Smaktest

En av mina lektioner på hemkunskapen idag bestod av ett smaktest. Syftet var inte bara att få fram en vinnande vaniljsås av tre aspiranter, utan att även smyga in lite kunskaper om näringslära. NI vet sådant som kolhydrater, fett, energi och liknande. 
Jag utgick från såserna på bilden och på små tallrikar fick varje elev en liten klick av varje sås. De fick däremot inte se några förpackningar förrän vinnande sås var utsedd. 
Sedan började vi....
Alla fick först rösta fram vilken sås som såg godast ut. Sedan fick de ge den som hade bäst konsistens sin röst och slutligen var det smakerna som testades. 
- Jag känner en banansmak, sa någon och andra höll med. 
- Det smakar vaniljglass kom sedan och det är ju inte så konstigt, när ingredienserna är i stort sett de samma. 
När sammanräkningen av rösterna var klar lyfte jag bort lådan som täckt förpackningarna och avslöjade att dagens vinnare blev......
....nummer 1 som var Arlas vaniljsås. Den vann i kategorierna utseende och smak. På andra plats kom Ekströms vaniljsås som vann med sin konsistens och på sista plats kom Valios laktosfria vaniljsås. 
Om du kan tyda anteckningarna som gjordes på tavlan så syns där att vi på ett bra sätt fick med en del begrepp från näringsläran. Samtidigt blev det en roligare lektion. En elev drog slutsatsen att om man äter en styck literförpackning av den vinnande såsen så täcker det nästan energibehovet för en dag. Blir ju lite ensidigt att äta förstås men kul är det när funderingarna kör igång.
Så kan det gå till på mina teorilektioner i hemkunskapen för årskurs åtta. Nu ska jag utföra samma sak i några grupper till för att få fram terminens vinnande vaniljsås.
 

DNA-besked en somrig höstdag

Det har varit en härlig, solig sommardag som bl.a. innehållit lite släktforskning, trädgårdsarbete, fika utomhus med nära och kära samt höstinspirerad matlagning.
Dagens frukost bestod av en god skål med bitar av nektariner, havreyoghurt och lyxig müsli.
Kaffe, hembakat bröd och sådant blev det också.
 
När vi ätit frukost plingade det till i mobilen av att ett mail anlänt. Det var från MyHeritage som är den släktforskningstjänst jag använder, för att få veta mer om släktens historia. För ett bra tag sedan sände jag iväg ett prov för att få veta vad mitt DNA kunde bidra med i min/deras forskning. Idag fick jag alltså svaret och det visade att jag har följande etnicitet:
 
Det där Skandinaviska har jag god koll på men influenserna från Balkan måste jag utreda närmare. Nu blev jag ännu mer taggad att leta i gamla dokumernt och liknande.
 
Nötkaka/skorpa och päronpaj
 Bilden är från Arlas sida där receptet är hämtat. Jag glömde ta foto på kakan som jag bakade.
Igår producerades några bakverk här i köket. En päronkaka med malda valnötter i var det ena. Receptet hittade jag på Arlas receptsida. I deras version användes malda hasselnötter och det är säkert jättegott men jag tog alltså valnötter istället. Här är receptet.
Bild tog jag däremot på de lite sega skorporna som också bakades igår. Receptet till dem var från ett av sommarens program som Ernst hade. Han bakade sina skorpor med mandel och jag använde hasselnötter, annars följde jag hans recept. Det var lättbakade bakverk som smakade riktigt gott.
När jag tittar på följande två bilder märker jag hur lika de ser ut färgmässig. Det slår mig att de har höstens färger som är så starka och vackra. Färger som piggar upp och som utstrålar glädje. Den översta bilden är dagens middag som var en rotsaksgratäng med vegobullar och grönsaker. Den undre bilden var en måltid för några dagar sedan då jag gjorde en svampstroganoff med ris.
 
Här är recepten:
 
Slutligen........
Besökte du någon ICA-butik igår för att bli bjuden på tårta eller köpa billigt kaffe? Om du gjorde det var du inte ensam om det för enligt Expressen var det rena kaoset i en hel del butiker. Så här såg det ut i den butik jag brukar besöka.
 
 
 
T. och jag åkte till den berörda ICA-butiken vid 19-tiden på kvällen och det syntes då tydliga spår av att det varit kaos under dagen. Många hyllor gapade tomma, golvet var smutsigt och personalen trött. För egen del hittade jag de varor vi kom dit för att handla, tårtan saknade vi inte eftersom vi fikat med hembakat på eftermiddagen och kaffe fanns även till oss, 5 paket för 100 kronor. Zoegas och de andra vanliga sorterna var visserligen slut men jag var helnöjd med ett ännu bättre alternativ, nämligen Sofieros Cafégo.
När vi kom till kassan berättade en ur personalen att det hade varit rena slagsmålen om kaffepaketen under dagen och en del hade i ren protest lämnat sina kundvagnar och lämnat butiken. En stilla undran är: hurdana är människor egentligen?
 

Ny vecka med nya utmaningar

Att se positivt på tillvaron och med förväntan möta nya utmaningar är inte alltid så lätt när det är måndagsmorgon. Ögonen gick knappt att öppna, tröttheten hängde över mig och sängen var så varm. Men nej, upp skulle jag. Vilket trams att snooza bort en morgon så där! En mugg kaffe och en yoghurtsskål senare stod jag på yttertrappan och upptäckte att det var ju kallt ute. Det är ju för sjutton fortfarande september! Satte mig i bilen och startade bilradion där jag hörde de välbekanta rösterna i Rockklassiker, som alltid följer mig på jobbresorna. Å, vad får jag då höra?
- Det är de första fem dagarna efter helgen och innan nästa helg som är de jobbigaste.
Det är bara att stå ut alltså, i vetskapen om att jag delar måndagskänslan med väldigt många personer. Suck!!!
Ser du den lilla gröna frukten tillsammans med salladen? Det är en ny bekantskap för mig vid namn Nergi eller kiwibär. En lite söting som liknar kiwi men är väldigt mycket mindre. Det äts med skalet på och är ett s.k. superbär, fullspäckat med vitaminer och mineraler. Priset är 39.95 för 125 gram men det var vad jag betalade för hela 4 kg andrasorteringsfrukter igår och då ingick även en ask Nergi. Vilken tur för mig som fick äran att smaka bären men även tur för bären som inte behövde bli till matsvinn.
En annan godsak idag var den ekfatslagrade fetaosten som hamnade i vår middagspaj tillsammans med grönsaksröran som gjordes igår. Lite av osten åts som tillbehör vid sidan om pajen men det mesta var i den. Det behöver inte vara riven hårdost i en paj utan det passar men många andra ostsorter också. 
I morgon är det tisdag och i Skrivis kök bjuds det på en svampstroganoff som även den innehåller ingredienser som räddats från att bli matsvinn. Det ska även bli quinoa till som numera har börjat odlas i Sverige. Nu släcker jag ner för idag och kanske finns det någon som tittar in här igen.
Visa fler inlägg