Ord som upplyser mig om en svunnen tid

Jag skulle göra en rotfruktsgratäng och skulle skala samt skiva olika rotsaker. Jag satte mig därför i trädgården då denna syssla kunde göras utomhus i skuggan under ett träd. Rotsakerna var egenodlad potatis i sällskap av gulbetor, morötter, palsternacka, kålrabbi men även en bit purjolök. 
Som sällskap startade jag en pod på mobilen. Anders Lundin som gjort sig känd både via radio och Tv är även utbildad historielärare och har ett behagligt sätt att förmedla sina kunskaper på. I många avsnitt av poden Svenska folkets historia kan man lära sig eller fördjupa sina kunskaper om ett Sverige som varit. I avsnitten berättar han om ett ämne eller en händelse, oftast tillsammans med någon "expert" på ämnet. 
Där satt jag med mina rotsaker i en vattenskål och förflyttades till 1700-talets Stockholm. Poden handlade om "Barn för länge sedan", och hur synen var på de små då. Det berättas om barnhus, spinnhus, stölder, barnarbete och godsakslängtan. Har du en halvtimme över så rekommenderar jag dig att lyssna på något avsnitt ur Svenska folkets historia. Passa på att ta en promenad, göra en rotfruktsgratäng eller slut bara ögonen och luta dig tillbaka i en skön stol och res i tiden.
 
 
bild av barnhus
Så här såg barnhuset på Drottninggatan 158 i Stockholm ut. Det byggdes på 1630-talet och revs 1885. På Riksarkivets websida finns mer att läsa om huset där uppfostran skulle ske av föräldralösa barn och andra barn vars föräldrar inte klarade av att försörja dem. 
 
 
Den färdiga rotfruktsgratängen serverades med biffar gjorda av röda linser och anammas formbara vegofärs. Mat som ger bra näring men också är snäll mot miljön. Klimatsmart alltså!
 
Taggar: Svenska folkets historia;

Sommarlitteratur och vattenstänk

Ännu en bok har påbörjats och dess titel passar en solig om än blåsig sommardag som idag. Mitt mål brukar vara att hinna med minst tio böcker varje sommar och det här är den nionde sedan maj, så jag kommer med all sannolikhet nå målet i år.
"Ett jävla solsken" är en biografi av Fatima Bremmer om Ester Blenda Nordström (1891 - 1948), rikemansdottern som blev en journalist, klädd i byxor och kringresande på sin motorcykel. Hon var säkert Sveriges modigaste reporter när hon var som mest aktiv och hon reste över fyra kontinenter för att göra reportage till Svenska tidningar. I oktober 1948 dog Ester Blenda Nordström i sviterna efter en lunginflammation.
2019 och 2020 hade Skarhults slott som ligger i närheten av Eslöv en utställning om Ester Blenda och vill du veta mer om henne så  läs här om utställningen.
Bok nummer åtta som jag nyss läst ut var "Den saknade systern" av Lucinda Riley. En riktig tegelstensbok och den sjunde boken i en serien om de sju systrarna. Varje bok handlar om olika systrar där alla blivit adopterade och där deras adoptivfar nyss dött. De söker då efter sina biologiska rötter som finns på olika platser i världen.Författarinnan Lucinda Riley dog endast tre veckor efter att den sjunde boken gavs ut, den 11 juni 2021. Strax efter hennes bortgång meddelades det att hennes son kommer att sammanställa en åttonde och avslutande bok i serien om systrarna. Hans mor lär ha invigt honom i sina tankar kring en kommande bok och samlat på sig material till den.
 
Bad hör sommaren till
 
Även om jag själv inte tillhör de stora badfantasterna så är det kul att titta på när barnbarnen tjuter av glädje då de gör volter eller simmar i en pool inte så långt härifrån. De är så kunniga och har så skoj!
Vid ett besök igår doppade jag fötterna i vattnet och förväntade mig lite kyla men det visade sig vara 30 grader varmt. Annat var det när jag själv som sexåring gick i simskola. Det var i kallbadhuset i Handskerydssjön i Nässjö (se bilden) .Ett kallbadhus innebar att bassängerna var byggda i huset som stod på pålar direkt i sjön. När simsäsongen började var det ganska kallt i vattnet och vinden kunde blåsa ordentligt men det var bara att bita ihop. Jag kommer än idag ihåg känslan när jag upptäckte att det fanns fisk i bassängen. Sådant slipper barnen idag i de skyddade poolerna på hemmaplan.
 
