Kalender 2021 - lucka 14

 
 
Stormar, vindar och stora hav
frihetskänslor men även rädsla båtsmännen gav.
Örlogsskepp med kanoner och segel
jag ser i historiens spegel.
Idag serveras här en historisk gryta 
där jag biffen mot ett substitut fått byta.
 
 
Jag sitter och bläddrar i en kokbok med recept från Rut på Skäret som med sina systrar drev en restaurang vid Skälderviken utanför Höganäs. I boken finns ett recept på sjömansbiff som jag har vegofierat och skriver om i slutet på denna lucka. I boken finns en historia som jag nu vill återberätta.
 
Två goda vänner skulle gå ombord på ett lastfartyg för att göra en båtresa i ett par månader. De skulle lägga till i olika hamnar för påmönstring av manskap. Det blev tårar och avsked när anhöriga tog farväl av sina män. Några hade varit hemma på ledighet, en del hade utnyttjat ledigheten till behövlig tandvård. När så en sjömanshustru fick se att det fanna två fruntimmer ombord som skulle följa med på resan, tog hon resolut mannens vackra tänder med hem igen. Sjömannen fick helt enkelt inte vara så vacker.
 
 
Detta leder in på dagens huvudperson som beskrivs som en lång man, 5 fot och 11 tum  (runt 1,80) samt läs- och skrivkunnig. Han hette Johan Pehrsson Loo (1784 - 1827) och var anställd som sjöartillerist vid Flottan i Karlskrona. Första Artilleriregementet vid Kungliga Örlogsflottan i Karlskrona för att vara exakt och Loo var hans soldat/båtsmansnamn. Companiechefen där hette då Pehr Gustaf Lagerstråle som för övrigt blev farfar till en berömd svensk Carl Gustaf von Rosen.
 
 
Johan hade den 5 juni 1814 inte dykt upp på en besiktningsmönstring i Linköping. På den tiden bodde han i Östergötland i vilket landskap han också var född. Han kom från en familj där modern hette Johanna Gripenstedt (1749 - 1829) och fadern Isaac Österberg (1751 - 1784). Fadern var Inspector på kronohemmanet Kråksten i Vinnerstad intill Motala.( nummer 4 på kartan ovan). Fadern dör en kort tid efter att Johan fötts och orsaken är förstoppning (enl. kyrkboken). I en senare lucka i årets kalender kommer Johans mor Johannas liv att stå i centrum.
Johan hade även fått namnet Wilhelm vid dopet och efternamnet efter hans far blev Isaacsson. Hans mor som blev änka en knapp månad efter sonens födelse gifter nio år senare om sig. Maken heter Peter/Pehr Larsson och det är hans namn Johan sedan tar och det blir Pehrsson. 
 
Nu var det alltså sommaren 1814 och generalmönstring i Mantorp utanför Linköping och Johan dyker inte upp. Det står i rullan att hans plats är vaccant. Den 28 februari 1815 blir han då dömd till krigstjänst. Han blir approberad (formellt godkänd) och caputillerad (vilket är kontrakt till en tjänst) på 6 år. Detta skedde på mönstringen 6 juni 1815. Men med facit i hand vet jag att han inte verkar ha varit så mycket aktiv som artillerist utan ligger en del på sjukhus. Han fick soldatnummer 27 och i generalmönstringsrullor från 1821 står det att Johan Loo fått avsked enligt en resolution i juli 1820 och att samma dag blev en annan man upptagen på hans plats. Kan det vara så att han redan då hade känningar av frossan som han några år senare dog av.
Åren efter avskedet som sjöartillerist inom Örlogsflottan läser jag att Johan Pehrsson Loo står som arbetskarl och under de år som återstår av hans liv bodde han i Nättraby socken i Blekinge på gården Greby (Gredeby, Gredby) nummer 67-68.
 
