Rapport om "cum panis"

Igår var det ett underbart vårväder här i Malmö. Nästan 15 grader varmt och det lockade mig att äta frukosten ute för första gången i år. På jobbet hade vi en studiedag och satt inomhus och kunde genom fönstret se solen lysa. Vad lockande det var. Men helgen väntade ju och även om jag hört att det skulle komma regn så fanns ändå hoppet om en skön trädgårdsdag idag. Positivt tänkande är ju alltid bra. :)
Så kom då regnet och temperaturen sjönk igen. Men skam den som ger upp!
Jag har tidigare berättat om att byta bröd med mina kollegor "cum panis". Igår var det dags att göra det och vi var fem stycken som hade med oss olika sorters bröd. Via lottdragning fick vi nytt bröd. Nummer två fick jag och den påsen innehöll goda kesobullar.

 
Mitt bidrag var havretekakor som jag bakade samma dag som här gjordes den otroligt goda soppan med potatis och kikärter i. 
Chefen bidrog med bröd och sa att han inte brukar baka bröd så ofta men att han är en mästare på att baka kanelbullar. Detta uttalande måste bekräftas så innan sommaren kommer det att bli en uppföljare på "cum panis". Vetebröd blir temat då och säkerligen är vi fler deltagare med tanke på intresset från iakttagarna igår.

Matsedel vecka 12

Har suttit och bläddrat i några nummer av tidningen Buffé och andra mattidningar och fått inspiration till veckans matsedel. Veckan börjar med fiskbiffar som blev över från förra veckan. De var lika goda nu som då. Det går fort att göra dubbel sats när man ändå är igång med stekandet och på så sätt blev det rena snabbmaten idag.
  
Så till veckans matsedel här i huset

 

Måndag:

Fiskbiffar, potatis, örtsås

Tisdag:

Rotmos, lingon, quornkorv

Onsdag:

Soppa med potatis och kikärter

Torsdag:

Basilikapanerad fisk, potatismos med spenat i

Fredag:

Orientaliska färsspett, bulgursallad

Lördag:

Fisksoppa, miniparmesanpajer

Söndag:

Quorndillgryta, potatis, morötter

Veckans dessert: Kokosvåfflor med eget äppelmos
Markerade maträtter går att klicka på för recept

 

Surdeg, kan det va nåt?

Att baka bröd gillar jag. Främst matbröd men även lite "onyttigare" saker. Ikväll började jag ett experiment. En rågsurdegsgrund påbörjades och på torsdagkväll ska den vara klar för att kunna användas för första gången. Om det lyckas ska en sådan grund kunna leva i många år. Kanske något att ärva efter mig en gång. Tänk scenariet att mina barn väntar på att få en massa pengar så får de surdegar istället. Blir man poppis då? Den dagen....... 
Jag tänker kalla min surdeg för Astrid efter min kära farmor som dog 1974. Hon var duktig på att baka och jag minns hennes stora kanelsnurror som var så härliga att snurra upp när de skulle äta. Hennes goda sockerkakor var inte dumma heller. Min Astrid ser just nu ut så här:

Som en mugg välling ungefär, vatten och ekologiskt rågmjöl. Den ska skötas som en baby med matning i fyra dagar istället för var fjärde timme. :)
Sedan ska surdegen blandas i en vanlig deg förutom att jag då kan utesluta jäst. Min jäst är nu Astrid.


I tidningen Buffé( nr 2, 2010) som ICA ger ut finns en bra artikel om surdeg och han som sysslar med brödet i den artikeln har också en egen hemsida där receptet på min surdeg hittades. Kolla gärna in via länkarna

Ett annat sätt att baka bröd på gjorde jag efter tips från en lärarkandidat jag har just nu. Det brödet bakades i förra veckan ocn ligger nu i frysen och väntar på att bli uppmumsat. Jag gjorde en matbrödsdeg av fullkornsvetemjöl och när den jäst kavlades degen ut precis som vid kanelbullsbakning. En mjukostmed vitlök och olivolja breddes på och egenodlad finhackad rosmarin ströddes över. Degen rullades ihop och skars sedan i bitar som jästes och slutligen gräddades. Jag penslade inte bullarna. Resultatet blev fantastiskt goda bröd som inte behövde pålägg eftersom osten och kryddorna fanns inuti. Jag lade en liten klick jordgubbsmarmelad på iaf. Lite gottigt till kvällsteet.
   

Visa fler inlägg