Min mamma kunde inte simma och berättade att hon aldrig fick vara med på simlektioner för sina morföräldrar som hon bodde hos. Då bodde hon ändå i Ronneby vid havet men hennes egen mor som dog 1940 tyckte om att vistas i och vid vatten. Bilden visar min mormor Gulli (20/7 1905 -  23/7 1940) när hon var i femtonårsåldern och tog en paus på en sten i Blekinges vatten. (ca.1930)
 
 


Escape at Dannemora

Jag börjar dagens inlägg med att tipsa om en HBO-serie som nu även finns på SVT-play. Den heter Escape at Dannemora och bygger på historien när två livstidsdömda fångar rymde från Clinton fängelset i delstaten New York. Detta skedde 2015 och fängelset som anses vara ett högsäkerhetsfängelse, nu USAs tredje äldsta fängelse efter Auburn och Singsing, hamnade i medias sikte. Dock måste jag erkänna att det undgick mig helt men kanske det var så att det inte var av något större nyhetsvärde i Sverige då.
Serien är producerad av Ben Stiller och "fångade" mitt intresse direkt, både dramaserien men även själva fängelsets historia. Se den!
 
 
Som sagt, titta på hur livet kan levas på ett enormt fängelse inte så långt från gränsen mot Canada. Jag har grävt en hel del de senaste dagarna för att få veta om bakgrunden till platsen Dannemora och dess fängelse.
 
På 1830-talet upptäcktes järnfyndigheter i trakten av sjön Chateugay och det lockade bosättare som sökte lyckan i Amerika på den tiden. Många kom från Sverige.
 
 
En del köpte områden för att starta gruvdrift, till en kostnad av $ 100. Bosättare gav byn de bildade namnet Dannemora. Så här står det i en historieblogg om Dannemora. (se länken)
 
The name "Dannemora" is a combination of two words. "Danne" derives from the name given to the early settlers in Sweden. They were from Denmark thus the name Danne's, or Danes as they are called today. "Mora" describes the Fenny Spruce Tree found in Sweden.
 
Järn hittades men det behövdes arbetskraft för att få fram det, då de egna byborna inte räckte till i antal. 1844 skulle ett nytt statsfängelse byggas och vad passade då bättre än att låta fångarna arbeta som gruvarbetare. Så blev det och den första fångvaktaren som fick tjänst där blev han som en tid sökt efter en lämplig plats för fett nytt ängelse. Mannen hette Ransom Cook och fängelset fick heta Clinton Prison.
 
 
 
Illustrationen ovan gjordes 1869 och visar det enorma området som fängelset i Dannemora förfogade över. Till en början omgavs det av ett högt träplank som så småningom ersattes av en mur. 
1859 utökades Clintonfängelset från 390 celler till 540. 1876 meddelades det att järnproduktionen gick med förlust och man övergick till manufakturverksamhet som att väva tyger och sömnad. Både till det egna behovet men även till andra fängelser. Det tillverkades även väskor, borstar, hattar och annat.
1877 påbörjades en utbyggnad med ytterligare 656 celler men när de var färdiga hade behovet av dem minskat. Det fanns nu plats för 1200 fångar och 1893 var 1000 av dem bebodda. Vill du läsa mer om hur fängelset utvecklades, öppna denna länk.
Så här ser Clintonfängelset i Dannemora ut idag.
 
Så mycket tankar som startade bara för att vi började titta på en dramaserie. Till höger om fängelset på bilden byggdes även ett stort sjukhus. Det behövdes mentalvård då många hade sådana problem men även fick alla sorters sjukdomar när hygienen var dålig i och utanför husen. Ibland görs s.k. behind the scenes och detta var väl verkligen det för mig. Det bor idag färre än 5000 invånare i Dannemora i staten New York. Den svenska tätorten Dannemora i Östhammars kommun hade 2015 endast 254 invånare. Jag undrar hur många av de numera boende i Dannemora, NY som har eller vet om ett ev. svenskt ursprung.
Slutligen ..... 
Här sitter två av huvudrollsinnehavarna i den trädgårdsmiljö som finns innanför murarna. Fångar som sköter sig kan tilldelas en bit mark, ungefär som en kolonilott, där de kan umgås ute. 
Paul Dano och Benicio del Toro gör två av huvudrollerna i "Escape at Dannemora". Pressbild.
 
 



Taggar: Escape at Dannemora;