Advent och kylan drar in över landet.

Glöggbordet till adventsmiddagen är dukat.
 
Blossas blåbärsglögg från 2008, pepparkakor, choklad och skorpor med solroskärnor i fick inleda dagens middagsmåltid i julens tecken. Inte firar jag julmånaden av religiösa skäl eller för att vänta på någon Tomtefigur som ska komma med en massa paket. Nej, för dofterna, smakerna, tiden vi ger varandra och möjligheten att avrunda slutet på året med fest och glädje. Allt detta behövs för att påminna oss om hur viktiga vi är för varandra och för att sitta ner och minnas tidigare släktingar och vänner. Allt detta är mina högst privata tankar.
Dagen till ära fyller mitt älsta barnbarn fem år idag. Grattis Leo som hunnit bli en stor pojke nu. Tur att det finns Facetime och liknande sätt att hålla kontakt med de sina på när avstånden är för stora.
 
Skorporna på glöggbordet bakade jag igår och de är goda till glögg likväl som till kaffet.
Här är receptet.
 
 
Kylan drar in över landet och då är det skönt att vi fått hem ett stort last ved som nu ligger i det nya vedskjulet. Det om något sprider inte bara värme utan ger en skön avslappnande känsla i huset under kalla kvällar. Numera är sådana saker lite lyxiga medan de var förutsättningar för värme och matlagningsmöjligheter innan elen kom in i våra liv. 
 
 
Taggar: skorpor med solroskärnor;

Prokrastinering är inte bra

Brukar du prokrastinera?
Jag måste nog erkänna att jag gör det ibland även om jag numera är väldigt medveten om det och försöker undvika det. Att prokrastinera betyder i stort sett att skjuta upp till i morgon det du kan göra idag. Jag kör stenhårt med träning i studieteknik med mina elever, för att de inte ska behöva känna mer studiestress än nödvändigt, helst ingen alls. Då är prokrastinering bra att tänka på. Därav tummen ner på den skylt jag satt på dörren till mitt arbetsrum på jobbet. Ordet och fenomenet är lika användbart utanför skolans värld. Jag ska bättra mig på prokrastineringsfronten. :)
 
 
Jag lovade tidigare idag att skriva receptet på karamelliserad rödlök som är så väldans gott. Vi hade det till kvällens jordnötsburgare som var en riktig hit. Löken kan användas i många sammanhang såväl till kött som vegetariska rätter.
 
Råvarorna till jordnötsburgare med tillbehör från Linas matkasse.
Min portion av gladmat för en vegetarian eller andra.
Karamelliserad mumsig rödlök ligger i burgaren.
Skålen innehåller raita.
 
Karamelliserad rödlök
lagom till 4 portioner
  • 2 stora rödlökar
  • 2 tsk olivolja
  • 2 msk socker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk timjan, torkad
  1. Skiva löken tunnt och stek den i oljan så den blir glansig.
  2. Tillsätt socker, balsamvinäger och timjan.
  3. Sjud i 2 minuter.
 
Så här ser veckans matsedel ut i Skrivis hus. Markering med L är från Linas matkasse som jag rekommenderar starkt. Vill du testa någon av deras kassar kan du gärna få en tipskod av mig. Den ger dig inte bara ett lägre pris på första kassen utan även en fruktpåse med 4 kg goda frukter vid första leveransen. Hör av dig så får du koden!
 
 
 
Taggar: karamelliserad lök, prokrastinering;

Julbord på Ikea

Pling, sa det i telefonen. Det var ena sonen som ringde.
- Vill ni följa med till Ikea och äta julbord? 
Detta var igår, lördag. Efter en stunds fundering blev det bestämt att julbord fick det bli. Jag kollade in på nätet för att vara lite förberedd över vad som väntade i matväg, om det fanns några vegetariska alternativ till skinka, köttbullar och prinskorv. Så här presenterades utbudet på årets största julbord, som det visst kallas.
 
 
Parkeringarna runt köptemplet var fullsatta, restaurangen likaså men sonen med familj hade både reserverat ett bord och betalt när vi kom. En mycket fin hörna av lokalen hade smyckats med granris, köksredskap och annat som ökade trivseln kring de uppdukade maträtterna. Faktum är att det var väldigt gott och även för oss ickeköttätare var det inga problem att fylla tallriken. Där fanns rotsaksbiffar, rotsakslåda, zucchinisallad och mycket annat. Ostkakan med jordgubbssylt var en perfekt avslutning på den prisvärda jullunchen. 129:- var verkligen inget överpris. 
 
Bönkaka med torkade tranbär på toppen.
 
Titta på bilden ovan. Ser du att det står en förpackning vita bönor bakom kakan? De har mosats och blandats i kaksmeten. Lite tokigt kanske det låter men riktigt god blev den lite annorlunda kakan.
Så här gjordes den:
 
Bönkaka med glasyr och torkade tranbär
10-12 bitar
 
-  2,5 dl mixade kokta vita bönor ( vattnet hälls bort från bönorna)
-  2 ägg
-  2 dl socker
-  1 dl vaniljkvarg
-  1 dl smält smör
-  3 dl vetemjöl
-  2 tsk bakpulver
-  1 tsk kanel
-  1 tsk mald ingefära
-  1 tsk mald kardemumma
Glasyren
- 2 dl florsocker
- 2 msk apelsinjuice
-  torkade tranbär
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform.
2. Mixa bönorna.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Tillsätt bönorna, kvargen och smöret.
5. Fortsätt vispa till en jämn smet.
6. Rör sedan i mjöl, bakpulver och kryddor.
7. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
8. När kakan är färdig och svalnat lite blandas glasyren och bred över kakan. Tranbären placeras på toppen.
 
 
Kakan är lik en mjuk pepparkaka i smaken och passar ypperligt till vinterns och julens kaffekalas eller glöggstunder.