Efter påsken

Nu har det åter varit en arbetsvecka efter påskuppehållet. En slitig vecka, inte fysiskt men tröttande på många andra sätt. Runt omkring mig verkar det som om väldigt många människor går omkring med den stora tröttheten hängande över sig. Kan det vara vädret? 
April inleddes med sol och skön värme som sedan bara vips försvann till förmån för regn, snö och blåst. Som om man fick en spann vatten kastat rakt i ansiktet! Det var alltså bara att backa några steg och ta nya tag och sådant tar på krafterna.
De fina vårblommorna stod ute i trädgården och ville att jag skulle komma ut till dem, men det blev korta stunder de fick besök. I växthuset frös en av de nyplanterade tomatplantorna ihjäl och citronträdet tycks inte fatta varför det ska behöva stå där och frysa. Så har det nu varit i nästan två veckor, måtte det inte fortsätta!
Under uppsikt av Snusmumriken på koppen serverades långfredagens frukost.
 
 
 
Den första späda rabarbern plockades in och koktes med jordgubbar och honung till en sås. Såsen hamnade på en risgrynsgröt och därmed var påskgröten född. Den serverades som mellanmål en av påskdagarna.
Långfredagen ägnade jag delvis åt att baka. Kanelbullar och en mycket god citronkaka gjordes. Sådant är alltid bra att ha på lut när när det ska pausas för fika. Länk till receptet finns i slutet av det här inlägget.
Bakverken serverades på det fina engelska fatet jag fick av min mamma för ett år sedan. Hon hade då hittat och köpt det i en secondhandbutik. T. var orolig att han inte skulle få någon memma under påsken och gav sig ut för att leta. Hem kom han med två förpackningar och kunde därmed andas ut.
 
Memma består av en rågmjölspudding som smaksatts med pommerans och malt. Smaken påminner om katrinplommon, konsistensen är seg och man får en förhoppning av kladdkaka. Desserten serveras med gräddmjölk och efter att ha ätit den några gånger smakar den bättre och bättre. Det gäller bara att våga!
 
Hela påskafton tillbringades i ena sonens lägenhet här i Malmö. Han ska nu sälja sin tvårummare eftersom han i höstas flyttade till London. Jag var honom behjälplig i det jag är bra på som städning och fixande medan han snickrade och målade för att få ytorna fräscha igen. Den kommande veckan kan intresserade personer komma och titta på bostadsobjektet och någon kanske blir den nya bostadsinnehavaren. Jag lägger ut en länk så fort den hamnat på Hemnet.
 
I måndags var det annandag påsk och vi tog en tur till IKEA. Extra kul var det för de små barnbarnen som var med eftersom det fanns ett barnbingo att göra. Det skulle letas påskägg och om man fick bingo var belöning en glass eller en korv. 
Det råkade följa med en röd barnstol hem. Det är konstigt hur det blir vid ett besök på det stora varuhuset. Stolen är perfekt att ha vid bordet när barn har lämnat perioden med de vanliga barnstolarna. Stolen uppskattades även av vår katt Tindra som snabbt tog den i besittning.
 
 
 
 
Jag glömde en sak, vi testade under påsken en cider som blandades med äppelvin och is. Det gav en förkänsla av att våren kommer med värme någon gång. Hoppet finns alltid kvar, skål!
 
Taggar: Citronkaka, herrljungacider, smakbox;

