Regnskurar men lite solstrålar emellanåt

Idag har niorna på min arbetsplats haft orientering. Det var 100% uppslutning med taggade tonåringar som tog sig fram på banor med olika svårighetsgrad. Själv var jag funktionär med uppgift att hålla ordning och se så alla kom åter från skogen. Det såg lite oroväckande ut på slutet när de tre sista grupperna inte dykt upp efter 2.5 timme. En halvtimme innan sista bussen skulle åka tbx till skolan kom de trötta och blöta in i mål. Bravo! säger jag. Platsen vi var på är ett underbart vackert naturområde öster om Malmö. Bokskogen kallas det i dagligt tal och vi höll oss kring Torups slott.
Efter jobbet blev det ett inköpsstopp på IcaMaxi. Jag är inte där så ofta numera när vi får varuleveranser hem till dörren. Men vissa varor får ändå bäras hem såsom kattmat, kattsand och en del specerier. 
Utanför ingången satt som det numera nästan alltid gör, en tiggare. Det är lite svårt att förhålla sig till en sådan företeelse. Jag brukar oftast lägga några kronor i deras mugg och säga hej. Det märks inte speciellt i min plånbok och samvetet känns lite lättare men det är som sagt svårt att förhålla sig till tiggeriet. En del hävdar att det är lurendrejeri, att det är organiserat tiggeri, men vadå? Har man ingenting och ändå får något, är det då så fel att lägga de där kronorna? Visst borde hemlandet sörja för sitt folk men om det inte fungerar, ska jag då bara blundande gå förbi? Jag kan inte det och hoppas att mina ynka kronor kan göra lite skillnad. 
Nu sitter jag med en mugg kaffe med tak över huvudet, snart står det varm mat på bordet och i kväll kan jag se en film, läsa en bok, lyssna på musik eller vad som passar mig. Jag vet att mina närmaste har det bra och det kan jag lätt ta reda på med ett enkelt samtal på mobilen. Så en krona eller två eller även en guldpeng gör ingen större skillnad för mig men kanske för någon annan.


Kika på kikärtorna

Mat på 5 minuter del 2.
 
 
Söndagsmiddagen gick snabbt att göra och var riktigt smarrig. Den bestod av matvete, en kikärtscurry och stekt halloumi. Kikärtorna kan bytas ut mot vilken sorts bönor som helst eller majs om man hellre vill ha det. Matvete kokade jag enligt förpackningens anvisning som var 15 minuters koktid. Under tiden det koktes gjorde jag curryn och när den puttrade stektes halloumin i skivor i en stekpanna utan extra fett. Allt blev på så sätt färdigt samtidigt.
 

Ibland är jag lite lat och köper färdigkokta kikärtor men ibland lägger jag torkade sådana i blöt för att koka själv. Bra att det finns alternativ som passar olika tillfällen.
 
Om curry kan följande läsas i Wikipedia :
Curry är ett ord som används för att beteckna en stor mängd varierande asiatiska maträtter. Det gemensamma för de rätter som kallas curry är att de vanligtvis är kraftigt kryddade samt att de oftast är såsbaserade.
 
Kikärtscurry
4 portioner
 
1 hackad gul lök
1 msk olja
400 g kokta kikärtor
400 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
50 g grovt hackad ruccola eller bladspenat
 
1. Fräs löken i oljan i en stekgryta.
2. Häll i kikärtor, tomater och smulad buljong.
3. Koka upp och krydda sedan.
4. Låt curryn småkoka i 10 minuter och lägg i ruccolasallad mot slutet.

Söndag - underbara söndag

Ingen morgonstress, tidningsläsande till frukosten och en mjukstart på dagen. Om ändå alla dagar var sådana!
Just idag känner jag mig lite stel och öm i ben och rygg. Förklaringen är gårdagens syssla. Stenplattor som återvinns från ena delen av trädgården till den andra. Men så är det, vill jag/vi göra förändringar så finns bara två alternativ. Betala och någon annan får göra jobbet annars är det bara att hugga i själva. Den här gången har det varit en kombination. Önskningar och snack om hur jag vill att det ska vara är en sak - göra är en annan. Precis som när det gäller vallöften. Upp till bevis!
Ont kan gå över och nya önskningar ligger redan och pyr. :))
Vad är det jag då talar om?

En mur har rests som avgränsar den numera färdiga biluppställningsplatsen (till vänster på bilden). Till höger finns en grop belägen utanför vår källare. Där placerades igår tunga, mycket tunga gamla stenplattor. De ska tvättas och fogas med stenmjöl. Trappan ska fixas och målas och sedan har vi en perfekt plats där vi kan förvara ved, meka med cyklar och göra olika grovjobb. Bra va?


Visa fler inlägg