Kumminkex är superlätta att baka

 
Egentligen heter de havrekex men eftersom jag valde att tillsätta kummin i degen fick de heta just Kumminkex. Det var alltså provbakning för att se om det var ett bra recept att använda på jobbet med eleverna. Resultatet blev kex som var lätta att baka, gick snabbt att grädda och var riktigt goda. Kumminsmaken passade alldeles utmärkt och jag kommer att testa med andra brödkryddor vid senare tillfälle. Vi smakade de nybakade kexen med vanlig ost och med ädelost och det var sååååå gott. Receptet ger ca. 25 st kex som får plats på en plåt men eftersom det går så fort att baka dem gjorde jag dubbel sats. De förvaras bäst i en plåtburk som placeras där det är rumsvarmt.
 
Kumminkex ca. 25 st.
Ugnen  200º
  • 75 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 1½ dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kummin
  • 1 krm salt
  1. Ugnen värms och bakplåtspapper placeras på en plåt.
  2. Smöret får smälta i en kastrull.
  3. Mjölken tillsätts i smöret och kastrullen tas från värmen. Svalna lite.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Häll över smörblandningen och blanda snabbt med en sked.
  6. Ta upp degen på en bänk och arbeta den lite till en deg.
  7. Kavla ut degen till en rektangel.
  8. Skär med hjälp av en degskrapa degen i 25 bitar som flyttas över plåten. 
  9. Nagga bitarna med en gaffel.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
 
 
 
 
Dagens middag blev inte så tokig. Det var nystekt falafel med en couscous som blandades ner i en stekt grönsaksröra betående av:
  • 150 g skivade färska champinjoner
  • 10 cm finskuren purjolök
  • 150 g små broccolibuketter
  • ½ dl grovt hackad sötmandel eller solrosfrön
  • 1 dl russin
  • 2 dl salsasås
  • salt och peppar
  • lite chilipeppar
  1. 2 dl vatten kokas upp och i det hälls 2 dl couscous som får svälla 5 minuter. Kastrullen ska inte stå kvar på den varma plattan när grynen sväller.
  2. Couscousen blandas ner i grönsksröran strax innan serveringen.
  3. Servera med en klick naturell matlagningsyoghurt.
Den här mängden räckte både till dagens middag till tre personer, och det blev ändå någon lunchlåda över.
 
 
 
 
 
 
Taggar: kumminkex, orientalisk couscous;

Kommentarer :

#1: Jonas

Stort tack för tipset! För det där kommer jag att få stor nytta utav ^^

skriven

Kommentera inlägget här :