Yippie, jag vann!

 
 
Vilken tur jag har som igår fick veta att jag vann en dag på spa för två personer. Lunch och någon form av massagebehandling ska vi få. Allt detta för att jag träffade rätt med min limerickmotivering. Platsen dit vi ska är The Lodge i Genarp. Så glad jag blev för detta, som blir ett perfekt sätt att avsluta sommaren på.
 
Men ännu är det några veckor kvar innan min jobbvardag tar vid igen och jag försöker att ta tillvara tiden på bästa sätt. Än betar jag av något på min lista, ibland sitter jag i en solstol och läser eller gör någon utflykt och ibland påtar jag i trädgården som det heter. Vädermässigt går det upp och ner men att kunna styra över sin dag är ändå det bästa.
 
Är du sugen på nåt gott?
 
 Jordgubbar med naturell yoghurt eller kvarg och fröcrax.
 
Fröcrax
4 portioner
 
3 msk pumpakärnor
3 msk solroskärnor
1 msk sesamfrö
2 msk kokosflingor
3 msk honung
 
Blanda och värm allt i en stekpanna. Stek några minuter tills det får färg.
Häll sedan upp det på ett plåtpapper och låt det svalna och stelna.
Bryt sedan craxen i mindre bitar.
 
 
Om du undrar hur det smakar kan jag säga att i mitt smakminne dök det här upp.
Fast den hemgjorda varianten är inte lika söt som tur är.
 
 
 

Fruntimmersveckan med många godsaker från köket

 
Nu pågår fruntimmersveckan som ofta brukar vara en regnig period på sommaren och om man läser i Bondepraktikan kan kommande väder spås under de olika dagarna. Fruntimmersveckan är sex kvinnliga dagar på raken som kantas av Fredrik och Jakob. Det är Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. 
Bondepraktikan är en handbok om traditioner och tips för bönder som först kom ut inTyskland 1508 för att i mitten  på 1600-talet ges ut på svenska. 
Det är inte helt ovanligt att den här veckan förknippas med fikande och att recept på diverse bakverk pryder tidningarnas framsidor och numera även bloggarnas inlägg.
Ett av mina bidrag är en snabbt gjord kaka som är mer som ett mellanting av muffins och vetebröd. Den ska ätas nybakad då den är som bäst men visst kan den sparas några dagar - om det blir något över.
 
 
Kakan serverad med jordgubbar köpta på Sularpsfarmen.
 
Kardemummakaka
10 bitar
 
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk krossad kardemumma
75 g smält smör
2 dl mjölk
ev. 2 msk pärlsocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform som rymmer 1½ liter.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  4. Tillsätt smöret och mjölken. Rör snabbt ihop till en smet. Överarbeta inte!
  5. Lägg smeten i formen och strö över pärlsockret. Jag hoppade över detta och pudrade med florsocker när kakan var färdig istället.
  6. Grädda ca. 25 minuter mitt i ugnen.
 
Jordgubbarna som vi hade till kakan var de godaste jag ätit sedan jag var barn. Härligt mörkröda och med massor av smak. De köptes i lördags i en gårdsbutik mellan Lund och Södra Sandby, som heter Sularpsfarmen. Där fanns förutom jordgubbarna mängder av ekologiska frukter och grönsaker , blommor, godis, bröd och piroger mm.
Piroger köpte vi med oss hem och åt uppvärmda i vårt växthus på kvällen. Supergoda var de och fyllda med tomater, maskrosor och kryddor. "Mamma har bakat dom" fick vi veta av en av de som driver farmen. 
 
 
Tillsammans med lite plockmat passade jordgubbarna också.
Det gäller att njuta när det är säsong!

100 år idag

Kan man säga Grattis till en person som inte lever längre? Jag vet inte men gör det ändå.
Grattis Mormor som skulle bli 100 år idag.
Hon föddes 1915 men dog av TBC redan 1940, då min mamma var drygt 6 år. Jag fick alltså inte förmånen att träffa mormor och har inte sett så många fotografier på henne. Men jag har ett i min ägo som jag tittat på många gånger. Det togs i Ronneby 1937.
 
Min mamma och mormor 1937
 
Varje gång jag tittat på bilden har jag slagits av hur vacker mormor är men det är inte förrän på senare år jag märkt hur ung hon var och hur lite jag egentligen vet om henne. Önskar jag fått förmånen att träffa henne och lära känna henne men inte ens mamma hann ju göra det ordentligt. Dock har jag ju mormor i mina gener så på det sättet lever hon vidare. 
 
Visa fler inlägg