Kall måndag i påskveckan

Brrrrrr, här är kallt och regnigt. För ett år sedan sken solen och våren var på god väg. Då hade vi börjat med trädgårdssysslor och njöt i fulla drag. Nu är det alltså inte så och enligt prognoserna lär det dröja ännu ett tag innan värmen kommer. Trist!
 
Lilla Astrid, som nyss fyllt 1 år, i pappas knä.
 

Några som varit iväg för att få mycket värme i Thailand, är sonen och hans familj. Nu är de hemma igen och går omkring och fryser i Malmö. Jag vill också ut och resa men får vänta till en cykelsemester på Gotland under sensommaren. Då är det bra att  ha bättrat på konditionen. På tal om det vill jag göra reklam för en app som ICA har att ladda ner till mobilen. Sedan genererar mina gång- eller löpsteg rabatt som jag kan utnyttja i butiken på vissa hälsovaror. Bra va?
 
Klicka på bilden för info.
 
Innan det är dags att bege mig till dagens träningspass ska jag bara.... ( Hört det förut? )
plocka ur diskmaskinen och ladda tvättmaskinen. Vilken himla tur att sådana maskiner finns som kan underlätta det för oss, så vi kan få egentid för träning och annat. 
 
För att underlätta det under resten av veckan kommer här min/vår matsedel. Har du också gjort en?
 
 
 
Matsedel vecka 14 2015
 
Måndag:  Kikärtsgryta med linser och saffran ( Linas matkasse )
Tisdag:  Bönbiffar, mangosalsa, fullkornsris ( Linas )
Onsdag:  Ugnsbakad aubergine, risotto, tsatziki
Torsdag: Sparrissoppa, quesadillas
Fredag:  Medelhavspita av filodeg, spenat och fetaost
Lördag:  Påskmat
Söndag: Italiensk pasta, getost och pinjenötter
 
 
 
Slutligen ett recept på en ananaskaka som kan passa till påsk.
Receptet har jag lagt upp på min receptsida på kokaihop.se.
 

Dagens rätt. Ugnspannkaka utan vetemjöl, med vitkålssallad och lingon

En pannkaka utan mjöl blir alltså glutenfri men kan även räknas som LCHF om nu det tilltalar någon. Riktar mig speciellt till ena sonen och hans familj, att det här är en rätt för er. 
Själv måste jag säga att det vetisjutton om inte den här pannakakan tilltalar mig mer än den mer traditionella som ibland kan upplevas som väldigt mäktig och stabbig.
Därför kändes det kul att hitta ett bra recept idag och att anpassa det så det passar vårt kök.
 
 
Den är god dessutom, pannkakan!
 

Så här gjorde jag ugnspannkakan på bilden
4 portioner
 
2 rivna polkabetor
1 finhackad lök
2 tsk olja
4 ägg
250 g kesella
100 g philadelphiaost
salt och peppar
3 dl quornfärs
2 dl frysta gröna ärter
 
olja att smörja en ugnsfast form med
 
  1. Värm ugnen till 200º. Smörj den ugnsfasta formen.
  2. Fräs polkabetorna och löken i olja så det får lite färg.
  3. Vispa ihop ägg, kesella och philadelphiaosten. Salta och peppra.
  4. Lägg rotsaksfräset i den smorda formen.
  5. Strö över färsen och ärterna.
  6. Toppa med äggsmeten och sätt in formen mitt i ugnen.
  7. Efter ca. 25 minuter är ugnspannkakan färdig.
Tillbehör: strimlad vitkål blandad med ekologisk lingonsylt.
 
Variant till den som inte äter lakto-ovo-vegetariskt:
Byt ut quornfärsen mot baconbitar, skinktärningar eller fräst köttfärs.
Rotsakerna kan bytas ut mot morot, palsternacka, fänkål, eller annat och löken mot purjolök. 
 
Smaklig spis!
 
I morgon bjuds det på grönsaks- och nudelwok med halloumi.

Smått o gott från köket

Lördag - ledig dag.
Sambon jobbade och vädret inbjöd inte till uteaktivitet. Rena aprilvädret fast vi bara är i mars. Då passade det bra att trixa lite i köket innan klockan fyra då jag utlovat middagen.
På med lite bra musik som gör att allt blir mycket roligare och så satte jag igång.
 
Det här var min grund till müslin
Jag började med att göra en stor laddning müsli av granolatyp. Den ska först blandas och sedan bakas i ugnen.
I skåpet fanns en påse färdig basmüsli som jag blandade med lite annat och sedan hällde ut på en långpanna och bakade 25 minuter i ugnen. Några gånger under gräddningstiden öppnade jag ugnsluckan och vände runt bland alla grynen. När müslin var färdig tog jag ut den från ugnen och blandade i 2 dl russin. Sedan var det bara att hälla upp i burkar. Mitt recept idag kommer här.
600 g ekologisk basmüsli
1 dl kokos
100 g flagad mandel
2 dl pumpakärnor
 50 g valnötter
2 msk nyponpulver
2 tsk kanel
3 msk flytande honung
1 dl rapsolja
2 dl vatten
2 dl russin
ugnen var på 175°
 
Nästa sak var att baka en kaka till middagens dessert och att göra hallonsorbet till den. Både kaka och glass var superlätta att göra.
 
 
Mangokaka med hallonsorbet

Hallonsorbet
4 portioner
 
½ dl flytande honung
½ dl tranbärsjuice
200 g frusna hallon
 
Jag blandade allt i en skål och mixade det sedan. 
Ner i en burk och in i frysen.
Efter två timmar hade jag en fin sorbet som gick att forma till kulor med en sked.
 
 
Mangokaka
 
Mangokaka
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 1 msk vatten
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 mogen tärnad mango eller 2 dl tinade tärningar
  1. Ugnen ska vara på 200°
  2. En form med löstagbar botten smörjes.
  3. Alla de torra ingredienserna blandas i en skål.
  4. Tilsätt sedan olja, ägg, vatten och ingefäran. 
  5. Blanda väl och häll i formen.
  6. Fördela mangon på toppen och sätt sedan formen mitt i ugnen.
  7. Det tar ca. 25 minuter att grädda kakan.
 
Middagsmaten idag var detta
 
Sallad av bönor, mynta och lime
 
250 g haricot vertes
250 g sojabönor
2 kvistar myntablad som hackas
skalet från 1 lime
½ tsk salt
olja till stekpannan
 
Fräs bönorna i oljan några minuter och häll sedan upp dem på ett fat.
Bland i hackade myntablad, limeskal och salt.
Färdigt!
 
 
Svamp i en kokos- och jordnötsås, ris, tärnade äpplen, bönsalladen och bröd.
Ingen fullpoängare - men nästan!
 
" Det som smakar lika varje gång kan jag lika gärna vara utan."

Jag håller helt med kocken Carola Magnusson i orden ovan. Det finns så mycket mat, ingredienser, smaker som jag vill testa, så varför inte köra hårt och vidga sina vyer. För min del är kraven vegetariskt och ekologiskt. Ibland blir det bottennapp men oftast är jag nöjd.
 
 
Visa fler inlägg