Minisemester i Blekinge

(null)

 Nu är vi hemma igen efter några dagars minisemester i Blekinge. Soligt, varmt och blåsigt, som det ska vara på sommaren.
Resan började i torsdags eftermiddag och bilresan från Malmö till Karlskrona tog bara två timmar. Merparten av färdvägen går genom vacker öppen natur med havet som ofta kikar fram mellan lövträden.
Incheckning på Scandic vid Fisketorget. Vårt rum var som vanligt till full belåtenhet. Torget var fullsmockat med folk som drack öl och spelade bingo.
(null)

Klädbyte och så en liten stadspromenad på det. Inte långt från vårt boende finns ett hus byggt 1760. Vi kände om porten var uppblåst men så var inte fallet. Synd, för i huset bor en kusin till min mamma. Nåja vi får väl träffas en annan dag.
(null)

Dag 2.
Efter en god frukost gick vi till turistbyrån för att hämta biljetter till en skärgårdstur senare under dagen. Karlskrona stad byggdes på 1600- talet som en örlogsstad och den bonde som på den tiden bodde på ön Trossö och hade sina kor betandes där fick helt enkelt flytta på sig. Där skulle staden ligga.
Vi tog tog en fika och glass på ett av stadens utekaféer och njöt av ledigheten. Sedan bar det av ut till havs. Mellan kobbar och skär tog båten oss ut på en knapp timmes härligt fläktande båtresa.
(null)
Målet var Kungsholmens fort. Något jag aldrig hört talas om. Det byggdes också på 1600- talet men innan staden byggdes. Det gällde ju att stänga till inloppet till örlogsstaden för de fienden som ville komma åt Sverige från det hållet.
(null)
Besöket på Kungsholmens fort leddes av en guide då det är ett militärt område som fortfarande är i bruk. Vi fick därför inte se alla delar av platsen och hela tiden hålla oss inom synhåll. Det var ett mycket intressant besök och väldigt imponerande i sin storhet, byggnadssätt som visade hur man jobbade för att hålla fienden utanför Sveriges gränser. Fortet har aldrig på över 300 år behövt använda sig av stridsmedel av något slag. Känns ju tryggt! Fortet ligger på Tjurkö och vid vårt besök där lärde jag/vi oss massor tack vare en väldigt duktig guide.
(null)

Dag 3.
Varvet i Karlskrona omges av en hög mur och i den finns det numrerade portar. 
(null)
I närheten av port 17 bodde min mamma på 50- talet när hon arbetade i staden. Min pappa som på den tiden var flottist efter flera år som sjöman träffade henne på en danskväll i Vämöparken i stadens utkant. Resten vet iaf jag för jag blev till och de gifte sig. Någon dryg månad efter giftermålet föddes jag. De hade då flyttat till Nässjö i Småland som var pappas hemstad.
Efter en liten nostalgipromenad åkte vi till grannstaden Ronneby som var mammas födelsestad.
Där finns Ronneby Brunn som varje år har en mycket stor bilträff. Brunnsparken är en vacker inramning till alla bilar.
(null)
Vi tittade inte bara på bilar, lyssnade på musik och fikade utan tog även en titt på omgivningarna. Det går att föreställa sig hur människor kom till parken för cirka hundra år sedan för att vila upp sig eller kurera sig från sjukdomar. Där finns bl.a. en källa med järnrikt vatten som serverades besökarna förr. 
(null)
Vår lilla semester avslutades med ett besök vid Ronnebys gamla fina kyrka, som förstås var låst. Men vi satte oss mer på en gräsmatta utanför med en inköpt picknick. 
(null)
Ja, detta och ännu mycket mer hinns med på några få dagar. 
Nu ska vi planera för nästa minisemester.



Midsommarafton fel fel fel

 
Idag är det midsommarstång, dans, grodor, lekar, jordgubbar och snaps som gäller. Familjer och vänner träffas, har kul och minns hur vädret var förr, om tokigheter de råkat ut för och liknande. Kort sagt det är en dag för trevligheter.
Det är bara en sak....
Dagen är inte den rätta.
 
