Två dagar kvar

Idag har jag rensat, kastat, packat och förflyttat kartonger som hela tiden stått i vägen. Jag talar alltså om packandet som sker på jobbet. Så här såg mitt skrivbord ut när jag gick hem för dagen och då var jag så less på det enformiga arbetet. I morgon ska jag på det igen och då ska kylar och frysas tömmas och städas ur bl.a.
I mitt anställningsavtal står det att mitt uppdrag är att planera och bedriva pedagogiskt arbete samt utföra för yrket i övrigt förekommande arbetsuppgifter. Så det är väl där i den sistnämnda skrivningen som packandet kommer in. Ett nödvändigt ont skulle jag vilja kalla det.
 
Nu ikväll har jag under några timmar bakat knäckebröd till midsommarbordet. Det är en något roligar sysselsättning. Hembakat hårt bröd är outstanding till sommarmaten. Ja, det passar förstås även till andra tillfällen under året.
 
Knäckebröd
20 st,  ugnen 225°
 
5 dl ljummet vatten
2 msk honung
15 g färsk, smulad jäst
2 tsk salt
2 msk dillkrydda eller 1 dl hackad dill
2 tsk bikarbonat
8 dl fint rågmjöl
ca. 4 dl vetemjöl
 
 
 
  1. Smula jästen i en bunke med vatten och honung. Rör tills det löser sig.
  2. Tillsätt salt, dill och rågmjölet med bikarbonat. Ta inte allt mjöl på en gång!
  3. Så är dags för vetemjölet som arbetas in tills degen är fast men inte för hård.
  4. Knåda degen och forma den sedan till en rulle som täcks med plastfolie.
  5. Låt degen vila i 30 minuter.
  6. Dela därefter degrullen i 20 bitar som kavlas ut till tunna kakor. Tag gärna ett tag med en kruskavel också eller nagga kakorna. Placera två kakor på varje plåt.
  7. Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter. 
  8. Förvara torrt!
 
 

Tre dagar kvar

Om tre dagar börjar min semester och det ska bli så otroligt härligt. De sista jobbdagarna består av utrensning och packande eftersom vi flyttar från den nuvarande skolan till en nybyggd sådan. I fredags besöktes den nya skolan som nu är på inredningsstadiet. Visst är den fin och påkostad och med de 600 elever som vi kommer att ha där till hösten, i årskurs 7-9, fyller vi varenda utrymme redan från start. Jag tog en bild på det hemkunskapskök som blir den lektionssal som jag ska hålla till i. Ett kök var blått och ett grönt så valet att få det blå var lätt. Jag har aldrig gillat grönt mer än i naturen. Men hade jag själv fått välja färg i salen hade jag hellre velat ha ett vitt.
Undrar vem som designat köken då det är väldigt lite arbetsytor, fyra microugnar och ytterst lite förvaringsytor till de stora inköp som vi gör varje vecka. Nu har vi en microugn som knappast används alls.
Varför inte ha en kommunikation med personer som ska använda lokalen?
Jag vill faktiskt påstå att jag har en hel del erfarenhet från olika skolor då det är några år sedan jag började mitt yrkesverksamma liv. Just i fredags var det precis 40 år sedan jag tog min lärarexamen som hushållslärare. Det var i Göteborg på det som då kallades för IHU (instutionen för huslig utbildning). Tänk, 40 år sedan var det och jag skulle fylla 23 år veckan efter. När vi blev "utsparkade" som det hette befann sig min tvååriga dotter och hennes farfar utanför och tog emot. Sedan åkte vi till Småland där det bjöds på middag hos mina dåvarande svärföräldrar. Dagen till ära använde jag min egensydda folkdräkt som är en dräkt från Tveta socken i Småland. Vilken festdag det var!
 
Sommarmat
Jag kommer inte ihåg vad det bjöds på för mat, då i juni 1978 men förmodligen var det fläskfile´, kassler eller lax. Det var sådant som åts vid festliga tillfällen på den tiden och min svärmor lagade alltid god mat.
Numera är mathållning i mitt eget hushåll vegansk mat och jag kan inte tänka mig att återgå till animaliska produkter igen. Dagens middag var inget undantag. Den bestod av makaroner som fick koka i havremjölk och havregrädde. En given krydda i den rätten är riven muskotnöt som ger en god smak.
Till makaronerna stekte jag falafel som sedan fick sällskap av diverse grönsaker från trädgården och kylen. Det var squash, lök, äpple, tomater och paprika samt persilja. 
På fredag är det midsommarafton och den ska firas hos ena sonen och hans familj. Det blir ett knytiskalas och det som jag ska bära med i vårt knyte dit blir en grönsakspaj, veganska "sillrätter", hembakat knäckebröd och så får det väl bli någon snapsflaska. Just snaps har jag gjort idag och nu ska de olika sorterna stå till sig några dagar innan det är dags att sila och hälla på flaskor.
Det blev en variant med svarta vinbär, en med björnbär och kardemumma och en limoncello med citroner i. Undrar vilken som blir godast?
 
Limoncello
Blanda....
skal från 2 citroner
2 dl citronsaft
2 dl socker
5 dl sprit
 
Låt stå övertäckt i 3 dagar i rumstemperatur.
Sila och häll på flaska.
Förvara sedan i kylen och serveras kall.

2 påsar te

Igår testade vi iste som fanns med i en smaklåda jag hämtade i fredags. Iste är gott och läskande när det är varmt ute och jag fick tankarna till en lummig trädgård i amerikanska södern när det dracks. Där vill jag placera isteets ursprung. Av nyfikenhet sökte jag därför på Wikipedia och fann följande: Drycken omnämns redan 1839 i kokboken The Kentucky Housewife. Då var jag inte helt fel på det. Här finns mer att läsa.
 
Det iste som vi drack var lite för sött  för min smak och vid närmare studerande av flaskan fann jag att ett känt bolag stod bakom produkten. C-C är kanske bekant?
 
Idag gjorde jag en egen variant av iste som vi senare kunde läska oss med på altanen.
ISTE
1 liter kokande vatten
2 påsar te
2 msk honung
is
Vattnet kokades snabbt i vattenkokaren och hälldes i en tillbringare. Två tepåsar fick sedan dra 15 minuter i vattnet. Jag använde en påse vanligt svart te (earl grey) och en påse grönt citruste. 
Efter 15 minuter plockades påsarna bort och hamnade i restavfallspåsen. Mitt te sötades med 2 msk honung och fick sedan svalna en stund till innan det hälldes upp i glas med isbitar.
Du har förstås noterat bäst-före-datumet på honungsburken. Honung tillhör den sortens livsmedel som kan hålla väldigt länge utan att bli hälsovådlig. Läs mer här. Smaka, titta och lukta på sådant där en datummärkning visar på en utgången tid. Men just i honungsfallet säger jag bara - ingen fara......
För rättvisans skull kommer en bild på det iste som vi testade. Läskande, men enligt min smak för sött. Därmed inte sagt att många andra säkert uppskattar det.
 
Visa fler inlägg