Alternativ till än det ena, än det andra

Skolmåltiderna i Malmö serverade idag korvgryta alternativt trädgårdsmästargryta med ett kryddigt matvete. Det låter väl inte helt tokigt? Men eleverna jag tog emot strax efter lunchen rynkade på näsan och sa att matvete är ju inte gott, ris är mycket bättre. Vad gjorde jag då? 
 
Matvete respektive ris till måndagens skollunch satte igång diskussionerna.
Bilderna kommer från ica.se
 
1.
Jo.....
Två förpackningar med de båda livsmedlen hämtades och eleverna fick göra en lista om på vad sätt matvete var bäst eller riset var det. Efter det kunde de förnuftsmässigt köpa, att matvete är näringsrikare, klimatvänligare och även transportmässigt bättre för oss här i Sverige. Det håller blodsockernivån jämnare och ger en större mättnad men smaken hade de svårare att vänja sig vid. Så kanske, kanske blir det lättare nästa gång det serveras matvete om de då sätter alla de där fördelarna framför smaken. Sedan är det bara att vänja sig och rätt var det är är de på gång med en bra kostförändring. Jag själv väljer utan tvekan matvete, bulgur eller varför inte mathavre framför ris.
 
 
2.
 
En annan bra kostförändring kan vara att öka på sitt rotsaksätande genom att istället för att bara göra klyftpotatis så blandas potatisen med rödbetor, morötter, lök eller annat gott som finns hemma. Lite kryddor på det och några stänk olivolja. 20 minuter i 225 grader så är det klart.
Det där är ju så lätt och du har säkert redan fattat hur gott en sådan rotsaksmix är. Blir det rester över kan man änvända det till en pyttipanna eller mixa det och låta det vara med i degen som ska bli matbröd. Ingenting får i onödan hamna i soporna.
3.
 
Vår hemmamiddag idag bestod av de där ugnsrostade rotsakerna och till det gjorde jag bönbiffar med valnötter och svamp  i. God smak, lite knapriga men en aning för smuliga blev biffarna. De som blev över hamnade i kylen och tanken är att de ska användas i lördagens tacopaj. Använd det igen, använd det igen......
 
 
 
Lite hetta om än av den mildare sorten fick vi från den ajvar som serverades till maten. Ett enkelt sätt att få något "såsigt" på tallriken.  Burken fanns med i Smakboxleveransen från innan jul. En mixad blandning av aubergine, paprika och tomater med ättika och kryddor samt socker ger en god sås. Lagom smakrik och inte för stark för mig men inte något vi använder så ofta. Dock är det ett vuxnare alternativ till den trista produkten ketchup.  Det finns många recept på hur man kan göra ajvar själv. Blir det en bra skörd av växthusgrönsakerna i sommar kanske jag testar något av recepten.
 
Faktiskt är det så att det redan har börjat klia i mina gröna fingrar efter att få börja odla igen. För att stilla längtan lite köpte jag för några dagar sedan ett minväxthus där frön kan förgro på fönsterbrädan. Men det är nog aningen för tidigt att sätta spaden i jorden än.


Kommentera inlägget här :