Fram till 1952 var det Johannes Döpares dag på midsommardagen. Det är den kyrkliga högtid som firas till minnet av apostelns födelse. Den dagen är den alltid 24 juni. I våra grannländer som också firar midsommar heter det S:t Hans dag. Midsommarafton infaller dagen innan och där är vi just idag. Men vänta det här stämmer ju inte.  För den 24 juni fyller jag år och det var en midsommarafton det året jag föddes och jag fyller inte år idag eller i morgon. 
Vad hände 1953?
Jo, midsommar kunde ju infalla på vilka veckodagar som helst och på helgdagar skulle man vara ledig. Det här var man tvunget att göra något åt. Så, 1953 och ännu idag infaller midsommarafton alltid på en fredag någon gång mellan den 20 och 26 juni. Allt för att passa våra arbetsveckor bättre! Vem bryr sig sedan om Johannes Döpares dag som infaller den 24 juni och kan vara vilken veckodag som helst men inte är en helgdag längre. Jag tänker på det förstås men som barn tyckte jag mest att det var ett töntigt namnsdagsnamn den dagen. För vem döpte sitt barn till Johannes Döpare? Men det var ju hur barnet i mig som tänkte det förstås.
För övrigt fascineras jag över det midsommarfirande som fanns här i Norden innan det kyrkliga firandet började. 
Det sägs att vi firade sommarsolståndet.Det var mycket magi i luften på midsommarnatten och växtligheten tillsammans med övernaturliga väsen var extra verksamma. Därifrån kommer vår tradition att plocka blommor som ska placeras under kudden. Men bli inte förvånad om du inte drömmer om din prins för det är ju trots allt på fel natt som ritualen utförs.
 
Därmed önskar jag er en
TREVLIG MIDSOMMARHELG
 
 
 

Semesterdag 1

Idag har det varit min första semesterdag den här sommaren. Så ljuvligt det kändes att få vakna utan en klocka som brummar. Solen lyste och det var varmt och därför blev det frukost i en grön trädgårdshörna. Några sidor lästes i en bok, fåglarna kvittrade och flugorna hälsade på och ville gärna dela maten med mig. Så ska en sommardag påbörjas.
Funderad lite över nattens dröm som kretsade en hel del kring min mamma som dog 2017. Är det så att hon i mitt undermedvetna vill tipsa mig om besöksmål och finnas med på den lilla minisemester vi snart tänkt göra i hennes födelsetrakter i Blekinge. Kan vara så!
 
Förra veckan avslutades vårterminen på den skola jag jobbat i Falsterbo. En olympiad är en tradition skolan haft i flera år. Så i onsdags hade årskurs åtta hittat på olika tävlingsgrenar som eleverna från förskoleklasser till sexan deltog i. Den bästa grenen bland många var enligt mig den som bilden nedan visar.
Det gällde att ta ett gelehallon i munnen och sedan spotta ut det så långt som möjligt. Haha, det är inte var dag man får se så många barn spotta ut sitt godis.
I torsdags var det dags för avslutning i kyrkan. En gammal sådan från 1400-talet som var mycket välbesökt av inte bara elever och lärare utan mängder av anförvanter till barnen. Jag tänkte efter när jag senast, som lärare, var på en avslutning i en kyrka och kom fram till att det var många år sedan. Om jag minns rätt var det 1994. Det är ändå något visst med skolavslutning i de gamla vackra byggnaderna.
En bra sak med sommaren är all den goda maten som smakar så mycket bättre (konstigt). Idag blev det hemgjord färskpotatissallad och till det bullar av mixade gröna linser och rivna morötter som blivit över igår. Kostcirkeln för oss veganer/vegetarianer blir lite annorlunda mot den för många andra. Den veganska består av fyra delar. Grönsaker, baljväxter, frukt- bär -nötter och fullkornsprodukter. Sedan lägger vi här i huset till varsin B-vitamintablett varje dag, för säkerhets skull. Det behövs speciellt i mitt fall då jag har lite problem med att ta upp B12 (perniciös anemi).
Mat från växtriket är bara så himla gott och kan vara värt ett piller om dagen. Speciellt som vi i det här huset inte sätter tänderna i några slaktade djur.
I fredags kom en ny smaklåda från Smakbox som nu utökat sortimentet med kyl/frysvaror. Lådan innehåller nya produkter på marknaden och där fanns bl.a. en soja- och kokosfettbaserad gurt som passade bra till tsatzikin vi hade till en medelhavspaj i helgen. Gurten kommer att inhandlas många gånger i sommar - jag lovar.
Det fanns inga färska tomater hemma därför skivade jag lite rädisor på pajen som dekoration istället.
Medelhavspaj
4 port.
ugnen 200 grader
 
Degen blandas ihop av:
3 dl vetemjöl eller annat valfritt mjöl
150 g mjölkfritt smör 
3 msk vatten
 
Tryck sedan ut degen i en pajform och låt den vila i kylen en stund.
 
Fyllningen:
olja att steka i
300 g sojafärs eller liknande
1 gul finhackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl växtbaserad grädde
5 hackade soltorkade tomater
10 hackade oliver
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
lite peppar
1 dl riven mjölkfri ost
 
Fräs all lök och färsen i oljan en stund.
Häll på grädden och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Låt det puttra ihop några minuter på medelvärme.
 
Ta fram formen med degen och nagga den. Förgrädda 5 minuter i ugnen.
Lägg därefter i fyllningen och grädda pajen ca. 25 minuter i ugnen.
 
PS......
Pajen passar perfekt till midsommarbordet.
 
I morgon är en ny dag och den ska fångas på bästa sätt.
 
 
 



Taggar: Medelhavspaj;