En kaka som föder minnen från svunna dagar

Fredag
 
En skön höstvecka är snart tillända men ännu återstår några helgdagar. Två s.k. röda dagar närmar sig. Alla helgons dag är det i morgon, Halloween för de som vill ha det lite mera spöklikt. Det sista är enligt mitt tycke för påträngande, för kommersiellt. Inget som jag själv väljer för då kan jag råka ut för bus. Så antingen gäller det att bunkra upp med godis som vanligtvis inte köps av mig eller att fly fältet. Får nog bli det senare. Däremot uppskattar jag dekorerande med pumpor och annat i höstens färger, både inne och ute. För det är trots allt väldigt vackert på hösten. 
Jag började veckan med att tänka efter vad jag ville få utfört och mycket om inte allt har jag kunnat stryka från min lista. Det gör att den duktiga delen av mig känner sig nöjd. Lite barnbarnshäng blev det igår med dagishämtning, pannkaksstekande och partyleken. Enligt 3,5- åringen är det när man släcker alla lampor och lägger sig i soffan eller på golvet där man låtsassover en stund. Problemet var bara att det finns en 1,5- årig lillasyster med i bilden som inte alls ville ha lamporna släckta så därför fick jag inte veta fortsättningen på leken.
Innan jag var med de båda småflickorna bakade jag några mjuka kakor och fick lite minnesbilder.
 
 
 
1978 tog jag min lärarexamen i Göteborg och min första tjänst hade jag på hösten samma år i Hammarkullen som ligger i Angered, i den norra delen av staden. Som nybakad hemkunskapslärare placerades jag i en tillfällig lokal som låg i ett höghusområde intill skolan. Det var många elever så den vanliga skolans lokaler räckte inte till. När terminen startade och jag kom till "mina lokaler" möttes jag av en uppbruten dörr. Jag stegade in och såg öppna skåp och det var skräpigt på golvet. Strösocker och mjöl på golvet är inget kul. I ett tvättstugerum var sladden till tvättmaskinen avklippt och maskinen borta. Tja, vad göra? Jag ringde efter hjälp och polisen kom. Några lektioner blev det inte för min del den första dagen utan jag fick göra en lista över vad som saknades. Hur lätt var det när jag var ny, men en del inventarieförteckningar fanns att gå efter. Sedan fick jag städa och förbereda för nästa dag.
Det var alltså en trist start men så småningom flöt jobbet på och jag stannade på Hammarkulleskolan mitt första år som lärare.
I ämnet hemkunskap använde jag en ganska nyutkommen lärobok som du ser på bilden ovan. I den finns ett recept på en mjuk kanelkaka som alltid gjorde succé när eleverna fick baka den. Under åren som gått har jag bakat den då och då och gjorde så även igår. Varje gång jag bakar den tänker jag på min första arbetsplats och den får symbolisera bus eller godis ( Kanske långsökt, vad vet jag? ) En bit av den goda kakan är snäppet bättre än tomma kalorier i form av karameller.
 
 
Kanelkaka med äpplen
Ugnen 175 grader
Det behövs en form som rymmer 1,5 liter.
 
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
100 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
1 äpple
ströbröd till formen
  1. Smörj och bröa formen.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort det från plattan. Tillsätt sockret och rör ihop det.
  4. Tillsätt ett ägg i taget till smörblandningen. Rör kraftigt.
  5. Blanda sedan ner smörblandningen försiktigt i mjölet och varva det med mjölken.
  6. Häll smeten i formen och stick ner klyftor av äpplet. 
  7. Grädda kakan långt ner i ugnen i ca. 45 minuter.
 

Både utsidan och insidan räknas

Fönsterputsaren har alltså varit här. Han som sköter om utsidan men däremot är inte insidan fixad ännu. Den aktiviteten står med på veckans "attgöralista". Men att vara halvvägs färdig utan att lyfta ett finger är inte illa det heller.
Jag startade morgonen med att väcka mig med en liten morgonsup innan frukosten. En brun liten rackare i en måttkopp. Så nu känner jag mig pigg.
Blutsaft handlar det om och det använder jag sedan några år tillbaka regelbundet men inte varje dag. Jag tar den där hutten, den smakar faktiskt ganska gott dessutom.
För egen del råkade jag för några år sedan ut för ett otroligt lågt Hb-värde, 49 mot de 120 som anses acceptabla. Efter en blodtransfusion som kickade igång mig igen, konstaterades att jag inte kan ta upp alla B-vitaminer från maten och att det påverkar järnnivån i kroppen. Därför får det bli i form av lite kosttillskott och Blutsaft är helt ok och har nu sin givna plats i min kosthållning.
 
 
Nu till något helt annat, något som är så himla gott, nämligen kanelbullar.
Jag har tidigare skrivit om snabbakad sådana där bakpulver fanns i degen istället för jäst. Nu har jag funnit ett ännu bättre recept som jag bara måste dela med mig av. Jag har redan gjort två varianter av fyllningar, ett med kanel och ett annat gjordes igår med en chokladfyllning då jag tog kakao, florsocker och lite smör som var supergott i bullarna.
 
 
Snabba bullar med chokladbfyllning.
 
Snabba bullar med kanelfyllning.
Snabba kanelbullar
10 - 12 st.
ugnen 225 grader
 
Smält först
75 g smör och ta det sedan från plattan.
Blande smöret med 1,5 dl mjölk.
Blanda följande ingredienser i en skål
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
0,5 dl strösocker
Häll i mjölkblandningen  och rör ihop.
Degen ska vara kladdig.
Fördela den i muffinsformar.
 
Fyllningen
 
50 g smör
1 msk kanel
1 msk strösocker
 
Gör en grop i varje bulle och lägg fyllngen där.
 
Pensla sedan med 
1 uppvispat ägg
och strö över
pärlsocker
 
Efter ca. 10 minuter är bullarna färdiga. 

Kissa rött

 
Ja, det är sådana effekter som det kan bli om man äter rödbetor. Ingenting farligt om man bara vet om det. Annars kanske man blir rädd och tror att det är blod. Rödbetor kom till Sverige på 1600- talet och har sin säsong från hösten och framåt om vi talar om icke importerade sådana. De finns som mörkt röda, gula men även i polkavarianten. Alla är de lika vackra och goda!
Den här helgen har vi verkligen använt oss av den röda läckerheten som dessutom ligg bra till prismässigt. Det har handlat om färska rödbetor och det började med fredagens frittata som jag skrev om i ett tidigare inlägg.
Igår blev det en supergod soppa av rödbetor och kidneybönor som mixades ihop efter kokningen. Den serverades  med smetana och en sallad med saltgurka.
Idag fortsatte vi med rödbetsbiffar enligt ett recept som jag fann på ICAs receptsida. Jag följde receptet men tillsatte dessutom en stor gul lök I smeten. Tillsammans med biffarna hade vi dillstuvad potatis och rester av gurksalladen från igår. 
Nu har jag en påse rödbetor kvar i kylen så i morgon tänker jag baka rödbetsbröd och en mjuk rödbetskaka.
Gissa om vi kommer att kissa rött efter det!
Rödbetssoppa med gurksallad och smetana
 
 
Rödbetsbiffar, dillstuvad potatis och gurksallad.
 
Gurksallad
4 portioner
 
20 cm strimlad purjolök
1 tärnat äpple
250 g tärnad saltgurka
0,5 dl hackad gräslök
 
Visa fler inlägg