Försommar i Malmö

 
Vi har haft en varm solig helg och även måndagen har varit solig om än något svalare. Att vara ledig när det är sommarvarmt är inte helt fel och merparten av tiden tillbringades förstås utomhus. Att sitta i en bekväm trädgårdsstol och suga in värmen i en trött kropp laddar verkligen batterierna. Men även att med sekatören klippa buskar, plantera tomatplantor i större krukor, läsa i en bra bok eller ta en cykeltur är härligt att ägna sig åt på helgen. Återhämtning är viktigt! Å, det är vad jag medvetet ägnat mig en hel del åt. (Dock fick det bli några timmars provrättande också.)
Anna Gavaldas bok med titeln "Tillsammans är man mindre ensam" läste jag klart i fredags och det är en bra feelgoodbok som jag ibland fick svårt att slita mig ifrån. Några helt eller halvt trasiga människor finner varandra och jag kunde följa deras stora empati men även svårigheter att släppa in andra i sina liv. Utan att avslöja handlingen vill jag ändå säga att slutet var ............ Nej du får läsa boken själv.
 
När boken hamnat bland andra i en hylla i vårt biblioteksrum plockade jag genast fram tre böcker som nu ska läsas. "Öster om avgrunden" är en thriller av Thomas Engström. Det är den fjärde och avslutande delen om Ludwig Licht som löser problem i mörka miljöer. Ännu har jag bara kommit några kapitel in i boken och får återkomma senare med vad den ger mig för behållning.
De andra böckerna har jag tänkt ska inleda min semester när den kommer efter midsommar. Jag tröttnar aldrig på att läsa och önskar bara att jag hade mer tid till det. Så vänta bara tills jag blir pensionär..... 
Varma helgdagar känns extra mysiga när en snabbt tillagad rabarberpaj dukas fram. Den här gången med minimalt med socker men müsli samt kokos i smulorna på rabarberbitarna. Stjälkarna hade strax innan dragits upp från sina stånd i landet. Oatlys havrebaserade vaniljsås blev pricken över i.
Tallrikarna med blåprickiga stänk kommer från Vietnam och har sålts på Ikea när de haft designutbyte från andra länder. Jag gillar deras oregelbundenhet och deras utstrålning av äkta hantverk. Tyvärr köpte jag bara två och ångrar att jag inte lyssnade på min inre impuls att köpa flera den dagen. Nu finns de inte längre kvar i varuhuset. Karaffen innehåller egentillverkad alkoholhaltig druvdryck. Är det fest så är det!
Att lägga på en ärvd duk efter mamma på bordet ger mig extra glädje och låter henne får vara med i tankarna. Jag gillar den smak som hon hade på textilier, som var ett av hennes stora intressen och har lovat mig själv att hedra hennes minne ofta genom att använda det ärvda. En hel del har hon sytt själv och det är även ett intresse som jag delar med henne. Så när jag blir pensionär finns alltså ännu något att ägna mig åt. Rulla tummarna och bara sitta i en gungstol kommer inte bli "My cup of tea". Men än är det några år tills jag är där.
 

Köksvråfunderingar

 Det är söndagskväll och jag sitter vid vår köksö och funderar lite. Om fem veckor är det semester fast jag skulle mer än gärna ta ledigt redan nu när vi har ett så underbart sommarväder. Dessutom är kroppen och knoppen trött och sliten. Det har varit/är pingst den här helgen men det är en helg som passerar ganska obemärkt förbi, tycker jag. Hänryckningens tid kallas den här tiden på året och då väljer jag inte att ta till bibliska betydelser (för sådant tror jag inte på), utan ser hellre hänryckning som glädjen över hur vackert det är i naturen och i trädgårdar dessa försommardagar. Det fullkomligt exploderar av grönska och härliga dofter.
 
Jag ger upp med att skriva färdigt här idag då tekniken inte tycks vara vad den borde. 
Återkommer en annan dag. 
Årets första mogna egenodlade jordgubbe åts igår.
Den andra snodde en fågel.