 
 
1818 gifter han sig på årets sista dag med Maria Persdotter (1786 - 1867). De får barnen Anna Lisa, Elin, Johanna och Nils Peter. Alla barnen är födda i Nättraby och de döps i Nättraby kyrka som syns på bilden ovan där även dopfunten och skeppet högs upp på sidan finns. Johan och Marias dotter Elin Johansdotter (1821 - 1900) blir som vuxen mor till båtsmannen Johan Fredrik Speleman (1846 - 1911) som fanns med i lucka nummer 6.
Den 28 november 1827, 43 år gammal dog Johan av frossa (malaria) och begravdes vid Nättraby kyrka. 
 
Frossa - malaria
 
Malaria eller frossa som sjukdomen kallades förr i tiden, har faktiskt funnits i Sverige i flera hundra år. Fortfarande finns det flera olika arter av malariamyggor i vårt land men de bär inte på malariaparasiten som kan ge sjukdomen malaria. När sjukdomar förr drabbade hela byar visste folk inte vad det berodde på. De försökte förklara det med allt möjligt, från dålig mat till Guds vrede. Det finns flera orsaker till att malarian minskade i Sverige. Den viktigaste var att människor skaffade bättre bostäder och att man under sent 1800-tal började bygga särskilda hus för boskapen som tidigare hade bott tätare inpå människorna.
 
 Mitt släktskap med Johan Pehrsson Loo (1784 - 1827)
 
Jag  min mor Mona (1933 - 2017)   hennes far Tage (1908 - 1934)  hans far John Heribert (1872 - 1955)  
hans far Johan Fredrik (1846 - 1911)   hans mor Elin (1821 - 1900)   
hennes far Johan Pehrsson Loo (1784 - 1827)
 
På Nättraby kyrkogård finns en familjegrav där min morfar Tage ligger och även hans föräldrar.
Platsen besökte jag och min bror Stefan våren 2017 då jag tog bilden.
 
Dagens recept
 
Om jag säger sjömansbiff vet nog de flesta att jag menar en gryträtt med skivad potatis, lök och skivat biffkött som kokats i öl, helst porter. Namnet har rätten fått för att den är lätt att tillaga i en gryta och därför passar i ett enklare kök på en båt. Recept på sjömansgrytor kommer oftast från början av 1900-talet.
Men....
Det finns ett recept som påminner om den svenska sjömansbiffen och som är något äldre. Det heter oxkött med potatis på engelskt sätt och är cirka femtio år äldre än recepten på sjömansbiffen. Titta här så kan du se likheter men det engelska receptet innehåller även rotfrukter.
Dagens recept har jag knåpat ihop med inspiration från det senare receptet men vegofierat det. Resultatet blev otroligt bra då vi på´våra tallrikar hade en mustig, smakrik gryta som var lätt att göra och blev färdig efter 30 minuters småkokande i järngrytan. En sallad, rödbetor och ett glas svagdricka till gjorde susen. 
 
 
Sjömansbiff (växtbaserad)
4 port. 
 
300 g växtbaserat "kött". Jag använde sojastrips.
600 g potatis i tunna skivor
1 stor skivad potatis
2 skivade morötter
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk margarin
3 dl svagdricka eller öl
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk soja
2 lagerblad
 1 klyfta blomkål i mindre bitar
  
  • Börja med att fräsa lök och quorn eller annat som ska ersätta köttet, i matfettet.
  • Salta och peppra. 
  • Varva sedan potatis, morötter och det redan frästa i grytan. Häll över svagdrickan, vattnet och smula ner buljongtärningen. Lägg i lagerbladen och häll i soja.
  • Koka på svag värme i ca. 30 minuter.
  • Om du vill ha blomkål i ska det läggas i grytan när 5 minuter återstår av koktiden.
 
 
En skiva ankarstocksbröd fick hänga med på tallriken. Det handlade ju trots allt
om mat med sjömansanknytning.
 
 
 
Skeppet som hänger i Nättraby kyrka är ett Votivskepp i trä, målat och brigglackat. Det skänktes 1815 av en kvartersman och fiskare från Björkholmen i Karlskrona.

Kommentera inlägget här :