Inte ett ägg så långt ögat kan se

Det har varit mycket bakande den här veckan då mina klasser i åttan fått baka minibaguetter. I receptet som de jobbar efter används bara vetemjöl. Det går inte för sig säger jag när de får en bakdemonstration av mig. De får istället välja mellan olika gryn eller frön i degen som havregryn, pumpafrön, solroskärnor eller linfrön. Därtill har de fått byta ut en del av vetet mot en bättre variant som grahamsmjöl. Det är visserligen vete också men med skaldelarna kvar så det blir förstås näringsrikare. Amerikanen Sylvester Graham var mannen som på 1700-talet blev pappa till mjölet med hans namn.
Det var uppskattat att efter bakandet få äta egenknådade bröd med en mugg te till. Det är inte så konstigt att hemkunskap är ett populärt skolämne. Jag önskar bara att de styrande i landet kunde se nyttan av att elever får ämnets livskunskaper med sig från sin skoltid och därför kunde ge ämnet mer tid. Nu är det 118 timmar hemkunskap totalt under hela grundskoletiden. Skandal tycker jag som således undervisar i skolans minsta ämne.
 
Så var det där med ägg
Att äta veganskt innebär en kosthållning utan ägg och i nuläget har vi på hemmaplan kommit så långt att ägg inte används mån-fre i vår matlagning. På helgen förekommer kokt ägg till frukosten. Idag skulle vi ha raggmunkar och därför tog jag lite bakpulver i smeten istället för ägg. 
Raggmunkar
2 port.
 
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 dl havremjölk
 2 rivna potatisar
 ca 5 cm riven zucchini
olja att steka i
Blanda och vispa i den ordning ingredienserna står.
Stek tills raggmunkarna får en fin färg.
 
Lingon är en självklarhet till raggmunkar men det var även gott med en klick oatlyröra.
Oatlyröra
2 port.
 
1 dl oatly creme fraiche
ev 2 msk äggfri majonnäs
½ rivet äpple
½ tärnad paprika
några hackade färska basilikablad
salt
svartpeppar
 
 

Semlor

Undrar hur mycket semlor det ätits idag och hur de sett ut? Det dyker ju upp alla möjliga semleskapelser i media. Den ena konstigare än den andra. Namnet semla kommer från det latinska ordet simila som betyder bulle men det där med att ha grädde i den är från modern tid, dvs efter första världskriget. 
Semlor må vara gott men är onödigt kaloririkt och därför får det räcka med att äta det just på fettisdagen, alltså idag. Vilken tur att jag slutade lite tidigare och hann komma hem och baka varsin gräddig bulle tills T. kom hem. 
Det fick bli en vegansk variant som smakade hur gott som helst.
 
Jag ville göra semlorna veganska och samtidigt inte för onyttiga. Jag började med att baka bullarna. Degen gjorde jag så här:
Veganska släta bullar
12 st.
ugnen 225 grader
40 g mjölkfritt matfett smältes 
och 
2½ dl havremjölk blandades i.
Detta fick bli fingervarmt innan jag 
smulade i 25 g jäst
och rörde detta samt
1 krm salt
2 msk agavesirap
och
1 tsk stött kardemumma
Därefter blandade jag i 
1 dl grahamsmjöl
och i omgångar
ca. 6 dl vetemjöl där jag även 
blandade i 2 tsk bakpulver.
 
