Gulbetor och växthusaktiviteter

 
Igår var det fullmåne och jag försökte ta en bild på det starkt lysande klotet som dök upp mellan molnen. Det var nästan något magiskt över skenet, som om man kunde höra varulvarna yla och stryka kring husknuten. Vissa människor menar att det är vanligare med insomningsproblem och mardrömmar när det är fullmåne än annars. Det finns en hel del forskning kring hur vi påverkas av ljus och mörker och just månen och mycket information kring den finns på en sida som heter månen.nu
Idag sken solen till och från här i Malmö men det var ingen vidare värme. Jag passade därför på att göra en inköpsrunda och uträtta några ärenden. En ny Smakbox hämtades på paketutlämningsplatsen och växter inköptes bl.a. Bagaget var välfyllt när jag kom hem och då passade det bra med enkaffepaus i växthuset. Där kunde jag sitta med skydd av glasväggarna och ändå vara nära växtligheten.
Efter att nya krafter erhållits var det planteringsdags och några tomatplantor sattes i krukor.  De inköpta jordgubbsplantorna får vänta någon dag innan de får sitt nya hem i trädgården. 
 
Det doftar fantastiskt gott i växthuset från alla citronblommor som pryder trädet där det även dinglar en stor gul citron. Den ser ut som ett ägg och ska omvandlas till en påskkaka om någon dag.
Gul var även dagens middag som hade huvudingrediensen gulbeta.
Gulbetan som fanns i kylen vägde hela 500 gram och räckte till 15 grönsaksbiffar. Några andra ingredienser var det förstås också i smeten jag gjorde. Biffarna serverades till en grönsakssås som blandades med lite överblivna kokta pastaskruvar från igår. Restmat som blev festmat. 
 
 
 Gulbetsbiffar
12-15 st 
 
1 dl ströbröd
1 dl havregryn
2 ägg
2 dl syrad grädde eller annan mjölkprodukt
500 g rivna gulbetor
1 stor riven palsternacka
2 rivna eller hackade gula lökar
½ dl finhackad persilja
1 msk vitlökspasta eller 3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
olja att steka i
  • Börja med att riva och förbereda alla rotsaker.
  • Rör sedan ihop ströbröd, havregryn, ägg och syrad grädde i en skål. Låt det svälla i några minuter.
  • Lägg sedan i resten av grönsakerna och blanda väl. Jag använder mig av det bästa redskapet - händerna.
  • Ta upp en klick smet i taget och forma till biffar. Knappt 1 dl i taget är ett bra mått att utgå ifrån.
  • Stek biffarna i olja på medelstark värme.

Kommentera inlägget här :