Fruntimmersveckan med många godsaker från köket

 
Nu pågår fruntimmersveckan som ofta brukar vara en regnig period på sommaren och om man läser i Bondepraktikan kan kommande väder spås under de olika dagarna. Fruntimmersveckan är sex kvinnliga dagar på raken som kantas av Fredrik och Jakob. Det är Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. 
Bondepraktikan är en handbok om traditioner och tips för bönder som först kom ut inTyskland 1508 för att i mitten  på 1600-talet ges ut på svenska. 
Det är inte helt ovanligt att den här veckan förknippas med fikande och att recept på diverse bakverk pryder tidningarnas framsidor och numera även bloggarnas inlägg.
Ett av mina bidrag är en snabbt gjord kaka som är mer som ett mellanting av muffins och vetebröd. Den ska ätas nybakad då den är som bäst men visst kan den sparas några dagar - om det blir något över.
 
 
Kakan serverad med jordgubbar köpta på Sularpsfarmen.
 
Kardemummakaka
10 bitar
 
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk krossad kardemumma
75 g smält smör
2 dl mjölk
ev. 2 msk pärlsocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform som rymmer 1½ liter.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  4. Tillsätt smöret och mjölken. Rör snabbt ihop till en smet. Överarbeta inte!
  5. Lägg smeten i formen och strö över pärlsockret. Jag hoppade över detta och pudrade med florsocker när kakan var färdig istället.
  6. Grädda ca. 25 minuter mitt i ugnen.
 
Jordgubbarna som vi hade till kakan var de godaste jag ätit sedan jag var barn. Härligt mörkröda och med massor av smak. De köptes i lördags i en gårdsbutik mellan Lund och Södra Sandby, som heter Sularpsfarmen. Där fanns förutom jordgubbarna mängder av ekologiska frukter och grönsaker , blommor, godis, bröd och piroger mm.
Piroger köpte vi med oss hem och åt uppvärmda i vårt växthus på kvällen. Supergoda var de och fyllda med tomater, maskrosor och kryddor. "Mamma har bakat dom" fick vi veta av en av de som driver farmen. 
 
 
Tillsammans med lite plockmat passade jordgubbarna också.
Det gäller att njuta när det är säsong!
Taggar: Kardemummakaka;

Kommentera inlägget här :