klimatsmart tänkande

Börjar med den snabbt tillagade och goda kikärtsgrytan jag gjorde ikväll. Passade bra efter att vi sett ett avsnitt av ett program som heter Zero Impact. Det visades på SVT för någon månad sedan och finns nu på UR Play. Men först till maten.
Kikärtsgryta med kokosmjölk (vegansk)
3-4 port.
olja att steka i
1-2 finhackade lökar
1 bit tärnad squash
Några buketter hackad broccoli
klyftade tomater motsvarande 3 normalstora
1 riven morot
1 burk kokosmjölk
1 msk riven ingefära
1 krm chiliflakes
½ citron, rivet skal och saft
salt och peppar efter smak
1 förp. kokta kikärtor
  1. Börja med att fräsa lök, squash och broccoli i en stekgryta.
  2. Tillsätt sedan tomater och morot. Häll därefter i kokosmjölken.
  3. Smaksätt med ingefära, chiliflakes, lite salt och peppar samt citron.
  4. Småkoka på medelstark värme i 8-10 minuter innan kikärtorna tillsätts.
  5. Låt slutligen allt koka upp igen.
Rätten kan serveras med ris, nudlar eller annat liknande. Jag valde idag bara att ha ett gott bröd med ost på. Det finns även vegansk ost att köpa men det hade jag ingen.
 
Så var det filmen......
En familj på Östermalm i Stockholm utmanas att minska sitt koldioxidutsläpp. På 30 dagar ska de försöka nå det mål som FN har satt på 2 ton per person och år. Familjens startförbrukning var 18 ton per person och år. Som inspiration reser familjen till Gahna där de bl.a. besöker en enorm soptipp som är slutstation för elektronikskrot från hela världen. Det är en film som berörde familjen starkt och som startade många livsstilsförändringar. Familjens mamma sa så här:
"Det handlar lite om att ta ansvar, och tar man inte ansvar nu så får man faktiskt ta ansvar för de människor som kanske inte kan odla maten om några år för att det är för varmt, säger Alexandra."
 
Följ länken så kan du se del 1 i realityserien.
 

Gulbetor och växthusaktiviteter

 
Igår var det fullmåne och jag försökte ta en bild på det starkt lysande klotet som dök upp mellan molnen. Det var nästan något magiskt över skenet, som om man kunde höra varulvarna yla och stryka kring husknuten. Vissa människor menar att det är vanligare med insomningsproblem och mardrömmar när det är fullmåne än annars. Det finns en hel del forskning kring hur vi påverkas av ljus och mörker och just månen och mycket information kring den finns på en sida som heter månen.nu
Idag sken solen till och från här i Malmö men det var ingen vidare värme. Jag passade därför på att göra en inköpsrunda och uträtta några ärenden. En ny Smakbox hämtades på paketutlämningsplatsen och växter inköptes bl.a. Bagaget var välfyllt när jag kom hem och då passade det bra med enkaffepaus i växthuset. Där kunde jag sitta med skydd av glasväggarna och ändå vara nära växtligheten.
Efter att nya krafter erhållits var det planteringsdags och några tomatplantor sattes i krukor.  De inköpta jordgubbsplantorna får vänta någon dag innan de får sitt nya hem i trädgården. 
 
Det doftar fantastiskt gott i växthuset från alla citronblommor som pryder trädet där det även dinglar en stor gul citron. Den ser ut som ett ägg och ska omvandlas till en påskkaka om någon dag.
Gul var även dagens middag som hade huvudingrediensen gulbeta.
Gulbetan som fanns i kylen vägde hela 500 gram och räckte till 15 grönsaksbiffar. Några andra ingredienser var det förstås också i smeten jag gjorde. Biffarna serverades till en grönsakssås som blandades med lite överblivna kokta pastaskruvar från igår. Restmat som blev festmat. 
 
 
 Gulbetsbiffar
12-15 st 
 
1 dl ströbröd
1 dl havregryn
2 ägg
2 dl syrad grädde eller annan mjölkprodukt
500 g rivna gulbetor
1 stor riven palsternacka
2 rivna eller hackade gula lökar
½ dl finhackad persilja
1 msk vitlökspasta eller 3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
olja att steka i
  • Börja med att riva och förbereda alla rotsaker.
  • Rör sedan ihop ströbröd, havregryn, ägg och syrad grädde i en skål. Låt det svälla i några minuter.
  • Lägg sedan i resten av grönsakerna och blanda väl. Jag använder mig av det bästa redskapet - händerna.
  • Ta upp en klick smet i taget och forma till biffar. Knappt 1 dl i taget är ett bra mått att utgå ifrån.
  • Stek biffarna i olja på medelstark värme.