Försommar i Malmö

 
Vi har haft en varm solig helg och även måndagen har varit solig om än något svalare. Att vara ledig när det är sommarvarmt är inte helt fel och merparten av tiden tillbringades förstås utomhus. Att sitta i en bekväm trädgårdsstol och suga in värmen i en trött kropp laddar verkligen batterierna. Men även att med sekatören klippa buskar, plantera tomatplantor i större krukor, läsa i en bra bok eller ta en cykeltur är härligt att ägna sig åt på helgen. Återhämtning är viktigt! Å, det är vad jag medvetet ägnat mig en hel del åt. (Dock fick det bli några timmars provrättande också.)
Anna Gavaldas bok med titeln "Tillsammans är man mindre ensam" läste jag klart i fredags och det är en bra feelgoodbok som jag ibland fick svårt att slita mig ifrån. Några helt eller halvt trasiga människor finner varandra och jag kunde följa deras stora empati men även svårigheter att släppa in andra i sina liv. Utan att avslöja handlingen vill jag ändå säga att slutet var ............ Nej du får läsa boken själv.
 
När boken hamnat bland andra i en hylla i vårt biblioteksrum plockade jag genast fram tre böcker som nu ska läsas. "Öster om avgrunden" är en thriller av Thomas Engström. Det är den fjärde och avslutande delen om Ludwig Licht som löser problem i mörka miljöer. Ännu har jag bara kommit några kapitel in i boken och får återkomma senare med vad den ger mig för behållning.
De andra böckerna har jag tänkt ska inleda min semester när den kommer efter midsommar. Jag tröttnar aldrig på att läsa och önskar bara att jag hade mer tid till det. Så vänta bara tills jag blir pensionär..... 
Varma helgdagar känns extra mysiga när en snabbt tillagad rabarberpaj dukas fram. Den här gången med minimalt med socker men müsli samt kokos i smulorna på rabarberbitarna. Stjälkarna hade strax innan dragits upp från sina stånd i landet. Oatlys havrebaserade vaniljsås blev pricken över i.
Tallrikarna med blåprickiga stänk kommer från Vietnam och har sålts på Ikea när de haft designutbyte från andra länder. Jag gillar deras oregelbundenhet och deras utstrålning av äkta hantverk. Tyvärr köpte jag bara två och ångrar att jag inte lyssnade på min inre impuls att köpa flera den dagen. Nu finns de inte längre kvar i varuhuset. Karaffen innehåller egentillverkad alkoholhaltig druvdryck. Är det fest så är det!
Att lägga på en ärvd duk efter mamma på bordet ger mig extra glädje och låter henne får vara med i tankarna. Jag gillar den smak som hon hade på textilier, som var ett av hennes stora intressen och har lovat mig själv att hedra hennes minne ofta genom att använda det ärvda. En hel del har hon sytt själv och det är även ett intresse som jag delar med henne. Så när jag blir pensionär finns alltså ännu något att ägna mig åt. Rulla tummarna och bara sitta i en gungstol kommer inte bli "My cup of tea". Men än är det några år tills jag är där.