Ärtig grönsakssoppa

 
Idag var det dags att testa gula ärter från Gogreen. Billigt är bra och gratis är ännu bättre. :)
Som testpilot hade jag fått en kupong att hämta en förpackning ärter med. Min uppgift var att koka soppa och ta en bild på den och att sätta betyg på produkten. 
 
 
Den här veckan har mina åttor gjort linssoppa med en Mexikansk touch och jag hade planerat att göra något liknande som torsdagssoppa hemma. Så kom det där testpaketet emellan. Men varför inte göra en kombination av lins- ärtsoppa? En koll i förråden visade att det inte skulle bli några problem och där fanns även färsk babyspenat om senare skulle hamna i soppan den med. Så därför var det bara att skrida till verket. Bilden på soppan har du redan sett och receptet blev som följer:
 
Ärtig grönsakssoppa 4 port.
 • 1 gul tärnad lök 
 • 3 potatisar i små tärningar
 • 1 riven morot
 • 1liter vatten
 • 2 buljongtärningar
 • 50 g skuren färsk spenat
 • 3 dl ärter, readyin5
 • salt och peppar
 1. Fräs löken i en stekgryta. Tillsätt potatisar och moroten. 
 2. Häll över vatten och buljongtärningar. Koka upp.
 3. Lägg i spenat och ärter.
 4. Koka i 12-15 minuter under lock så ärterna mjuknar.
 5. Smaka av med salt och peppar.
Servera ett gott bröd till och gärna nystekta pannkakor efter.
 

Blir så glad....

 
 
..när mina recept används. 
Jag har en receptsida på Kokaihop.se och även där heter jag Skrivis. Strax under hundra recept har jag lagt upp på min sida där, men inte lika ofta numera då jag använder den här bloggen i första hand till mina recept. När någon satt betyg eller lagat och tagit en egen bild på en av mina rätter får jag ett mail om det. Då blir jag glad eftersom en sådan respons gör att det blir extra kul att dela med sig av recept. Idag fick jag veta att mina cookies och chokladbollar provbakats. Vilka gottegrisar en del av oss är ibland!
Vill du också se vilka kakor som jag syftar på?
 
 
 Här en annan god kaka att testa - Manges kakor
 
Passar på att ge ett lite mattips när jag ändå är här.
Om en stuvning ska göras lite godare och smakrikare kan man smälta ner en halv ask smaksatt mjukost i den. Igår hade vi en en stuvning med broccoli och andra grönsaker och då passade jag på att smyga ner örtkryddad ost. Till stuvningen serverades bl.a. stekt  halloumi. Mycket gott, men kanske i saltaste laget och nu förstår jag varför jag varit så törstig idag.
 
 
 

Vem kom först?

Hönan eller ägget? Den ständiga frågan, men i det här fallet såg jag hönorna först och köpte äggen sedan.
Vi var och hämtade ved i lördags, på en gård utanför Lund. Närmare bestämt i Hällestad i närheten av Veberöd. Det blev inte bara ved som köptes då det visade sig att det fanns en gårdsbutik också som hade fina varor. Ägg, potatis.lök, torkade champinjoner och honung köptes. På svamppåsen fanns en webbadress till Hällestad svamp som har sina lokaler i ett av husen där vi var. Allt som såldes i butiken var kravodlat och närproducerat. Hönorna levde som frigående utehöns. Jag kunde inte låta bli att gå och prata med dem lite och såg då att en av dem befann sig utanför den stora inhägnaden de hade att vara i. - Ingen fara, sa bonden, en höna som vet var maten finns går inte långt iväg. Fantastiskt att veta att äggen på bilden har jag de fina hönsdamerna att tacka för. Tacktacktackatack.....
 

 
 
När veden var inlastad och staplad där vi har vår förvaring till kommande kamineldande, tog jag ett steg tillbaka och tänkte på hur RIK jag var som kunde ha allt detta framför mig. Bostad, värme, mat och människor jag verkligen älskar finns omkring mig. Alla prylar i världen kan inte ersätta de basala behoven man har.
Med detta i åtanke är det lite ruskigt att tänka på julstressen som närmar sig för många. Julpusslet som ska gå ihop med tider, prylar och ork (och pengar). I min närmaste familj har vi enats om att inga vuxna ska uppvaktas med paket utan endast de små barnen. Som den mormor/farmor jag är till 5 småttingar går jag kanske förlorande ur det, kan tyckas. Så är det nu inte alls för det är allom känt att det är bättre att giva än att taga. :))
 
Idag är det måndag vilket betyder en ny meny för den kommande veckan.
 
Matsedel för vecka 48
 
Måndag: Hirsbiffar, potatismos, rivna morötter
Tisdag: Couscous, grönsaksröra + bacon eller halloumi
Onsdag: Tomatpasta med parmesan
Torsdag: Linssoppa, pannkakor
Fredag: Limequorngryta, pressad potatis
Lördag: Mat på annan ort
Söndag: Kikärts/morotsbiffar, potatisgratäng
 
Bakeriet:

Sockerkaka av Hällestadsägg
Rågsiktsbaguetter
Saffransbisquotti (byt ut kardemumma mot 1 pkt saffran)
Havrekex med kummin (bra present)
 
Svampstuvningen som sedan hamnade i lasagnen är på gång.
Jag har fått förfrågan om att lägga upp receptet på svamplasagnen som serverades en dag i förra veckan. Mitt nästa inlägg tar upp det och jag kan berätta att en av de ätande runt bordet sa: - Den här måste du gör flera gånger. Visst blev jag glad! 
 
Visa fler inlägg