Liten fundering på kvällskvisten

Åt lunch i skolans matsal igår. Det serverades fisk och man kunde välja mellan Fisk Bordelaise eller Sillflundra alternativt en vegetarisk Broccolimedaljong. Till detta serverades potatismos och diverse grönsaker. Frånsett de helt godkända grönsakerna såg maten ganska trist ut och för att visa detta tog jag en bit av varje sort. Titta på min tallrik och döm själv! Observera att sillflundran inte är stekt på något stekbord utan i ugnen. Måste skolmat vara så här menlös? Jag håller med eleverna om att något måste göras.
 

Blommig kål i låda

Blomkål är så gott och enda nackdelen är att den kan sätta fart på magen, men det kan det vara värt. Igår gjorde jag en fransk blomkålslåda och för att bättra på "prutteffekten" blir det grön ärtsoppa idag. Hihi, känner mig nästan lite taskig mot den / de som ska äta. Så här gjordes gratängen.
Jag började med att förvälla blomkål, i saltat vatten, delad i buketter. När den mjuknat hälldes vattnet av och blomkålen hamnade i en ugnsfast form. 1 kålhuvud räcker till 3 - 4 personer beroende på vilka tillbehör som serveras.
 
Sedan gjorde jag en ostsås med ett halvt paket smaksatt mjukost. Jag använde 4 dl mjölk, 3 msk vetemjöl, osten och kryddor.
Ostsåsen hälldes efter kokningen över blomkålen. Några skivor mjukt mörkt bröd skars i bitar och stacks ner i formen. Slutligen kryddade jag med lite basilika och strödde 1 dl riven ost över alltihop.
In i ugnen som värmts till 200°. Där fick formen stå cirka 15 minuter tills osten smält och fått lite färg.
Här är min portion med blomkålslåda, stekt potatis, morotsstavar och gurka. Mums...
Köttätaren i familjen fick även bacon på sin tallrik.
 

Sammanfattning av helgen

  • Uppdatering av hemmet. Besökte IKEA och köpte nya överdrag till fåtöljer. Ett hyfsat billigt sätt att förnya i hemmet. Någon kudde, fönsterlampa och annat småplock följde som vanligt med hem.
  • Räkningarna betalda via internet. Sortering och utrensning i pärmar och bland papper. Gjort nya kassabokslistor. Jag tillhör de som vill ha kontroll på sin ekonomi. 
  • Kraschade ett dricksglas så det gick i tusen bitar. Kan det betyda otur måntro? Hoppas inte det
  • Bakat chokladbiscotti, grova baguetter och grönsakspajer. När ugnen ändå skulle värmas upp är det bäst att utnyttja värmen. :) 
           
*Chokladskorpor kallas de bruna goda och lite hårda  småbröden och receptet hittade jag på ICAs sida. Klicka här. Jag använde solroskärnor istället för nötter och uteslöt den mörka chokladen.
*Mina grova baguetter är bakade med grahamsmjöl och vetemjöl. Någon matsked sirap i degen gör att jästen jäser lite bättre.
*Pajerna är fyllda med brynt lök, skivade körsbärstomater och majs förutom äggstanning och ost. Degreceptet finns här.
  • Ny veckomatsedel knåpades ihop också. Allt för att underlätta för mig den kommande veckan.
Matsedeln för vecka 5
Måndag: Fransk blomkålslåda, bacon, potatis.
Tisdag: Grön ärtsoppa, strimlad skinka. Äppelwok med vaniljyoghurt.
Onsdag: Pasta, köttfärssås/ quornsås med morötter.
Torsdag: Rösti, coleslow, lingon.
Fredag: Kebabrulle.
Lördag: Sesampanerad lax, spenatstuvning, potatis.

Skrivis bageri:
 
 
Visa fler inlägg