Muskler är bra att ha

För några dagar sedan kom ena sonen med sin yngsta dotter hit på besök. Jag gav henne en kommentar om att hon var stark när hon kunde öppna vår grind. Hennes svar var då att hon fått muskler eftersom hon lyft många böcker på dagis. Böckerna låg i en låda. Tänk vilken smart femåring som ser sambandet mellan träning och muskler, men främst var det ett så härligt och typiskt barnsvar, som en farmor gillar.
 
Idag har det varit ännu en underbar sensommardag. Vi passade på att besöka en årlig bilträff i Svedala. I ett gathörn stod en televerksanställd modell äldre vid sin moped. Han kändes så gammaldags men ändå helt rätt. Moped och medtagen lunch i unicaboxen.
Två Opel Kapitäner fångade också mitt intresse kanske för att de var av en bra årgång (1955) eller för att en sådan fanns i familjen när jag var liten.
När vi kom hem igen uppsöktes skuggan och några goda havrekex som bakades igår plockades fram tillsammans med en flaska Calvados. Njutning är viktigt och med en bra bok till det så kändes värmen inte lika tryckande längre.
 
Havrekex (glutenfria)
2 plåtar
ugnen 200 grader
 
2 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 tsk salt
 1 tsk örtkrydda (jag tog rosmarin)
3 dl vatten
3 msk olivolja
 
1 dl majsmjöl
ev flingsalt
  1. Alla ingredienser utom majsmjöl och flingsalt blandas i en skål. Låt det stå och svälla i minst 30 minuter.
  2. Tillsätt majsmjölet och blanda ihop med en sked.
  3. Dela upp smeten på två plåtar på bakplåtspapper. Lägg ett plåtpapper över smeten och tryck eller kavla ut smeten så tunt det går. Strö ev. flingsalt på varje utkavlad plåt efter att det översta papperet tagits bort.
  4. Markera fyrkanter i degen innan den sätts in mitt i ugnen.
  5. Grädda i ca. 25 minuter.
 
 
Taggar: havrekex glutenfria;

Så var vi igång igen

Tisdag och ledig dag.
Alltså en massa tid för att sitta hemma och förbereda för jobbet. Kanske inte precis vad en ledig dag ska ägnas åt men jag har alltid haft ambitionen att utföra mitt arbete så bra som det bara går. Kan inte tänka mig att komma oförberedd för att sedan hålla lektioner och nu i början är det även en massa med att organisera grupper och sådant som ska göras. Tänk, detta kan vara min sista termin i skolans värld - eller inte.....Det får tiden utvisa. Som det nu är tycker jag mest att det ska bli skönt att nästa år slippa omges av en massa barn och tonåringar hela dagarna. Hur goa de än är så tar det på krafterna att engagera sig så mycket. Men ännu en termin går jag "all in" som det heter. 😀
 
Det har varit väldigt varmt idag, över 30 grader och att då sitta under vinrankorna i skuggan var skönt. Extra mycket vatten fick det bli, för det är viktigt.
Nu när vardagen är igång här igen har jag även börjat göra veckomatsedlar då det underlättar i inköpsplaneringen men också i förberedelser och att slippa ifrån "Vad blir det för mat idag". Allt går så mycket smidigare med planering. Nu är vi ju bara två personer i hushållet men planeringen hjälper även oss. 
Det mesta av vad som såddes och planterades i våras har växt bra och är nu grunden till det som ska tillagas. Här råder skördeglädje. I våra planteringslådor och i växthuset finns morötter, purjolök, squash, mangold, tomater, gurka, paprika, rabarber, kryddor, frukt och bär. Snart blir det även dags för rödbetorna. 
I dagens chili sin carne kom morötter och purjolök och persilja till användning. Sin carne betyder ju utan kött därför använde jag sojafärs istället för någon animalisk produkt. Klimatvänligare men smakmässigt ingen större skillnad. Det gäller att tänka på moder jord!
 
En annan klimatvänlig rätt är en potatis- och majssoppa med grönsaksfräs till. Det hade vi till söndagslunchen. Soppan mixades för att bli slätare men det är en smaksak hur man vill göra.
 
Majssoppa med potatis 
3-4 port.
 
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
3 potatisar i bitar
2 msk rapsolja
400 g frysta majskorn
1 tsk sambal oelek
 
Fräs löken, majsen och sambal oelek i olja i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter.
 
8 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk vitvinsvinäger
 
Tillsätt  resten som står ovan. Låt allt småkoka i 10 minuter.
Mixa sedan soppan och den är färdig.
 
Gör ett grönsaksfräs som serveras i soppan.
 
Brödet som serverades till chilin idag kommer som recept i morgon och då ska här serveras raggmunkar med en coleslaw plus nykokta lingon. 
 
Tänk om jag ändå hade en jordkällare.......
så glad jag skulle bli
 
Bilden togs för någon vecka sedan i Blekinge då vi var några som hade en släktträff där. Källaren är på en gård där det finns ett gammalt båtsmanstorp med många år på nacken. Numera är det i stort behov av kärlek. En gång föddes och bodde min mammas farmor i det huset. Karolina hette hon och föddes 1874.
 
Taggar: Majs- och potatissoppa;

Paj eller kaka - vill du smaka?

Det är slutet på augusti och några dagar med härlig värme har gjort att helgen mest tillbringats utomhus. Dagens lunch fixades snabbt och det blev en potatis/majssoppa (recept kommer i morgon).
Efter soppan var det gott med en kopp kaffe och till den en bit av en nybakad, snabbakad kaka. Degen görs i en kastrull där det först smälts matfett och sedan byggs det vidare. Den färdiga degen hamnar därefter i en smord pajform. Sedan är det bara att lägga på fruktbitar eller bär efter behag. Idag använde jag päron från trädgården och några köpta plommon. In i ugnen med kakan som är lite som en paj. Den är tunn, lite knäckig och väldigt god. Servera med vaniljsås eller glass. Mitt recept är anpassat till veganer men alternativ finns inom parenteser.
 
Kaka eller paj i kastrull
ugnen 225 grader
 
125 g mjölkfritt bakfett (eller smör)
1½ dl socker
½ dl kikärtspad (1 ägg)
1½ dl vetemjöl
2 msk kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
frukt och/eller bär
  1. Värm ugnen till 225 grader och smörj en pajform som är ca. 25 cm i diameter.
  2. Smält fettet i en kastrull.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner sockret.
  4. Blanda i kikärtsspadet och resten av ingredienserna.
  5. Lägg smeten i den smorda formen. Det blir ganska tunt. Dekorera med valfria frukter eller bär.
  6. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.