Ny vecka med nya utmaningar

Att se positivt på tillvaron och med förväntan möta nya utmaningar är inte alltid så lätt när det är måndagsmorgon. Ögonen gick knappt att öppna, tröttheten hängde över mig och sängen var så varm. Men nej, upp skulle jag. Vilket trams att snooza bort en morgon så där! En mugg kaffe och en yoghurtsskål senare stod jag på yttertrappan och upptäckte att det var ju kallt ute. Det är ju för sjutton fortfarande september! Satte mig i bilen och startade bilradion där jag hörde de välbekanta rösterna i Rockklassiker, som alltid följer mig på jobbresorna. Å, vad får jag då höra?
- Det är de första fem dagarna efter helgen och innan nästa helg som är de jobbigaste.
Det är bara att stå ut alltså, i vetskapen om att jag delar måndagskänslan med väldigt många personer. Suck!!!
Ser du den lilla gröna frukten tillsammans med salladen? Det är en ny bekantskap för mig vid namn Nergi eller kiwibär. En lite söting som liknar kiwi men är väldigt mycket mindre. Det äts med skalet på och är ett s.k. superbär, fullspäckat med vitaminer och mineraler. Priset är 39.95 för 125 gram men det var vad jag betalade för hela 4 kg andrasorteringsfrukter igår och då ingick även en ask Nergi. Vilken tur för mig som fick äran att smaka bären men även tur för bären som inte behövde bli till matsvinn.
En annan godsak idag var den ekfatslagrade fetaosten som hamnade i vår middagspaj tillsammans med grönsaksröran som gjordes igår. Lite av osten åts som tillbehör vid sidan om pajen men det mesta var i den. Det behöver inte vara riven hårdost i en paj utan det passar men många andra ostsorter också. 
I morgon är det tisdag och i Skrivis kök bjuds det på en svampstroganoff som även den innehåller ingredienser som räddats från att bli matsvinn. Det ska även bli quinoa till som numera har börjat odlas i Sverige. Nu släcker jag ner för idag och kanske finns det någon som tittar in här igen.

Gno, gno, gno - städa alltså

Lördagen ägnades åt städning utomhus och under söndagen blev det insidan av huset. I det här fallet vet jag inte om det är insidan som räknas utan för trivseln skull är alla sidor lika viktiga, tycker jag. Det var ett härligt lördagsväder som verkligen inbjöd til gräsklippning, krattande och plock i täppan. Ännu levereras både blommor och ätbart.

Några fina päron plockades från ett eget träd. Kommer att bli till en päronkaka.

Äppelträdets sista guld förvandlades till gott mos. 

 Bland kirskålen stoltserade höstkrokus i solskenet.

Kärleksörten börjar få sin läckra färg.

Efter många timmars slit dukades det fram lite godsaker på altanen. I senaste Smakboxen fanns en en påse chips med sparrissmak. Påsen vägde 45 gram och det är vad jag anser en perfekt storlek på den sortens snacks. En flaska Sprite Zero fanns också i lådan och kom nu till användning då vi blandade varsitt glas sommardrink av en dryck som köptes när vi var på Hvens destilleri för någon månad sedan. Det blev lite av en sommarkänsla under någon timmes tid innan solen försvann bakom grannens träd.

Jag hann äntligen avsluta sommarens sista bok och det kändes bra för det finns nu en ny bok som jag vill kasta mig över. Den heter Öster om avgrunden och är en thriller som skrivits av Thomas Engström.
 En påse tomater som son och sonhustru var här och lämnade för några dagar sedan har idag förvandlats till en grönsaksröra. Tomaterna fick samsas med lök, zuccini, paprika, färska kryddor och rödvinsvinäger. En gnutta gurkmeja tillsatte jag också mest för att den har så många positiva egenskaper. Den tillhör samma familj som en annan godsak, ingefäran men har inte lika utpräglad smak. Istället är det den starka gula färgen som tilltalar och på köpet får man en massa positiva hälsoegenskaper. Läs här om du vill få veta mer om det. (Bilden har jag lånat från sidan jag länkar till.)
 

Matsedel vecka 38 - 2017

Måndag: Grönsakspaj med fetaost. I pajen använder jag grönsaksröran som gjordes idag.

Tisdag: Svampstroganoff med quinoa

Onsdag: Bruna bönor med vegobollar

Torsdag: Spenatsoppa med osttoast

Fredag: Belugabolognese

Lördag: Potatisgratäng med quornnugget

Strax kommer veckans matleverans och i väntan på den önskar jag er en trevlig söndagskväll och en bra kommande vecka!

Leva som jag lär

På mina lektioner i hemkunskapen håller jag på med att få mina elever att förstå det vansinniga att kasta användbara matvaror, att inte lägga upp mer på tallriken än vad kroppen behöver och att förstå sambandet mellan matsvinn, miljö och ekonomi. Den här veckan har jag vid ett flertal tillfällen i olika sammanhang visat en bra liten film som finns på UR-play, men man behöver inte gå i skolan för att se på den. Gör det du också! 
Jag blir så sugen på att jobba i den miljö som restaurangen i filmen speglar, men restauranglivet har jag ju redan avverkat så jag får använda tipsen privat istället.
 
En varubeställning har precis gjorts och sänts iväg och på söndag kväll får jag varorna levererade hem. Ett bra resurstänk som min leverantör har är att jag kan köpa andrasorteringsfrukt eller grönsaker. För 25% av fullpriset får jag då 4 kg av vardera frukt och grönt. Detta har jag nu testat vid flera tillfällen och det är inte mycket jag behövt rensa bort. Det blir alltså en winwinsituation. Lite spännande blir det också när jag inte vet vad påsarna innehåller. Efter leveransen gör jag sedan min matsedel och använder då grönsakerna som grunden i maträtterna. Det är ett sätt att tänka på. Ett annat är det klassiska att laga mat efter vilken säsong det är och på så sätt inte låta kostnaderna för hushållet skena iväg. Ännu ett klimatsmart och ekonomiskt tänk är att använda matresterna i lunchlådor eller "restdagar" hemma. Tipsen kan bli flera och att utmana sig själv så matsvinnet minskar kan vara riktigt kul och är inte alls omöjligt.
I en soppa kan rester hamna och igår hade vi en Tacosoppa med diverse grönsaksrester, lite sånt och lite sånt i. Visst går det bra att ha ett recept att utgå ifrån men att slaviskt följa det är inte tvunget.
Tacosoppa till middag och lunch
3-4 port.
250 g färs, vanlig eller vegetabilisk
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, finhackad
1 msk olja att steka i
1 dl majskorn
1 burk krossade tomater à 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
1 tsk paprikapulver
2 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
salt
Börja med att steka färs, lök och paprika i oljan i en stekgryta.
Tillsätt majskorn, tomatkross, buljong och vatten.
Koka upp.
Låt koka i 8-10 minuter.
Krydda och smaka av soppan.
Färdigt!
Visa fler inlägg