Ring, ring bara det kom en signal

Men se det gör det inte. Väntan kan vara svår.
Under tiden knåpar jag ihop veckans matsedel.

Ett tips på att använda rester av ris, bulgur eller liknande.
Lägg det i bröddegen istället för en del av mjölet. Blir saftigt och gott.
De här baguetterna innehåller 3 dl överbliven bulgur.
Brödet blev lite prickigt , men vad gör det?



Matsedel vecka 49 (30 november -6 december)

Måndag:

Linssoppa, mjukt bröd

Tisdag:

Kylskåpsrester

Onsdag:

Tonfiskspaghetti

Torsdag:

Potatis/purjosoppa, äppelkaka

Fredag:

Räkrisotto, baguetter

Lördag:

Lunch: Hemgjorda hamburgare
Middag: Laxsallad, rostat bröd

Söndag:

Lunch: Parisersmörgås
Middag: Köttfärspaj

Veckans dessert: Saffransbullar från Allt om mat
Markerade maträtter går att klicka på för recept.

Bananmuffins

När bananerna blir lite mjuka och tråkiga lockar de kanske inte lika mycket att äta längre. Då är det dags att baka en kaka av dem. Så därför blev det så idag. Oftast tar jag ett vanligt sockerkaksrecept och mosar 1 eller 2 bananer och blandar i smeten. Hur gott som helst när den är gräddad. Men idag fick det bli bananmuffins med hackade hasselnötter i.
Det sägs att vi äter nästan 20 kg bananer per år, inte illa. Det betyder att vi skulle äta en banan var tredje dag och det stämmer nog med mig iaf. Första bananbåten kom till Sverige 1909 samma år som min farmor föddes för övrigt. Minns hur mamma har berättat om det exotiska i att hon som barn fick banan eller apelsin för första gången. Nu tar vi det för givet trots att vi inte odlar sådant i vårt eget land, ännu. Ett annat sätt att använda lite väl mogna bananer på om man inte vill baka är att skala dem och frysa in dem i en påse. Sedan kan de som frusna mixas och blir då som glass. Blanda gärna med frusna hallon som också mixas.

Modern shopping av "gammaldags mjölk"

Var och handlade efter jobbet.  Har fått in rutinen att handla på måndagar och fredagar. Tänk så mycket vårt sätt att handla dagligvaror har förändrats genom åren. Min mamma arbetade många år i olika sorters butiker och de sista innan pensionen som kassabiträde. Hon var med om när det infördes datoriserade kassor och skötte utbildningen för detta på sin arbetsplats. Kassorna medförde att snabbheten ökade och att köerna flöt på snabbare (oftast). Det var ett stort steg att ta när varorna kunde scannas in vid kassabandet. Nu har vi gått ett steg till och kunderna sköter mer av arbetet på egen hand. Jag kommer till butiken, kvitterar med mitt kundkort ut en handscanner och registrerar med den mina köp. Sedan avläses den vid utgången där betalning sker. Smidigt, jo men det finns en del som kan bli bättre. Vissa varor vill inte låta sig scannas, extrapriser syns inte på scannern direkt utan dras senare men sådant går säkert att rätta till. Utvecklingen går ju ständigt framåt.
I veckan hade Åsens mjölk (se min kundvagn) en reklamkampanj i en del tidningar. Där stod att vissa hushåll inte skulle bli förvånade om de upptäckte en dunk mjölk på sin trappa en morgon. Om man inte fick mjölk så kunde den köpas i butikerna. Sanning eller bara smart marknadsföring? Företaget vill ragga nya kunder. Var det månne några som hade den där flaskan utanför dörren och har det sålts mer av deras mjölk den här veckan? 
I min kundvagn hamnade iaf en dunk av Åsens mjölk. 2 liter rymmer den och som du ser på scannern kostade den 17.95. Jag köpte en 1½ liters lättmjölk också till priset av 10.50. Blir en priskillnad på knappt 2 kronor litern. Detta för att få mer gammaldags smak och mjölk som inte är homogeniserad. Alltså nostalgisk mjölk med modern shoppingmetod.