Sakta jag gick genom stan

Igår hade jag ett ärende i centrala Malmö. Det blev kollektivtrafik halva sträckan dit och promenad resten. Men eftersom det var ett strålande höstväder promenerade jag de 6 kilometerna hem och bussarna fick passera mig. Under promenaden kom Monica Zetterlunds sång till mig och jag nynnade lite tyst. Enda problemet är att "Sakta vi går genom stan" handlar om Stockholm och inte om Malmö. Men vad gör det?
 
Det började med frukost.....
Inte helt ovanligt handlade en del av nyheterna denna morgon om covid och vaccineringar. Pandemin var även anledningen till gårdagens ärende för mig. Våren 2020 hade jag ett tandläkarbesök inbokat som ställdes in då folktandvården inte kunde ta emot patienter, eftersom de inte hade material för sin verksamhet. "Vi hör av oss när det blir dags" meddelade de mig. 1½ år senare fick jag nu ett besked om att kunde jag komma för att få min behandling, men hos en annan tandläkare.
Igår var det dags.
Platsen dit jag skulle bege mig ligger i gamla fina kulturkvarter i centrala Malmö.Tyvärr har många hus rivits och ersatts av moderna tempel, som detta i kvarteret Jerusalem.
Min behandling gick snabbt och smärtfritt och när jag kom ut från tandläkare till friheten igen sken solen och jag bestämde mig för att promenera hem. Promenaden dokumenterade jag med bilder i mobilen. Först passerade jag Paulibron som finns över Malmö kanal. Sedan kom jag in i den lummiga Rörsjöparken. 
Parken sägs ha fått en låg prioritet då man i slutet på 1800-talet hellre byggde bostäder än skapade en park på platsen. Men nu finns den där som en lång trädsträng utefter alla kvarter med flerfamiljshus byggda i tegel.
Mitt i parken öppnar det upp sig och där står den majestätiska sexkantiga Sankt Paulikyrkan. Den blev färdig 1882 under kung Oscar II:s tid. I den kyrkan döptes mina äldsta barns farmor Kärstin 1928. Hon lekte säkert där i parken som barn men som vuxen hamnade hon i Småland. Inte så långt från kyrkan gick parkarbetare med stora lövblåsar och skapade stora höstfärgade högar.
När jag passerade kyrkan och parken tänkte jag att det nu finns två nya små Kerstinar som kan sparka i Malmölöven. De är mina barnbarn tillika barnbarnsbarn till den ursrungliga Kärstin.
Promenaden gick vidare och vart jag än hamnade fanns det elektrifierade sparkcyklar att hyra. Vad är det för fel på att gå? Nåja, så är det bara......
Jag närmade mig Värnhem där det finns ett stort köpcentrum som invigdes 2009 men som inte klarat av att behålla sina kunder. Jag gick in för att se om det fanns någon butik av intresse för mig men det gjorde det inte så efter att ha läst på skyltarna var jag lika snabbt ute igen.
En bit ifrån köpcentrat är det andra sorters butiker men inte ens de lockade mig igår.
Nu befann jag mig på Sallerupsvägen som går från Värnhem hela vägen ut till mitt område Riseberga och sedan till Södra Sallerup. I helgens Sydsvenska Dagbladet fanns en artikel om just denna by som ligger i östra Malmö. Läs gärna här.
Längs mitt promenadstråk finns en hel del tvärgator med trafikljus och här blev jag stående vid ett av dem. Då passade jag på att ta en bild upp mot det hus som min yngsta son bodde i när han flyttade hemifrån. Katrinelund heter området. Synd att han inte bor där längre för då hade jag kunnat besöka honom för en liten promenadfika.
Några hundra meter längre bort kom jag till en bensinmack där jag noterade bränslepriset för dagen. Med moderna tiders klimattänkande går det inte undgå tanken på hur mackarna ser ut i framtiden. Min egen bensindrivna bil sålde jag för en dryg månad sedan och väntar nu på en leverans i form av en elbil.
Här har jag kommit till det som kallas Inre Ringvägen vilket bara motorfordon får köra på och under. Som gående eller cyklist får jag istället välja vilken omväg jag vill ta för att egentligen komma rakt fram. De här skyltarna finns utanför Östra kyrkogården. Jag skulle mot Toftanäs men kan välja på att gå mot Lomma och Bulltofta eller mot Rosengård. Det blev det senare valet. Under Ringvägen finns en tunnel och sedan var det bara att fortsätta mot målet. Som det synsr på kartan som mobilens hälsoapp ritade åt mig gick promenaden i en lugn takt, drygt en timme tog de nästan 6 kilometerna. Vägkorsningar och fotostopp är gröna.