Långhelg i London

Vi har varit iväg på en långhelg i London, min kära sambo och jag. Han fick resan i present av mig när han fyllde år i augusti och nu var det alltså dags att resa iväg. Att resa tillsammans och få nya gemensamma minnen är bland det bästa som finns. Minnen som vi sedan kan plocka fram då och då, återberätta guldkorn ifrån, skratta åt eller bara njuta av. För mig var det fjärde besöket i den stora staden inom loppet av ett år, för T var det tredje och det kommer bli flera besök. Att en av världens bästa guider finns där som tar så väl hand om oss när vi kommer, gör ju inte saken sämre. Tack än en gång A. 
På bilden syns biljetter och annat från en del som helgens besök innehöll. Det  var Jack The Ripper Museum, Tower of London, en flera timmars promenad i Hyde Park där vi även utifrån såg det kungliga residenset  Kensington Palace. På bordet finns också en inköpt plumpudding till julafton.
Förutom frukost på hotellet och vid något tillfälle pubmat åt vi italienskt på ett av Jamie Olivers matställen vid Westfield i Shepherd's Bush. Vi hamnade en annan kväll på en pizzeria vid namn Zizzi vid Tower Hill. Det sista stället hade bästa maten av de två. Var lite synd för jag hade stora förväntingar på Jamies mat. Kanske hade kocken inte en bra dag och då är han förlåten. Sådant kan ju hända oss alla.
Bilden visar den vegetariska pizzan jag beställde på Zizzi. Det fanns tre storlekar varav min kallades skinny och sedan fanns ordinär och rustik, allt efter tycke och smak. Så himla bra för jag brukar aldrig äta upp en hel vanlig pizza och jag vill verkligen inte kasta mat. Som tur är brukar det alltid finnas någon i min omgivning som "offrar" sig och äter lite extra. Skinnyvarianten skulle jag verkligen välkomna i Sverige. Fast nu köper vi inte så ofta pizzor utan gör mest sådana hemma och då är det lättare att bestämma storleken. Se recept längre ner i inlägget.
 
Plattor från förr
I lördags åkte vi till den härliga stadsdelen Notting Hill igen och besökte bl.a. en skivbutik. Det var en hel del minnen som rusade genom huvudet när det bläddrades bland skivorna. I lokalen spelades skön jazzmusik som förhöjde intrycket ytterligare. Jag noterade att Lp-plattorna kostade cirka 300-400 kronor och kanhända finns några plattor av värde även här hemma i vår skivsamlig. Ett skivomslag som var lite udda var detta:
Artisten med artistnamnet Howlin´ Wolf (1910-1976) var en bluesmusiker som skrev, sjöng och spelade gitarr och munspel. Jag undrar vad han hade tyckt om den gatumusikant vi stannade upp och lysnade på lite senare. Han hade lite udda instrument som hanterades med finess. Tennisracket, yoghurthink, skrivmaskin, bestick och en mikrofon i form av en telefon, förutom den egna rösten, var sådant jag kunde jag notera. Bra lät det också!
Många av husen utmed Notting Hills mysiga marknadsgata Portobello Road är utsmyckade och i ett hörn finns denna fantastiska målning. 
 
Hemma igen med egenbakad pizza
Med inspiration från pizzan hos Zizzi bakade jag egna pizzor till dagens kvällsmåltid. Det fick bli efter ett recept som Paolo Roberto delat med sig av i ett Nyhetsmorgonprogram i TV4. Här är klippet där det visas hur han gör. Jag gjorde en annan liknande deg och passade på att göra extra mycket så det räckte till några baguetter också. Här är Paolos recept på pizzan med tomat, mozzarella och basilika.
 
 
De vridna baguetterna som gjordes av min pizzadeg blir bra till frukosten i morgon och till någon soppa på torsdag. 
Min pizza- / baguettedeg
8 dl ljummet vatten
50 g smulad jäst
1 tsk salt
ca. 1 liter mjöl i omgångar
 
Degen ska blandas och vara ganska lös när den ställs för jäsning i 30 minuter.
Vid utbakningen är det bra med ordentligt med mjöl på bänken och bara lite knådning med fingertopparna.