Var snäll mot miljön - minska matsvinnet

I dagens Sydsvenska Dagbladet fanns en artikel med rubriken Minskat svinn - maxad smak. Det var en hel massa tips inför sommarens bufféfester och sådant. Förutom en hel del goda recept gavs även tips på hur mycket mat och dryck som är lämpligt att räkna med till en fest med många gäster. 
Sådant sysslade jag med en hel del under min restaurangtid på -90-talet och jag har fortfarande användning av det i mitt yrkesutövande eller på hemmaplan också för den delen.
Närmast är om två dagar, då niondeklassen som jag är mentor för ska bjuda sina familjer på en kvällsbuffé, för att på så sätt samla in pengar till en klassutflykt innan de slutar grundskolan. Det rör sig om cirka 70 personer och eleverna har redan bakat focaccia, men resten av maten tillagas på måndag eftermiddag. Det ska bjudas på pastasallad, tabbouleh, köttbullar, falafel, champinjon/fetaostfyllda paprikor, minipizzor, sallad och såser plus det redan bakade brödet. Efteråt blir det chokladkaka och grädde. Låter det bra?
Jag gissar att det blir uppskattat av familjemedlemmarna men det återstår massor av jobb och som ansvarig lärare gäller det att med fast hand lotsa alla till en succé.
Sedan får vi hoppas att maten räcker men inte heller ger något matsvinn.
 Min chokladkaka med hallon i är färdig och pudras lämpligen med lite florsocker innan serveringen.
Provbakning
Igår var det fredag och då det var en klämdag som gav mig ledigt från jobbet passade jag på att prova fram ett recept till elevernas fest. En chokladkaka med hallon i som det är lätt att baka mycket av blev det. Kanske även att äta mycket av?

Chokladkaka med hallon 

250 g smält smör
2 dl kakao
4 ägg
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

2 dl frysta hallon

1.    Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 20x30 cm.

2.    Smält smöret och rör ner kakaon.

3.    Vispa ihop ägg och socker. Rör ner kakaoblandningen, vaniljpulver och mjölet blandat med bakpulver.

4.    Tillsätt de frysta hallonen.

5.    Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

6.    Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.

----------
Frukostrester
Ser du det vita runt min tomatplanta? Det är söndersmulat äggskal från helgfrukostens ägg. Istället för att kasta skalet i soporna ger det nu plantan ett extra tillskott med kalk och dessutom lär sniglar inte gilla skalen. Å sådana vill jag inte ha. 
---------
2:a sortering
En grönsakskasse innehållande 4 kg 2:a sorteringsprodukter fick jag hem med matleveransen igår. Detta till en kostnad av 70 kronor. Det var hur fina grönsaker som helst och det vore synd och skam om de hade kasserats. 
rödbetor
blomkål
champinjoner
morötter
sparris
lök
citron
zucchini
romansallad
isbergssallad
och 
tomater
 
Med uttgångspunkt från grönsakerna funderades en veckas middagar ut och därmed hoppas jag göra både odlaren, miljön men även vår hälsa rättvisa så ingenting har odlats i onödan.
Pasta primavera
Dagens middag innehöll sparris, lök och citron men även tomater från grönsakskassen. Det var en snabb rätt som bestod av kokt pasta och en sås som blandades ihop. Såsen bestod av fräst lök, sparrisbitar spenatblad, en förpackning havregrädde, citronsaft, chiliflakes, salt och peppar. Vid serveringen tillsattes rivet cirtronskal och hackad mandel.
Övriga rätter som står på tur kommer här och inom parentes finns kassens representanter. Inget svinn här i huset.
 
Blomkålslåda med stekt potatis och vegokorv (blomkål och morötter)
Zucchinibollar med dill, tabbouleh (zucchini, lök, tomat, citron)
Rödbetssoppa med sparrisflarn (rödbetor, champinjoner, citron och sparris)
Kikärtsburgare, grovt bröd (morot, sallad och tomat)
 
Recepten kommer efter hand under veckan.
 
I morgon är det söndag och då har jag tänkt testa scrambled tofu  med grönsaker till och det sägs vara gott men om vi gillar det återstår att se. Kanske blir det ett nytt favoritrecept!
Det finns även planer på att baka engelska scones till kvällen och servera dem med nykokt rabarbersylt. Rabarberna är ju som bäst nu i början av säsongen och de stånd som vi har i en odlinslåda försörjer lätt oss två här i hushållet. 
 
 
 
 


Visa fler inlägg