Degen blandades så den blev slät och fick sedan jäsa i 30 minuter.
Därefter knådades degen på en bänk och 12 bullar rullades för att 
sedan få jäsa på plåten i ca 15 minuter.
--------
Efter jäsningen penslades bullarna med havremjölk.
Dags för gräddning mitt i ugnen till bullarna fått färg.
Det tog ca 12 minuter.
Under tiden de nybakade bullarna fick svalna lite vispade jag soyagrädde. Den tar längre tid att få tjock än vanlig vispgrädde men ingenting är omöjligt. Så var det dags att göra fyllningen.
Ett lock skars på bullarna som skulle bli semlor och inkråmet grävdes ut från bullarna. Följande ingredienser blandades till 2 semlefyllningar:
smulat inkråm från 2 bullar
15 malda sötmandlar
1 tsk agavesirap
1 msk havremjölk
 
Hur semlorna blev syns på översta bilden och jag lovar att de smakade mycket gott. De släta bullarna som blev över ligger nu i frysen i väntan på någon fikastund framöver.
Agavesirap är 25% sötare än vanligt strösocker och därför kan man minska på mängden sött vid bakning. Agave har ett lägre GI än vanligt socker och ger ungefär hälften så mycket kalorier. Därmed inte sagt att det är nyttigt men det är ett bättre alternativ om söt smak önskas ibland. 
Agave är en suckulent som växer i Mexico och man använder växtens saft. Det sägs att en planta kan bli runt 30 år gammal. Vi svenskar har ett finger med i namngivningen av plantan eftersom Carl von Linné döpte plantan redan 1753 till sitt latinska namn Agave americana.
 
 
 

Så var det måndag igen

Planering inför en lunchmåltid är något mina elever får träna på i hemkunskapen den här veckan. De ska leta recept, skriva inköpslista, bjuda en vän och om några veckor är det skarpt läge då matlagningen ska ske. Gästen ska då ge ett omdöme om hur "kocken" har skött sig. Veckan därpå skiftas de om. Det här arbetssättet har mötts med så mycket glädje och de fem grupper som jag låtit påbörja planeringen hittills har varit väldigt taggade inför uppgiften.
Nästa vecka är det lov här i Malmö och jag har tipsat om att det kan vara bra att provlaga sin mat hemma då och det verkar därför som om många föräldrar kommer bli bjudna på extra god mat av sina barn. 
Planering här i huset
Jag har också ägnat mig åt matplanering ikväll men utan att göra en inköpslista, då det är sådant som redan finns i skåpen som ska användas. Sex middagar är nu utvalda och det verkar blir en helt ok vecka. Vi började idag med en potatisgratäng där det inte bara var potatis utan även svartrot. Den är svart på utsidan och vit när den skalats och kallas även för fattigmanssparris.
Potatisgratäng med svartrot
ca 3 port.
1 kg potatis i skivor
2 st. svartrot i skivor
1 skivad gul lök
salt 
svartpeppar
klippt dill
250 ml havregrädde
 
En ugnsform smordes med lite olja och i den varvades ingredienserna.
225 graders ugn skötte tillagningen där formen hamnade på ett galler mitt i ugnen.
Efter ca 25 minuter var gratängen färdig
Veganska bollar med basilika och brödsmulor
ca. 3 port.
 
2 dl smulat grovt bröd
200 g sojafärs
5 cm tunnt skivad purjolök
½ dl vatten
1 msk majsstärkelse
1 msk havrefraiche
2 msk tomatpuré
salt
peppar
1 näve färsk basilika som hackas 
 
Blanda allt med händerna och forma sedan till bollar.
Stek i olja.
 
 

 
Middagar vecka 7- 2018
 
Måndag: Potatisgratäng, veganska bollar med basilika och brödsmulor, rivna morötter
Tisdag: Indisk linsgryta med spenat, vegansk semla
Onsdag: Raggmunkar, lingon
Torsdag: Sesampanerad tofu, remoulad och klyftpotatis
Fredag: Chili sin carne, baguetter
Lördag: Nudelcarbonara med kikärter
Söndag: ???????
 

Anledningen till att jag lagar mat som räcker till ca. 3 personer är att det även räcker till någon lunchlåda. Jag hade gärna ätit luch ute på något matställe ibland men det tillåter inte mitt schema så det får isf bli när det är helg. Min förhoppning är att söndagens frågetecken ska bli just ett sådant tillfälle. 


Visa fler inlägg