Mittiveckangrönt

Grön matlagning har vi haft på hemkunskapen i några veckor nu. Jo, det har förekommit några animaliska alternativ också men det gröna har fått överglänsa. Idag ställde jag fram flera krukor med färska kryddor och sa till eleverna att det bara var att plocka . Gör er mat vacker och frestande och låt ögonen äta, sa jag. Det fungerade.....
På hemmaplan....
Sista dagen i januari är snart över och en hel månads veganmiddagar har nu blivit en god vana som vi kommer att stå fast vid. Visserligen är jag sedan snart tjugo år vegetarian men att ta steget till vegan innebär ändå en hel del förändringar, goda sådana ska tilläggas.
En ny sorts pajdeg stiftade vi bekantskap med igår och den var inte bara lätt att göra utan dessutom väldigt god.
 
Vegansk pajdeg (till matpajer)
3-4 port.
1 burk kikärter (spara spadet)
1 msk jordnötssmör
1 msk kokosolja
½ tsk salt
 2 msk teffmjöl eller annat liknande mjöl
 
Ugnen ska först vara på 150 grader då degskalet ska förgräddas.
När fyllningen lagts i höjs värmen till 200 grader och då tar det ca 30 minuter innan pajen är färdig.
 
  1. Skölj kikärternaoch blanda i en matberedare med resten av ingredienserna. Mixa till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform och nagga den i bottnen. 
  3. Förgrädda ca 15 minuter mitt i ugnen.
  4. Gör under tiden en fyllning.
Jag fräste följande i en stekpanna i rapsolja
1 tärnad rödlök
100 g skuren minimajs
1 tärnad tomat
1 tärnad röd paprika
och kryddade med olika goda kryddor
När pajskalet var förgräddat hällde jag på grönsakerna och sedan 2 dl havregrädde blandat med ½ dl kikärtsspad samt 1 dl riven veganost. Ugnen stod sedan och väntade på att få grädda pajen vilket tog ca. 30 minuter.
Enkelt, gott, näringsrikt och precis i min smak. Lägg därtill lite sallad med hackat äpple och pumpakärnor i.
 
Som fisk men ändå inte
Dagens middag gick inte av för hackor den heller. En gratäng som för tankarna till havet men utan fisk. Sambon fixade ett potatismos och jag gjorde resten. Det skulle vara vitt vin i såsen och fram kom då en flaska "hemtrampat" vin som även räckte som måltidsdryck nu när det är "lillelördag".
Receptinspirationen hämtade jag från tidningen VEGO och det finns ett liknande på bloggen Jävligt Gott. Vår gratäng bestod förutom av moset av en stekt röra betstående av:
190 g tärnad tofu med havsalger i
1 litet hackat fänkålsstånd
1 skivad purjolök
100 g fryst, tinad bladspenat
2 msk ljus soja
salt
svartpeppar
Allt fick fräsa ihop så smakerna gifte sig med varandra.
 
Såsen som sedan hälldes över fyllningen
 
2 dl havremjölk
1 dl havregrädde
½ dl vitt vin
kokades upp
4 msk maizena redning vispades i den varma vätskan så den tjocknade.
slutligen tillsattes 
½ dl hackad dill
salt
svartpeppar
och 2 msk tångkaviar
 
Gratängen gratinerades i ugnen på 225 graders värme i ca 25 minuter.
 

Reklam
 
 
Såg en annons i en av helgens morgontidningar. En helsida som väckte mitt intresse till att gå in på den länk som fanns med. Jag hamnade då på något som kallades för kostministeriet. Jag kunde där läsa att de vill bidra till ökad tillgänglighet för frukt och ökad kunskap om grönsaker. Bra initiativ tycker jag för även om många vet att grönsaker är så himla bra att äta visar det sig att det finns mycket kvar att lära sig och att allt för många äter på tok för lite av det gröna. På websidan fanns också en länk till en rapport kallad FOG 2017 (frukt och grönsaker 2017). Perfekt att använda av eget intresse eller i undervisningssammanhang.
Livsmedelsverkets rekommendation är att vi ska få i oss 500 g frukt och grönt (får plats i två kupade händer) per dag men undersökningen visar att det snarare är runt 360 g som vuxna i Sverige äter.
 
Nu är klockan mycket och det är dags för lite soffhäng med ett avsnitt Sleepy Hollow och till det blir det en fruktsallad.
 
 
 
Taggar: Kikärtspaj, havsgratäng;

Alternativ till än det ena, än det andra

Skolmåltiderna i Malmö serverade idag korvgryta alternativt trädgårdsmästargryta med ett kryddigt matvete. Det låter väl inte helt tokigt? Men eleverna jag tog emot strax efter lunchen rynkade på näsan och sa att matvete är ju inte gott, ris är mycket bättre. Vad gjorde jag då? 
 