Hösttankar

Enligt Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI)  gäller följande:

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader men högre än 0°.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända:
Kiruna 16 augusti
Östersund 5 september
Stockholm 29 september
Malmö 12 oktober
 
Idag är det den 25 oktober och ja, hösten har sedan ett tag tillbaka kommit till Malmö, som är den plats där jag befinner mig nu. Ett sätt att skildra hösten på är så som Monty Python´s gör det i detta klipp från deras film Meaning of life. Humor och tragik i samma film.
Hösten behöver inte alls kännas dyster utan med alla sina vackra färger, höga luft, renande regn och möjligheter till att mysa med en varm soppa, gott te eller annat vid tända ljus och en tänd brasa ger den mig ett tillfälle att gå ner i varv, reflektera och samla nya krafter.
Lät det för bra och är det bara önsketänkande?
Svaret är både och för vissa dagar är hösten härlig och inbjudande på många sätt men samtidigt är det inte ovanligt att många drabbas av höstdepressioner. Enligt vårdguiden är det ljuset och sömnen men även ärftlighet och levnadsvanor som kan bidra till att man drabbas av dessa besvär. 
 
Hur mår jag själv då?
 
En förkylning slog till för någon vecka sedan och spädde på tröttheten som är på väg att sänka mig. Därför har jag valt att stanna hemma några dagar den här veckan. Det var alltså mycket välbehövligt att få hosta, nysa och frysa hemma istället för bland elever och kolleger. I morgon gör jag ett försök att ta mig till jobbet igen. Och det där med jobbet är en annan historia.
 
Baka kan pigga upp en höstdag
Att bli bjuden på något gott när man mår visset kan minsann hjälpa till att höja positivismen någon grad. Kanske inte nödvändigtvis i form av en påse smågodis eller en chokladkartong som en sorts tröstätande utan det kan räcka med ett nybakat matbröd som sprider en underbar doft i huset. För att då hoppa över momenten med att göra en deg som ska knådas och jäsas så finns det många snabbare sätt. Ett är att köpa ett bakeoffbröd.
Bildens ljusa matbröd säljs av ICA och smakar riktigt gott. Det finns i en mörk variant också. Under tiden man kokar te, dukar fram ost, marmelad och kanske någon grönsak så gräddas brödet i ugnen. Tänd några ljus så blir mysstunden ytterligare förstärkt. 
 
Ännu ett hösttips!
Nyponsoppa med lite glass i och en biscotti till det. Genast känns förkylningen  och hösten mindre jobbig. 
 
Det allra enklaste.....
kan vara att knapra på några morötter.....
eller 
att ge någon en kram och på så sätt bidra till dubbel glädje.
 
Hösten är här men snart är det vår igen!

Laddar inför helgen

En förkylning har ramlat över mig och det känns som om jag kör med någon form av reservenergi. Förmiddagens lektioner inledde jag med att jag tänkte hålla mig på behörigt avstånd när eleverna skulle laga mat. De hade förståelse för det och var tacksamma för att lektionerna inte blev inställda, då laga mat är något de verkligen gillar. 
Efter jobbet besiktigade jag bilen. Ett blankt papper ännu en gång blev det för min lilla röda som hängt med mig under alla sina åtta levnadsår. Dock hade jag inför denna besiktning åtgärdat något som hade kunnat ställa till problem för mig. Att ligga lite före kan ibland löna sig.
For vägen hemåt och köpte minimorötter till de barnbarn som ska få ett besök i morgon. Det kommer att ske då jag ska åka mot Småland där de bor. Innan besöket ska vi ha bodelningen efter min/vår kära mamma som dog i april. För ett år sedan fanns hon i livet men hennes demens hade börjat komma med stormstg och hon hamnade på sjukhus pga att verklighet och syner blandades ihop. Hon blev rädd och orolig och så småningom tynade hon bort. Hela perioden med hennes snabba förändring fanns vi, hennes barn, runt henne och gjorde massor av besök och fanns med henne på sjukhuset och stöttade henne så hon skulle känna någon form av trygghet mitt i det svåra. 
Vi fick en inblick i vad det innebär att jobba inom olika sorters vård, vad det betyder att anhöriga kan tala för den sjuka och hur slipstenarna ska dras för att allt ska fungera. Många nya erfarenheter fick vi och en del hade jag kunnat vara utan. Tiden har gått och mamma dyker ofta upp i mina tankar eller drömmar samtidigt som jag vet att hon blev väl omhändertagen sin sista tid.
Nu återstår alltså att dela upp hennes ägodelar med värdighet och respekt. Det kan säkert ta några timmar i anspråk men vad är det mot all den tid hon har lagt på mig och mina syskon.
Det här är mina föräldrar på en bänk i Vämoparken i Karlskrona. De är nyförlovade och året är 1954.
 
Som sig bör när man ska träffa syskonen blir det en kaffestund och den här gången är det bestämt att vi alla bidrar med något till denna. En mjuk kaka står på min lott och därför tänker jag baka en kaka som är åt mazarinhållet med hallon i. Receptet har jag plockat från senaste numret av ICAs tidning Buffé. Länk finns här.
Visa fler inlägg