Surdeg, kan det va nåt?

Att baka bröd gillar jag. Främst matbröd men även lite "onyttigare" saker. Ikväll började jag ett experiment. En rågsurdegsgrund påbörjades och på torsdagkväll ska den vara klar för att kunna användas för första gången. Om det lyckas ska en sådan grund kunna leva i många år. Kanske något att ärva efter mig en gång. Tänk scenariet att mina barn väntar på att få en massa pengar så får de surdegar istället. Blir man poppis då? Den dagen....... 
Jag tänker kalla min surdeg för Astrid efter min kära farmor som dog 1974. Hon var duktig på att baka och jag minns hennes stora kanelsnurror som var så härliga att snurra upp när de skulle äta. Hennes goda sockerkakor var inte dumma heller. Min Astrid ser just nu ut så här:

Som en mugg välling ungefär, vatten och ekologiskt rågmjöl. Den ska skötas som en baby med matning i fyra dagar istället för var fjärde timme. :)
Sedan ska surdegen blandas i en vanlig deg förutom att jag då kan utesluta jäst. Min jäst är nu Astrid.


I tidningen Buffé( nr 2, 2010) som ICA ger ut finns en bra artikel om surdeg och han som sysslar med brödet i den artikeln har också en egen hemsida där receptet på min surdeg hittades. Kolla gärna in via länkarna

Ett annat sätt att baka bröd på gjorde jag efter tips från en lärarkandidat jag har just nu. Det brödet bakades i förra veckan ocn ligger nu i frysen och väntar på att bli uppmumsat. Jag gjorde en matbrödsdeg av fullkornsvetemjöl och när den jäst kavlades degen ut precis som vid kanelbullsbakning. En mjukostmed vitlök och olivolja breddes på och egenodlad finhackad rosmarin ströddes över. Degen rullades ihop och skars sedan i bitar som jästes och slutligen gräddades. Jag penslade inte bullarna. Resultatet blev fantastiskt goda bröd som inte behövde pålägg eftersom osten och kryddorna fanns inuti. Jag lade en liten klick jordgubbsmarmelad på iaf. Lite gottigt till kvällsteet.
   

Kommentera inlägget här :