdag:

Kyckling i örtsås, grönsaksris

 Torsdag :

Squashsoppa, vitlöksbröd 

 Fredag:

Ananas o räkwok, pasta

 Lördag:

Lunch: Äppelkräm, rödbetsbröd

Middag:Chili con carne, brytbröd

 Söndag:

Lunch:Stekt korv, grönsaksstuvning

Middag:Varmrökt lax, mangoldpaj, kall örtsåsDu äter först med ögonen, det du sedan stoppar in i munnen.

Ny matsedel för veckan som kommer

Så har jobbet börjat. En dag på arbetsplatsen och två dagar på en kursgård med kickoff som det kallas. Bra boende, mycket god mat men resten kunde nästan kvittat. Jo en liten utflykt som vi hade var helt ok. Återkommer til den i morgon. Motivationen hos oss arbetstagare är inte helt på topp inför nya läsåret. Besparingar och nedskärningar i personalstyrka och annat sätter sina spår. Vi får se vad det leder till. Jag får avsätta några timmar i helgen till planering så starten med eleverna på tisdag blir bra. Vad det någon som trodde att lärare är ett latmansjobb?
Nu ikväll var det sambon som stod för middagen. Alltså for han till butiken och kom hem med två smörgåstårtor. En med räkor (till sig själv) och en med kräftstjärtar som jag tog en bit av. Blir bra att ha resten av den om någon blir sugen under dagen i morgon. Vad som ska serveras här under veckan som kommer står nedan. Kanske ett tips om någon får idétorka.

 Veckans matsedel 14 aug - 20 aug 2009

 


 Fredag:

Räksmörgås

 Lördag:

Lunch:Medelhavsomelett Morotskaka

Middag:Grillat, ugnsrotsaker, currysås

 Söndag:

Lunch:Våfflor, hemgjort äppelmos

Middag:Fisk på mangoldbädd, potatis, focaccia

 Måndag:

Rödbetssoppa /ärtsoppa

 Tisdag:

Köttfärs i ugnen, pasta

 Onsdag:

Tomatpaj, rostbiff, örtagårdssås

 Torsdag:

Fisksoppa, brytbröd Muffin


Det blev en slapparsöndag

Lång sovmorgon, frukost utomhus i solvärmen, bokläsande i solstolen. Härligt!
Fixade en god middagsmåltid med fiskbiffar av torsk och marulk, kokt potatis och filsås. Själv drack jag vitt vin från igår till maten.  Recept på biffarna finns på min receptsida.I slutet av augusti kommer en ny kokbok som heter "Kokbok för hjärnan" , av Charlotte Erlandsson-Albertsson. Hon är professor och forskare i Lund. Jag har beställt boken och hoppas på nya idéer att använda i köket. Hon skriver om att laga smart mat och hur det påverkar vår hjärna, en hälsokokbok med plats för både nytta och njutning. Vikten av att äta sakta och tugga noga tar hon upp. Inte äta så man stoppar i sig för mycket utan låta mättnadshormoner bildas. Ingen nyhet precis men det tål att upprepas.

Jag sänder tankar till mina fyra barn som alla ska jobba imorgon.Kram på er!
Visa fler inlägg