De mest underbara kvadratmetrarna....

..... är helt klart de som finns i vårt växthus. 10 till antalet och utnyttjade till max. En sittplats bestående av ett bord gjort av stommen till en gammal trampsymaskin med en glasskiva på. Två stolar till det. En arbetsbänk för planteringsarbeten, hylla för förvaring av krukor och redskap och det viktigaste av allt växter i stort och litet format. Jag älskar att sitta härute för att äta frukost , fika, läsa, filosofera och samla kraft. Se hur det växer så det formligen knakar och sedan kunna smaka på härligheten. Det borde vara alla förunnat att ha en sådan återhämtningsplats.
Pratade med min kära mor för en stund sedan, på vårt traditionella onsdagstelefonmöte. Hon har nu i år fått en balkong byggd till sin gamla fina stadslägenhet. Hon var av samma åsikt som jag är, att det är livskvalitet med möjlighet att kunna sitta ute, plantera blommor och njuta av utelivet, i en egen täppa liten som stor. Hon berättade att hennes dag börjar med att plocka bort vissna blad och vattna växter på balkongen att denna rutin är viktig innan frukosten intas där. Detta har gjort att hon mår och trivs mycket bättre nu än innan.  Det är för övrigt hon som haft den gamla symaskinen som finns hos oss nu. Mamma fick den av min farmor för cirks 50 år sedan. På denna syddes barnkläder och fållades lakan.

  
  

Den stora bilden är en rikblommande Azalea som växer utanför växthuet. Visst är den vacker?

För några dagar sedan gjorde jag rabarberdricka som tipsades om i Nyhetsmorgon på tv. Den blev sååååååå god.
 Här får du receptet till drickan.

Skär 10 rabarberstänger i mindre bitar och lägg dem i en gryta.
Häll på 3,5 dl socker (minska på sockret om så önskas) och 2 liter vatten samt en halv vaniljstång.
Koka kraftigt i 5 minuter.
Ställ åt sidan och lägg i 3 frysta jordgubbar.
Dra i två timmar och sila den sedan.
Färdig att dricka som den är eller spädd med lite vatten om så önskas. Jag tycker den är godast med lika delar vatten i.När drycken var färdig använde jag silresterna från rabarbern till att göra en kräm av. Jag spädde med 1 liter vatten och lade  i 1 kanelstång. Kokte upp och redde sedan med 2 msk potatismjöl utvispat i lite kallt vatten. Även krämen  var smaskig, speciellt med några droppar mjölk till i tallriken.

Ungar i holken

    

För ett tag sedan berättade jag om en fågelholk vi har i trädgården. Eftersom den var vänd med öppningen mot solen vände jag den och bara en kort tid efter det märktes ett intresse för holken. Förra veckan kunde vi se ett Blåmespar som flög in och ut. Jag ställde mig under holken och det hördes tydligt att där fanns ungar. Idag togs kameran fram och C. satte sig på pass och ta mig sjutton,  han lyckades få bildbevis på en av de hårt arbetande föräldrarna som dessutom satte sig för att dricka vatten i ett av våra fågelbad.

Apropå trädgård så visas ett trevligt trädgårdsprogram i svt2. Det heter Trädgårdsfredag och visas just på fredagar med med flera repriser under veckan. Ett trevligt inspirationsprogram för oss som har eller vill ha gröna fingrar. Inspelningsplatsen ligger på Österlen härnere i Skåne och heter Mandelmanns trädgårdar. Ett resmål för oss i sommar,  garanterat. Här syns trion som utgör stommen i programmet.

 

Måndagsmys idag blev ett glas av en fantastiskt god sherry som heter Fad No 6. Till detta glas åts handgjorda chokladpraliner från Ahlgrens konfektyr i Lund. De hade tiramisosmak och bara smälte i munnen. Mmmmmm
Pralinerna har jag fått i gåva av en kollega, tack för det.

 

Avslutningsvis en liten historia som en annan kollega berättade idag.
Frun kom hem till sin man som sprang runt och slog med en flugsmälla i deras kök.
Vad gör du?
Jag dödar flugor och har hittills fått tre hanar och två honor, svarade han.
Inte kan du veta vilket kön de har?
Jodå, hanarna tog jag på ölburken och honorna på telefonen.

Är det så könsbestämning går till? 

Statistik och politik


Jag har sysslat med att sammanställa en enkät idag. 222 elever har tillfrågats om hur viktigt de tycker det är att man arbetar med livsstil och hälsa på skolan. Av deras svar har jag gjort statistik som ska presenteras nu i veckan. Här är en bild jag gjorde. Frågan var om det var viktigt att arbeta med hälsofrågor i skolan och alternativ 1 är inte viktigt medan 5 är viktlgt. Bara att arbeta vidare med detta nog så intressanta ämne!
 
Det var statistiken och nu till politiken.

En blogg som jag gärna läser är den som Carl Bildt skriver. Bloggen heter "Alla dessa Dagar" och där blandar han politik med lite av vad han gör privat.

"I Sverige lever vi med myten att varje man är en hantverkare och dataingenjör. Och det är bara att anpassa sig... ", skrev han för någon dag sedan. Därför anpassade jag mig i dag och lagade min cykel som hade ett trasigt däck plus bytte till en ny cykelkorg. Bra kvinna reder sig, eller?Visa fler inlägg