Kalendern 2021 - lucka 1

 
Det är onsdag och 24 dagar till julen kvar.
Tankarna mig till farmor Astrid i Nässjö tar.
Här står hon vid sidan om Wilhelmina sin mor.
Pappa på andra sidan tycks tänka att den där flickan i knät,
hon är inte stor.
 
 
 
Nässjö är min barndomsstad där jag föddes 1955. Pappa var då 22 år och var redan berest, han hade sett världen efter att ha varit sjöman i flera år. Nu hade han landat med sin fru Mona från Ronneby och de började bygga sin familj på Fabriksgatan 6 i Nässjö. 
Jag tror att alla barn vill ha någon äldre person att ty sig lite extra till och som man kan få kramar eller uppmuntrande ord av då och då. Farmor Astrid Persson (1909 - 1974) var en sådan person. Under mina och mina syskons första år bodde vi i samma hus, hon i en trappuppgång och vi i den andra. Det var så naturligt att springa upp till henne i trapporna eller via vinden.  Hos henne kunde man få en smörgås, en hembakad kanelbulle eller ett glas mjölk plus den där kramen förstås. Hon hade nästan alltid tid och då hade hon ändå egna barn som bodde hemma och vi var flera kusiner som delade på henne men just när jag stod där med hennes goda bulle i handen - då var hon min.
När julen kom samlades vi släktingar hos farmor och trots att hon oftast bodde i mindre bostäder bjöd hon oss på middag och sedan fika med hembakat. Det fanns alltid hjärterum såväl som stjärterum! Det vankades hembakad vetelängd, gärna med saffran i, mjuk pepparkaka, flera sorters småkakor och mandelmusslor med grädde och inlagda päron till. 
 
  
 
Bilden på farmor är vald för att visa att hon var den som alltid pysslade om andra. På nästa bild är det julen 1963 som firas hos henne. Pappa hjälper mina bröder Anders och Stefan att linda en bandyklubba.
 
 
 
För tre dagar sedan var det första advent och då försökte jag återskapa något som liknade en Farmor Astrid - stund. Jag serverade inlagda päron i lantliga pajskal med glass och så fick vi en  havrekaka. På bordet stod också en mjuk saffranskaka och så "luktade" vi på glöggen. 
 
Nybakad saffranskaka
 
Mjuk Saffranskaka
ugnen 200 grader
 ca. 25 minuter i ugnen
 
75 g smält margarin blandas med 
1½ dl havremjölk i en skål 
i en annan skål vispas
½ dl kikärtsspad (eller 2 ägg)
och
1½ dl strösocker till ett fluffigt skum
Blanda försiktigt innehållet i de båda skålarna med varandra.
Sikta därefter ner 3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
och 
½ g saffran
 
Häll smeten i en smord brödform (16-18 cm) och grädda mitt i ugnen.
Efter ca 25 minuter är kakan färdig.
 
Tips: Klä formen med ett bakplåtspapper så är det bara att lyfta den färdiga kakan ur formen.
 
--------
Recept på havrekakor kommer i morgondagens lucka.
Portionspajerna dyker upp i lucka 3.
Jag serverade chokladglögg till vår stund och det receptet kommer också senare.
Precis som väntan inför julen - det gäller att hålla ut!
 
 
 
Taggar: Saffranskaka;

Kommentera inlägget här :