Några trötta bananer på ett fat

 
 
Sitter och tittar på tre trötta bananer på bordets fruktfat. Vi fick en stor klase ekologiska bananer i förra torsdagens  frukt- och gröntlåda och nu börjar de sista se lite väl molokna ut. Bananer är som säkert alla vet den populäraste frukten kanske för att den har en så söt smak och är lättuggad. Dock gäller det att inte glömma kvar dem i sin väska. 
Under veckan som passerat har baner från torsdagsleveransen använts som ätfrukt, till vardagsbakelser (sockerkaka+grädde+bananer) till frukostyogurten och igår till smoothie. Ändå är det tre bananer kvar!!!
 
Astrid äter banansmoothie på egen hand. Gäller att träna inför kommande dagisdebut. 
 
 
Ett tecknat barnrecept på smoothien Och i bakgrunden inspirationsletande av andra bananrecept.
 
Den nya tidningen Buffé som ICA ger ut, innehöll ett recept på Bananabread, som ska vara en blandning av bröd och kaka. Det blir perfekt att testa idag. Där försvinner två bananer. Återstår nu endast en banan.
Återkommer med receptet och bilder senare idag. Först ett besök på IKEA. Där ska det köpas en gardinstång bl.a.

Här är det utlovade receptet och bild på det goda brödet.


Bananbröd
1 st

Blanda ingredienserna i en skål och blanda efter hand.
Häll det sedan i en smord brödform och grädda i ugnen.
200 grader i ca. 50 minuter.

2 dl havregryn
3 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 mosade bananer
0,5 dl mörk sirap
2,5 dl filmjölk

Låt det nybakade brödet svalna invirat i en bakduk.

Det är ett ganska sött, saftigt bröd med härliga fibrer i. Något att ha till ost och grönsaker men kanske inte att äta varje dag.


 
Taggar: Bananbröd;

Sportlovet 75 år

Bilden från 1940-talet hittade jag här
 
"Vintern 1940 var det krig i Europa och svinkallt i Sverige. Samt ont om bränsle. Tre minusgrader i Malmö den 3 mars. Samma dag förbjöds ”central varmvattenberedning” så att det bara kom kallt ur kranen. Och landets skolor stängdes, för att man skulle slippa värma upp dem."
 
Så börjar en artikel i tidningen 
 Klicka på loggan så kan du läsa hela artikeln.
 
Vidare går att läsa: 
 
"Det första kokslovet varade i tre veckor. Härligt, tyckte eleverna – tills de fick veta att den förlorade lektionstiden skulle tas igen i juni."

I 75 år har alltså det som startade som kokslov och sedan blev sportlov eller vinterlov funnits. Jag läste för någon vecka sedan att merparten av de resor som bokas till den här veckan går till varmare platser och de som stannar hemma befinner sig säkert inomhus där det är varmt också. En rundfrågning bland mina egna elever tydde på att de flesta villa sova länge, vara uppe länge och umgås med sina vänner (många via skärmen).
 
Vid tre tillfällen den här veckan har jag befunnit mig på Bulltofta motionscenter och där har varit mindre aktivitet än innan lovet och knappast några yngre alls. Då erbjuds ändå de som är  mellan 15 och 17 år att träna för 10 kronor. Men det finns ju andra aktiviteter. Därmed inte sagt att ett lov inte behövs men vi kan nog skrota ordet sportlov. 
 
Mitt sportlov 2015
Personligen har den här veckans avbrott varit mycket behövligt. Även jag har kunnat sova längre men inte varit uppe så mycket längre och kanske har jag haft lite mer "skärmtid" av den privata sorten.
De första veckorna det här året har varit starkt psykiskt påfrestande på jobbet och jag glömde bort mig själv nästan helt. Nu känner jag att jag hittar mig själv igen som en spillra som behöver väckas till liv igen för att klara nästa utmaning fram till påsken.
Jag har hunnit göra en hel del pappersjobb som vi lärare har hela tiden och även konstruerat två prov i konsumentkunskap. Några steg till i en webbkurs jag går har avverkats. Den handlar om bedömning och betygssättning. Fortbildning är viktigt men glöms oftast bort på arbetsplatsen ( fattar inte varför ) därför får man göra den av eget intresse på sin fritid. Man lär så länge man lever heter det ju. Hmmmm
 
 
 
Mer från veckan
Några stolar har klätts om, varav en extra fin till Tindra. Födelsedagspresenter till barnbarn har inhandlats, här har städats, tvättats och strukits. Mat har lagats och bullar bakats. Tänk så mycket man hinner med på en vecka när den där resan till och från jobbet och timmarna på detsamma inte slukar av dygnets tidstillgångar! 
Samtidigt är jag glad att jag har mitt jobb som är ett av de bästa - lärarens.
 
 
Soppa är sportlovsmat
Igår var det torsdag och soppdag. En grönsakssoppa med mycket smak blev det då. En soppa är perfekt att ta med i en termos på utflykter. Tillsammans med en smörgås får man krafter när de som bäst behövs.
Jag plockade fram olika rotsaker och grönsaker från kylen och satte fart på hushållsmaskinen som fick göra rivjobbet. Under tiden kokade jag upp vatten och buljong. Därefter ner med allt det rivna och kryddor, sedan skötte sig soppan själv i 20 minuter. En provsmakning för att avgöra om mer kryddor behövdes och sedan var det middag.
 
Riven rotsakssoppa
4 portioner
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 potatisar
  • ½ kålrabbi eller en bit rotselleri
  • 100 g vitkål
  • 1 liten purjolök
  • 3 msk tomatpure
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • klippt persilja
PS! Du kan använda vilka rotsaker och grönsaker som helst i din soppa.
Taggar: Riven rotsakssoppa;

Fettisdagen med minisemlor

Idag och endast idag är det ok med en semla. När jag var liten var det just på fettisdagen som semlorna började säljas, eller sa man ens semlor då? Fastlagsbullar var nog det vanligaste namnet. De såldes alltså på fettisdagen och de kommande tisdagarna men det dröjde inte länge förrän de populära bullarna spred sina försäljningsdagar. Jag tycker nog att det är lite synd och hade hellre sett att man fick längta till den där speciella dagen, precis som födelsedagen eller julafton. Själv nöjer jag mig med en liten semla just för traditionens skull, men vill någon äta flera så inte mig emot. 
Så här blev våra hemgjorda minisemlor som smakade bra till kaffet efter middagen.
 
Hembakade semlor
 
Middagen var idag en snabbrätt från Linas vegetariska matkasse. Dumplings med en sallad, matvete (skulle varit jasminris) och en stark vinägersås till det. Vi gav rätten 3 av 5 poäng. Fyllningen i dumplingsarna (kan det heta så) var lite trist och smaklös, salladen var däremot toppen med sockerärtor, gurka, rödlök och myntablad.
Nu sitter jag och strecktittar på en serie som heter Lie to me, på Netflix. En skål med popcorn och ett litet glas vitt vin till det känns lyxigt. Men vadå, är det semester så är det, i alla fall ikväll!
 
 
Här kan du se en trailer frrån serien.
 
Taggar: minisemlor;