Linsernas Rolls Rolls Roys till middag

En av dagens Morsdagsgåvor, tack!
 
Det har varit en skön helg. Lördagen tillbringade jag till stor del med mina barn då T. jobbade. Det blev shopping av kläder på Lager 157. En butik med låga priser som var perfekt till sommarens garderobspåfyllning. Både jag och sonen kom ut med varsin välfylld kasse och tunnare plånbok. Sedan var det påhälsning hos ännu en son och hans familj. Där fick vi beskåda två små flickor som var superduktiga på att gunga. Sådant är bra att kunna!
 
Vidare har det varit bokläsande, trädgårdjobb, betygssättande och sådant. En helt ok helg alltså. Blev extra glad när jag såg att "vår" igelkott kikade fram under en buske och att några humlor och bin fick mat från en del av blommorna i trädgården. De har det svårt numera djuren. En del misshandlas av hemska människor och andra blir ihjälkörda. Sedan får bin mindre och mindre växtlighet att hämta nektar ifrån. Det lovar inte gott inför vår framtid då insekter behövs för att vi ska få föda.
 
Inte bara djuren utan även vi ska äta och dagens middag var en god linssås till pasta. Jag använde vad som kallas linsernas Rolls Roys, belugalinser. Receptet på den goda såsen finns här.
Tallriksmodellen för en lakto-vegetarian. Supergott!

Tre veckor kvar till semestern

Men först några helgdagar att slösa bort på allt som gör livet skönt att leva. Det behöver inte betyda mer än att fånga alla sinnenas intryck, supa in dem och förvara i något bra fack däruppe i hjärnan. Sedan kan jag plocka fram dem när livet kan kännas surt, stressigt eller hopplöst. Mindfulnes kallas det, medveten sinnesnärvaro. Kan låta lätt men kräver träning. Att vara här och inte där - nu. Tänker på mina elever som inte kan släppa sina mobiler, precis som småbarn har svårt att lämna nappen. Tänk vad mycket tonåringarna missar av det som sker här och nu. De har snarare mind full än mindfullness. Tänker även på Tindra, katten, som njuter av sina dagar liggande på rygg i en totalt avslappnad ställning. 
 
 
 
Har idag påbörjat min tredje sommarbok, Norr om paradiset av Thomas Engström. En thriller som lovar gott om den håller samma klass som de två föregångarna av samma författare. Redan på en av de första sidorna läste jag detta: 
 
Tre sekunder gick. Något sög till i den tröga luften, något drog ihop sig inför sin egenförtärande kraft. Så färgades den blåsvarta himlen bakom honom kritvit av ett hungrigt, slukande eldhav. Glas krossades, billarm började tjuta, stycken av plåt och plast och människokött for genom natten och fortsatte att brinna i all stillhet där de landade på den varma marken.
Bravo Thomas, du kan konsten att fånga en läsare.
 
 
Intill mig där jag sitter på norrsidan av vårt hus finns några vinrankor som redan börjat visa små klasar av sina frukter, de som till hösten ska bli till vin. Jag tittar, njuter och lagrar i mitt minne. Vilken lycka att ha en egen liten vingård. Ja, den är verkligen i ett miniformat men några flaskor ger den allt i avkastning och med den filial vars druvor vi har tillgång till är vi självförsörjande på enkelt bordsvin. Tack!
Där vid vinrankorna ska jag sitta nu i helgen och läsa min bok.
 
Nu ska kvällens middag fixas. Det blir pizza med ost, tomat och sparris på. Vanlig jäsdeg, hemkokt tomatsås, stekt/ grillad sparris, stekta halloumitärningar och vanlig riven ost samt goda kryddor. 
 
Så här blev resultatet av fredagspizzan som även räckte till några matlådor.
 

En eftermiddag i köket

Igår var jag barnbarnsvakt några timmar och när jag åkte hem igen var det i sällskap med en stor påse rabarber. Sådant är alltid trevligt!
Påsen med sitt innehåll kom väl till pass idag då jag var ledig några timmar under eftermiddagen. Dessutom var det lite småkallt och mulet ute så jag placerade mig i köket för att producera ditten och datten.
Först skar jag sköljd rabarber i bitar och förpackade i påsar som nu ligger i frysen. De kan sedan användas när en paj, rabarberdricka, kräm, rabarberbröd, vin eller annat ska göras. Att spara för framtiden är alltid bra.
 
Sedan plockade jag fram ett recept som jag sett i tidningen Vi i villa, som kom i brevlådan för några dagar sedan.
Enligt deras recept ska hallon och rabarber ligga i botten av en pajform och sedan ska en smulig deg läggas på samt slutligen vit choklad rivas på toppen. Säkert fantastiskt gott!
Jag gjorde lite tvärt om.
  • Min version var att först att blanda frusna hallon med skuren rabarber och rårörsocker samt potatismjöl plus 100 g hackad mörk choklad. Mängder enligt länkens recept.
  • Sedan gjorde jag smuldegen av vetemjöl, rårörsocker, flagad mandel, vaniljsocker och smör.
  • Därefter fördelade jag smuldegen i botten på 15 aluminiumformar. Det blev 2 msk i varje form. På degen hamnade bären som den mörka chokladen redan fanns i. Visst ser det läckert ut?
  • Slutligen fick ugnen jobba. I 225 grader gräddades de små pajerna som var färdiga efter ca. 15 minuter.
  • Provsmakning var något som bara var tvunget att göra. Jag vände formarnas innehåll upp och ner som syns på bilden. En glasskula till passade bra. Vaniljsås hade varit minst lika gott.
Resten av pajerna har hamnat i frysen för att kanske bli en god dessert på söndag när alla mammor ska firas.
 
Kladdkakemuffins -igen
 
För några veckor sedan bakade jag kladdkakemuffins och lade ut receptet här på bloggen. Här är det receptet.
På den kommande elevfesten som jag tidigare berättat om är det meningen att vi ska ha sådana muffins som ska dekoreras med grädde och strössel. Det ska bakas ca. 200 st. och därför hade jag som en hemuppgift till mig själv att provbaka ännu en gång för att se att mängder och tider verkligen fungerar. Det funkade ännu en gång!
Dagens recept är:
 
Nu är det inte meningen att det ska frossas i sötsaker utan sådant hör till festtillfällen. 
Tänk på att små barn inte bör äta rabarber eftersom de innehåller oxalsyra.
 
Visa fler inlägg