Efter midsommar

De sista dagarna innan juni månad stänger för det här året har bjudit på värme och sol men nu lär regnet lura i vassen. Samma uttryck kan användas om den politiska situation Sverige befinner sig i just nu. Med en misstroendeomröstning som sänkte de sittande rödgröna styrande pågår nu talmansrundor för att se vilka som får ta över taktpinnarna i vårt land. Jag vet vad jag tycker och hoppas på men om det blir så återstår att se.
 
 
Midsommar har vi firat med traditionsenlig mat och dryck. Vi valde tångromsröra istället för sill och en potatissallad istället för färskpotatis (se recept nedan). Köttbullarna gjordes av Anammas vegofärs. Äggen på bordet var våra hönors bidrag till knytkalaset.
 
 
Dagen innan midsommarafton hade jag födelsedag som inleddes med en trädgårdsfrukost. Jordgubbarna plockades runt husknuten och granolan var hemgjord. Så gott!
 
Jag tyckte ändå att en så udda siffra som min dag hade i år var väl ändå inte så mycket att fira men ack vad jag bedrog mig. Telefonen ringde med sångfåglar på tråden, blomsterbud ringde på dörren och paket hämtades på en utlämningsplats. Det numera vanliga sättet att fira på Facebook höll mig sysslsatt en stor del av dagen. 
Ett STORT TACK till alla som tänkte på mig, det gladde mig så mycket!
 
 
Punkt sattes för midsommar och födelsedag för det här året med en teatime där även Hasse var bjuden. 
 
 
Nu är det vardag igen och en ny bok har påbörjats som utspelar sig i katastrofernas tid. Författare är paret Thomas Engström och Margit Richert. 
Så härligt det är att sitta i skuggan under vinrankorna och vända blad medan hönorna chillar i sin gård bakom mig. Direkt solljus undviker jag numera men om det beror på ålder, erfarenheter och att lyssna på vetenskapen eller en kombination av allt behåller jag för mig själv.
 
 
Recept på min potatissallad
Receptet har jag gjort och använt många gånger, både i hemkunskapen och hemma.
 
 
 
Taggar: potatissallad;

Söndagen blev en fläderdag

När flädern är färdig att plockas är sommaren kommen, så är det bara! Igår var det dags och på de år jag har bott här i huset har träden aldig haft så mycket blommor som nu.
Jag plockade fläder till 1 sats saft som senare ska spädas. Blomklasarna varvades med skivade egenodlade citroner. Kan det bli mer ekologiskt och närodlat än så? Nu sabbade jag visserligen det hela lite då jag skivade en apelsin till drycken också. Inte så närodlad men ekologisk. Nu ska flädern med sitt sällskap av citrusfrukter, vatten och socker stå i ett kallt utrymme innan det ska silas efter tre dagar.
Jag har haft en hög med äldre exemplar av tidningen Allt om Mat som nu kasseras. Men innan återvinningstunnan får dem bläddrar jag en sista gång i varje tidning för att se om något recept ska sparas. I en tidning klippte jag ut receptet på Rabarbergrottor. En variant på de så goda hallongrottorna. Av några nyskördade rabarberstjälkar kokade jag igår en fast sylt som skulle bli till fyllning i kakorna. Sedan skulle sylten kallna och mer än så hann jag inte göra i köket då ett barnbarn ringde och undrade:
- Farmor, får jag komma och vara hos dig en stund?
 
Så blev det och därmed fick jag hjälp av någon att vattna i trädgården...
 ..... någon att spela UNO med och bjuda på glass....
......Barbiedockorna fick komma ut och lufta sig en stund....
Några timmmar försvinner snabbt och en sjuåring är alltid kul att umgås med. Med sin nyfikenhet på det mesta, de kan nästan allt och fuskar väldigt smart i spel då de har rätten att ändra på reglerna då och då. Men det är sådant en far- eller morförälder får stå ut med.
 
Idag började en ny vecka med att det var mulet men vid lunchtiden kom solen och då laddade jag för en frukt- och testund på altanen. Med mig ut följde ännu några tidningar som skulle bläddras igenom innan kasserandet.
Se där, en rabarbersyltkaka följde visst med ut som tilltugg till den mugg te jag gjort. Smakblandningen rabarber och vaniljen i kakan passade utmärkt, så gott!
En hög med böcker följde också med ut. I botten den nyss lästa deckaren av Anna Lihammer, "Medan mörkret faller"
Bokens händelser är uppdiktade men miljön är från Uppsala, tidigt 1930-tal bland vetenskapsmän och uppsatta personer och en del av de hemska idéer som man hade då. Rasbiologiska institutet spelar en stor roll, steriliseringslagar, skelett, hjärnor och andra kroppsdelar i glasburkar för forskningsändamål. Polisen Carl Hell och hans medhjälpare polissystern Maria Gustavsson gör ett otroligt arbete för att lösa deckarknutarna. Anna Lihammer har skrivit ytterligare två böcker med Carl Hell som huvudperson så nu är det upp till mig att beställa nytt igen. 🙂
Anders de la Motte är en författare som jag inte läst något av innan och därför ska det bli spännande att göra mig bekant med en bok av honom. På tur står hans bok MemoRandom. 
 
Överst har jag placerat boken där jag varje dag svarar på en fråga. Ett sätt att tänka till och reflekter över saker och ting. Frågan som idag ska besvaras är: Finns det någonting som står i vägen för dig?
Vad jag svarar på det vet bara boken och jag.
 
 



Taggar: rabarbergrottor;

Sitter du här i mörkret?

Så lyder sista meningen i spänningsromanen Terapeuten som jag påbörjade igår och läste färdigt idag. Författaren heter Helene Flood och boken utspelar sig i och runt Oslo. Det var längesedan en bok fångade mig så med sin laddade spänning. Sara som är huvudpersonen är en terapeut med egen praktik hemma i bostaden. Hennes man Sigurd är arkitekt och de har fått ärva ett gammalt hus som de renoverar. Men så försvinner Sigurd och mystiken tätnar, fotsteg i natten, en pistol som försvinner, vem går att lita på och vad hände i Krokskogen.
En mycket bra bok!
 
Jag har nu plockat fram en ny bok som ska läsas och det blir ännu en om mörker. Det är en deckare som utspelar sig under 1930-talet där en mordutredning ska äga rum i Uppsala. Boken börjar:
"Runtomkring honom var allt svart."
 
Nu upptog läsandet inte all min tid idag utan här har även bakats veganska äppelmuffins, gjorts granola, sjungits för min födelsedagsfirande dotter och en hel del annat. 
Det är så härligt att börja dagen med frukost på altanen med solsken och ljumma vindar. Efter lunchen försvann solen och det mulnade samtidigt som temperaturen sjönk några grader. Då passade jag på att baka och senare öva lite på gitarren innan middagen skulle tillagas.
Jag hittade till en mycket bra bloggsida "live slow run far" som drivs av  Michael och Sophia Miracolo. De bor på en ö i Stockholms skärgård och lever med en filosofi liknande min vad gäller maten. Den ska vara växtbaserad, klimatsmart och självklart god. De odlar mycket själva och försöker leva så hållbart som möjligt. Deras muffinsrecept testades men med två ändringar. Det skulle vara 2,5 dl socker i smeten och jag minskade detta till 1,5 dl. Dessutom struntade jag i den sockriga toppingen på varje muffin. På så sätt blev det lite nyttigare bakverk utan att göra avkall på smaken. Detta kunde konstateras då vi provsmakade efter middagen.