Pumpabiffar och rödsot

Dagens inlägg börjar med ett recept på pumpabiffar för att sedan övergå i en förskräcklig sjukdom.
Nystekta pumpabiffar, sötpotatismos och en myntasås.
 
Igår fick vi ännu en leverans ekologiska och närodlade säsongsgrönsaker hem till vår dörr. Så mycket gott trälådan innehöll. Nu ska här lagas mat och bakas för fullt innan nästa låda kommer om två veckor. Med tanke på rödsoten som jag skriver om senare är jag glad att vi har rent vatten att skölja grönsakerna i. 
 
 
Pumpabiffar
4 portioner
 
500 g skalad och riven pumpa.
Jag hade spagettipumpa.
1 finhackad gul lök
1 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
2 tsk hackade örtkryddor 
Färsk koriander och timjan blev mitt val.
 
 
Allt blandades i en skål med det bästa redskapet.
Rena händer!
Små biffar formades och stektes sedan.
 
 
Rödsot
1773-1784 utsattes Sverige för en stor rödsotsepidemi. Dålig hygien och smutsigt vatten där shigellebakterier fanns spred en fruktansvärd tarmsjukdom som gav blodiga diarréer, därav namnet rödsot. Men man sa även dysenteri om samma sjukdom där många, speciellt barn dog. Bakterierna spreds ofta med vattnet pga obefintiga avloppssystem och när soldater och sjömän återkom från andra länder tog smittorna ofta fart igen. Idag kan en behandling med antibiotika få stopp på sjukdomsförloppet. Rent vatten är förstås en förutsättning för att inte bakterier ska få fäste i nya epidemier. 
En av de rödsotsepidemier som härjade i Sverige startade något år efter att Gustav III hade dött av sviterna då han sköts på en Maskeradbal i Stockholm1792. Samtida med den händelsen och den då rådande epidemin levde i min släkt ett par som träffades, gifte sig och bildade familj.  De bodde i den Småländska socknen Barnarp och hette Jonas Larsson med hustrun Cajsa Johansdotter. Deras vigsel ägde rum i Barnarps kyrka den 24 april 1774. Åtta månader efter vigseln föddes det första av deras tre barn. Den 20 december 1774 såg dottern Ingeborg dagens ljus för första gången.
 
Barnarps kyrka
 
Den lilla familjen bodde på gården Konungsö i Barnarp men redan den 17 juli 1775 drabbades lilla Ingeborg av rödsot och dog knappt åtta månader gammal. Sorgen var säkert stor och att mista ett barn kommer man aldrig över. Jonas och Cajsa fick senare sonen Nils 1776 och dottern Stina 1780.
Att läsa i gamla kyrkböcker, ja böcker över huvud taget inbjuder till att söka upp fakta om allt möjligt. Idag handlade det om sjukdomar en annan gång om brott och straff.
Taggar: pumpabiffar;

Kommentera inlägget här :