Matvete respektive ris till måndagens skollunch satte igång diskussionerna.
Bilderna kommer från ica.se
 
1.
Jo.....
Två förpackningar med de båda livsmedlen hämtades och eleverna fick göra en lista om på vad sätt matvete var bäst eller riset var det. Efter det kunde de förnuftsmässigt köpa, att matvete är näringsrikare, klimatvänligare och även transportmässigt bättre för oss här i Sverige. Det håller blodsockernivån jämnare och ger en större mättnad men smaken hade de svårare att vänja sig vid. Så kanske, kanske blir det lättare nästa gång det serveras matvete om de då sätter alla de där fördelarna framför smaken. Sedan är det bara att vänja sig och rätt var det är är de på gång med en bra kostförändring. Jag själv väljer utan tvekan matvete, bulgur eller varför inte mathavre framför ris.
 
 
2.
 
En annan bra kostförändring kan vara att öka på sitt rotsaksätande genom att istället för att bara göra klyftpotatis så blandas potatisen med rödbetor, morötter, lök eller annat gott som finns hemma. Lite kryddor på det och några stänk olivolja. 20 minuter i 225 grader så är det klart.
Det där är ju så lätt och du har säkert redan fattat hur gott en sådan rotsaksmix är. Blir det rester över kan man änvända det till en pyttipanna eller mixa det och låta det vara med i degen som ska bli matbröd. Ingenting får i onödan hamna i soporna.
3.
 
Vår hemmamiddag idag bestod av de där ugnsrostade rotsakerna och till det gjorde jag bönbiffar med valnötter och svamp  i. God smak, lite knapriga men en aning för smuliga blev biffarna. De som blev över hamnade i kylen och tanken är att de ska användas i lördagens tacopaj. Använd det igen, använd det igen......
 
 
 
Lite hetta om än av den mildare sorten fick vi från den ajvar som serverades till maten. Ett enkelt sätt att få något "såsigt" på tallriken.  Burken fanns med i Smakboxleveransen från innan jul. En mixad blandning av aubergine, paprika och tomater med ättika och kryddor samt socker ger en god sås. Lagom smakrik och inte för stark för mig men inte något vi använder så ofta. Dock är det ett vuxnare alternativ till den trista produkten ketchup.  Det finns många recept på hur man kan göra ajvar själv. Blir det en bra skörd av växthusgrönsakerna i sommar kanske jag testar något av recepten.
 
Faktiskt är det så att det redan har börjat klia i mina gröna fingrar efter att få börja odla igen. För att stilla längtan lite köpte jag för några dagar sedan ett minväxthus där frön kan förgro på fönsterbrädan. Men det är nog aningen för tidigt att sätta spaden i jorden än.


En helg i lugnt tempo

För över ett år sedan öppnades en ny saluhall i Malmö och det var först igår som jag besökte den. Hallen är ett ombyggt godsmagasin från 1898 och det var ett väldigt positivt intryck jag fick när jag äntligen tog mig dit. En hel del butiker som en lanthandel, ostbutik, köttbutik, blomsterhörna och flera restauranger huserar i lokalerna. Det var strax efter lunch vi kom dit och det var fullsatt.
Lite inköp gjordes i lanthandeln och en lunch blev det oxå. Riktigt god falafel i pitabröd med grönsaker passade bra mitt på dagen.
Miniflaskor med Ginger ale, pyttesmå chokladpraliner och vegetabilisk lakrits bara hamnade så där i inköpskassen. Men även en förpackning Teffmjöl som jag länge tänkt köpa. Blev nästan lite turistshopping!
 
På kvällen igår blev det provsmakning av ett te som fanns i en Smakbox innan jul. Ett grönt te med citrus som var kanongott. Jag tillhör gruppen som inte sötar mitt te och det här har en naturlig söt smak, så om du testar Clippers goda te gör det då först utan socker i. Ett extra plus är förstås att det är ett ekologiskt te.
 
Söndag
Städa här och där, stryka lite, posta brev och köpa kattmat och laga mat, ungefär så har min söndag varit. En ny veckomatsedel har sett dagens ljus och den baseras på att i första hand använda sådant som finns i frysen till de olika rätterna. Det är så himla lätt att glömma bort det där köksskåpet och så blir det helt plötsligt överfullt. Till dagens middag plockade jag därför från frysen focaccia som värmdes i ugnen och en låda med hemgjord tomatsås. Såsen kompletterades med sojafärs och hamnade i en moussaka-look alike. 
 
Ugnslådan gjordes genom att jag varvade skivad potatis och broccoli som kokats en stund tillsammans och så den där färssåsen. På toppen hamnade havregrädde och riven "veganost". In i ugnen ca. 20 minuter och så var maten klar. Tillsammans med tzatsiki och brödet blev det en toppenmiddag som hade räckt till fyra personer. Nu blev det även till morgondagens lunch eftersom vi bara var två vid bordet.
 
Min nyårsönskan om att övergå till helt växtbaserat kosthåll har nu i snart en månat inneburit att alla våra middagar varit veganska. Däremot finns vanlig ost fortfarande kvar här i huset på våra frukostmackor och kokta ägg finns till helgfrukostarna. Jag är dock nöjd med förändringen som ändå skett och det är många månader kvar till nästa nyår.
Middagar vecka 5 - 2018
 
Måndag: Pankopanerade svampbiffar, rotsaker i ugnen
Tisdag: Kikärtspaj, kall sås (degen görs av kikärter)
Onsdag: Havsgratäng (recept från Jävligt Gott) 
Fredag: Chili sin carne, grova baguetter
Lördag: Tacopaj
Söndag: Stroganoff med råris